Aj slovenský balet má svoj mimoriadne silný príbeh

Trinásty ročník festivalu Viva Musica! otvorí v piatok 30. júna mimoriadny projekt Viva Balet! Ten chce ukázať výnimočnosť baletného umenia na Slovensku, priblížiť jeho históriu, osobnosti a špecifiká.

19.05.2017 09:00
Faustovo prekliatie Foto:
V projekte sa predstaví aj sólista baletu SND Andrej Szabo. Na snímke v popredí spoločne s Erinou Akatsuka v dramatickej legende Faustovo prekliatie.
debata

Galavečer v novej budove SND priblíži profesionálnu dráhu tanečníka – od prvých krôčikov v baletnej prípravke, cez štúdium na konzervatóriu až po účinkovanie v divadle. Na divadelných doskách sa predstavia všetky tanečné generácie, od tých najmenších tanečníkov až po najväčšie hviezdy pôsobiace doma i v zahraničí.

Na koho sa teda môžeme v sále Opery a baletu Slovenského národného divadla tešiť? Na hviezdy, ako je vedúci sólista Holandského národného baletu Jozef Varga, na sólistku petrohradského Michailovského divadla Andreu Laššákovú, vynikajúcich sólistov Ninu Polákovú a Romana Lazíka, ktorí v ten večer vymenia javisko Viedenskej štátnej opery za to bratislavské. V rámci galavečera sa tiež predstavia sólisti SND Silvia Najdená a Andrej Szabo, sólistka Baletu Štátneho divadla Košice Eva Sklyarová, ktorej kariérne začiatky sú úzko späté s pôsobením v SND, ale aj mimoriadne talentovaná študentka 3. ročníka Konzervatória Evy Jaczovej – 13-ročná Karin Bečvarová, ktorá na prestížnej medzinárodnej baletnej súťaži Vienna International Ballet Experience – Vibe vo Viedni získala v apríli prvé miesto.

Spomínané tanečné osobnosti uvedú choreografie z klasického i moderného repertoáru. Medzi baletnými fragmentmi nebudú chýbať čísla z najznámejšieho baletu všetkých čias – Labutieho jazera, z Prokofievovho baletu Romeo a Júlia, ale tiež dramatický duet z baletu Anna Karenina či energické Rachmaninove Jarné vody, pre ktoré sú charakteristické akrobatické prvky a živelná dynamika. Tanečníkov počas večera bude sprevádzať Symfonický orchester Viva Musica! pod taktovkou dirigenta Martina Leginusa.
Všetci priaznivci baletu sa majú na čo tešiť.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #balet #Balet Slovenského národného divadla #Viva Musica! #Viva Balet!