Jubilejný Fest Anča oslávi svoj prvý krížik aj horormi

Nočné mory a podivné monštrá oživené „trhanou“ animáciou sú špecialitou hlavného hosťa desiateho ročníka festivalu animovaných filmov Fest Anča, britského filmára Roberta Morgana. Na dvore žilinského kultúrneho centra Stanica Žilina-Záriečie ho budete môcť stretnúť spolu s ďalšími hosťami od 29. júna do 2. júla.

29.06.2017 12:00
Fest Anča Robert Morgan Foto:
Jedným z troch hlavných hostí Festu Anča je filmár Robert Morgan. Premietať sa bude aj jeho nevyspytateľný animák o nepolepšiteľnom zlodejíčkovi Bobby Yeah.
debata

V Morganových filmoch vystupujú aj po boku reálnych hercov ručne vyrobení bábkoví odpadlíci, ktorých napriek hnusnej prízemnosti diváci milujú. Filmár je verný náročnej technike stop motion animácie, ktorá ho uchvátila už ako dieťa.

V krátkej snímke The Cat with Hands z roku 2001 sa zo studne vynorí krvilačná mačka s ľudskými rukami a šikovne vyzvŕtaný snový príbeh nezaprie inšpiráciu velikánom filmového surrealizmu Davidom Lynchom. Za film The Separation (2003) získal Robert Morgan ocenenie BAFTA a jeho bizarná podvedomá tieseň Bobby Yeah o podvodníčkovi, ktorý sa zamotá krádežou domáceho miláčika do poriadnej šlamastiky, bola nominovaná na rovnakú cenu v roku 2012. Na margo tohto filmu priznal, že scenáristická príprava a analyzovanie príbehu ho zaťažili racionalizovaním, preto sa rozhodol pre radikálnu autorskú improvizáciu.

„Najlepší spôsob pre mňa, ako byť nepredvídateľný, je jednoducho nemať ani potuchy o tom, čo robím. Ak neviem, kde to smeruje, ak prekvapujem sám seba tým, čo sa stane ďalej, vtedy bude pravdepodobne divák cítiť to isté. To bola moja teória (pri filme Bobby Yeah pozn. red.),“ povedal vlani v rozhovore pre internetový portál Cartoonbrew.

Morgan sa hlási k takým vzorom literárneho napätia ako Francis Bacon či Edgar Allan Poe a blízka mu je poetika animátorského dua bratov Quayovcov, ktorých hostil festival minulý rok. Jeho postavičky majú kamennú mimiku a predsa dokážu v divákovi evokovať širokú škálu protichodných emócií, Morgan totiž dokáže s hororovými stereotypmi nevyspytateľne zatočiť. Vo svojich animákoch vyvracia očakávania, definuje ich podivná temnota, často melanchólia a náhodné zvraty, ktoré do seba v snovom mikrosvete skvele zapadajú.

Festival premietne jeho šesť filmov, vrátane 23-minútového Bobby Yeah, ktorý bol vo výsledku prekvapením aj pre samotného režiséra. Viac sa o tvorbe Roberta Morgana dozviete na jeho piatkovom masterclasse o 18. hodine.

Na dvore s veľkými animátormi

Morgan však nebude jediný, koho budete môcť na žilinskej „staničke“ poťahať za rukáv a medzi projekciami si s ním podiskutovať. Nemenej významný je aj animátor Barry Purves, ktorý sa už viac ako tri dekády venuje bábkovej a fázovej animácii. Na Anči uvidíte jeho filmy ako Next, Screen Play, Rigoletto či Achilles, ktoré boli nominované na Oscara, BAFTA a po svete pozbierali viac ako 60 cien. Že animák môže mať aj dokumentárnu povahu, priblíži na svojom sobotnom masterclasse britský režisér Paul Bush. Trojica rôznorodo zameraných hostí je tak dôkazom, že animovaná tvorba nepozná formálne ani tematické limity.

5 Minute Museum - Paul Bush from Film Club Productions on Vimeo.

Do súťaže sa prihlásilo takmer 1 600 filmov, čo je o 300 viac ako minulý rok. Ančin status medzinárodného festivalu teda z roka na rok rastie, o čom svedčí aj fakt, že mnohí zahraniční tvorcovia sa sem radi vracajú. V Medzinárodnej súťaži krátkych filmov zabojuje 34 snímok, ďalšie súťažné sekcie sú tradične zameraná na hudobné videoklipy a tvorbu pre deti. Slovenskú súťaž sa organizátori tento rok rozhodli pre nízku úroveň prihlásených filmov neotvoriť, no tuzemskej animovanej tvorbe je venovaná sekcia slovenská panoráma. Svetová panoráma predstaví míľniky a pestrosť maďarskej animácie od 30. rokov po súčasnosť.

Do Novej synagógy, kde bude prebiehať už tretí ročník sprievodného podujatia Game days, ktoré je tento rok zacielené na rozprávanie videoherného príbehu, prídu vývojári zo štúdia Amanita Design s aktuálnou ešte nevydanou strelenou hrou Chuchel či tvorcovia hitu Monument Valley. Ten príde predstaviť výtvarný riaditeľ štúdia ustwo games.

Fest Anča neláka len na filmy a videohry, ale aj na obľúbené nočné párty, tentoraz sa bude šantiť okrem iného na Jamku, nový projekt Pjoniho a výtvarníčky Michaely Chmelíčkovej Isama Zing či HRTL, ktorý zahrá aj na modulárnom syntetizátore. Sčítajúc všetky Ančine vnady výsledkom je multižánrový festival s nezameniteľnou atmosférou, kde si popri zábave zaručene rozšírite umelecké obzory.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Stanica Žilina-Záriečie #animovaný film #Fest Anča #Robert Morgan