V Košiciach sa začal Art Film Fest. Láka na špičkové filmy

Filmový festival Art Film Fest odštartoval v piatok v Košiciach svoj 25. ročník romancou Balkánca Emira Kusturicu Na mliečnej ceste. Program je nabitý viac ako 170 filmami, čerstvými festivalovými hitmi, novinkami od svetových filmárov Terrencea Malicka, Akiho Kaurismäkiho, Kim Ki-duka, Ulricha Seidla či Francoisa Ozona.

17.06.2017 09:00
Song to Songs Foto:
Okolo hudobnej snímky Song to Song robil režisér Terrence Malick veľké tajnosti, vidieť ju môžete na práve prebiehajúcom Art Film Feste v Košiciach. Hlavné úlohy zveril (sprava) Ryanovi Goslingovi, Michaelovi Fassbenderovi a Rooney Mara.
debata

Rovno po úspešnej premiére v Cannes sem mieri aj slovenský film Out a s filmom Terezy Nvotovej Špina zastupuje Slovensko v hlavnej súťaži, kde sa o cenu uchádza 11 snímok. Program je rozložený na celých deväť festivalových dní, do Košíc sa preto oplatí pobaliť nadlhšie.

Letný festivalový maratón

Herec Jiří Bartoška si včera počas slávnostného otvorenia prevzal Cenu riaditeľa festivalu Art Film Fest Milana Lasicu. Podľa Bartošku, ktorý je tiež riaditeľom karlovarského festivalu, by sme mali byť vďační za každý festival. To v našom kinematografickom priestore, ktorý je stále o čosi menší ako v iných európskych krajinách, platí dvojnásobne.

Art Film Fest si počas viac ako dvoch dekád stihol vybudovať povesť jednej z najobľúbenejších slovenských filmových udalostí. Po minulé roky lákal do Trenčianskych Teplíc nielen kinofilov, filmárov a študentov, ale aj milovníkov atmosféry, ktorá kúpeľné mestečko – dočasné útočisko kvalitnej kinematografie – každé leto obklopovala.

Organizátori zariskovali už pred niekoľkými rokmi, keď pre nedostatok premietacích sál v Tepliciach rozšírili pôsobenie festivalu do Trenčína a pohodlie narušilo presúvanie sa medzi dvomi mestami. Vlani sa za lepšími priestormi a urbánnymi možnosťami Art Film presídlil do Košíc. Verejnosť na zmenu reagovala pomalšie a prvý rok prišlo na nové miesto, pochopiteľne, o čosi menej divákov.

Skutočných fanúšikov kvalitného filmu však vzdialenosť či iné malichernosti neodradia, ostatne rovno z Art Filmu sa môžu presunúť do Teplíc, kde sa bude konať o čosi menší filmový festival Kultur Park Fest. Ten sa rozhodol vyhraniť, na rozdiel od Art Filmu sa vyhýba červeným kobercom a volí alternatívnej­šiu cestu.

Ceny pre naše hviezdy

Po minulé roky hostil Art Film Jeana-Paula Belmonda, Claudiu Cardinale či Sophiu Lorenovú, tento rok sa organizátori rozhodli zaobísť bez zahraničných hviezd a slávnostné červené koberce rozprestrú pre filmové osobnosti zo Slovenska a Česka.

Okrem oceneného charizmatického Jiřího Bartošku, ktorý sa dnes o 18. h stretne s verejnosťou pri Dolnej bráne na Hlavnej ulici, si Cenu hercova misia zaslúži predstaviteľka legendárnej Markéty Lazarovej Magda Vášáryová z rovnomenného filmu Františka Vláčila a jeden z najvýraznejších súčasných českých hercov Ondřej Vetchý. Ocenenie Zlatá kamera sa ujde filmárovi Dušanovi Trančíkovi, ktorý svoje filmové skúsenosti priblíži počas stredajšieho masterclassu, a režisérovi Janovi Hřebejkovi.

Festival robia filmy

Tučnú časť programu tvoria snímky z áčkových európskych festivalov a „kinoholikov“ má teda rozhodne čo zaujať. Aki Kaurismäki si za najnovší film Druhá strana nádeje odniesol Strieborného medveďa za réžiu z tohtoročného Berlinale. Drsný severský humor, ktorým láska svojich „odpadlíkov“, je nákazlivejší ako chrípka a trpkosmiešny príbeh namiešal presne tak, ako to milujeme.

Za návštevu kina stojí aj víťaz tohtoročného Berlinale, maďarská snímka O tele a duši, novinka Filipínca Lava Diaza Tá, ktorá odišla, s hlavnou cenou z Benátok, či čiernobiela historická melanchólia Frantz Francúza Francoisa Ozona.

Popredný svetový dokumentarista, Bielorus Sergej Loznica pristupuje k filmu z osobitej perspektívy, odvádza pozornosť od deja a nabáda k abstraktnej kontemplácii. Hraný film Krotká je alúziou na súčasnú ruskú spoločnosť a jeho (svoj)voľnú adaptáciu Dostojevského nedávno premiérovali v Cannes. Zárukou podivného kinodobrodružstva je aj nový film Ulricha Seidla Safari a čerešničkou na torte môže byť pokojne Kim Ki-dukova dráma Sieť či Malickova snímka Song to Song plná hereckých a hudobných hviezd. Art Film Fest potrvá v Košiciach do soboty 24. júna.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Košice #art film fest #Jiří Bartoška #Song to Song #Art Film Fest 2017