Organizátori Tatra Flowers sa bránia, Tatrám ublížiť nechcú

Organizátori festivalu Tatra Flowers, ktorý sa uskutoční vo Vysokých Tatrách začiatkom septembra (1.-3. 9.), nechcú v žiadnom smere ublížiť Tatrám, ale naopak, citlivým spôsobom ukázať a ponúknuť ich návštevníkom to najlepšie zo slovenského umenia a kultúry. Uviedli to v reakcii pre agentúru SITA na otvorenú výzvu Slovenského ochranárskeho snemu (S-O-S) adresovanú umelcom, ktorí majú vystúpiť na koncertoch festivalu.

15.08.2017 14:00
Téryho chata Foto: ,
Počas festivalu Tatra Flowers odznejú akustické koncerty aj na Téryho chate.
debata (2)

Snem upozornil na to, že viacero koncertov sa uskutoční aj na miestach s najvyšším stupňom ochrany, umelci by preto podľa neho mali svoju účasť na podujatí prehodnotiť a podmieniť ju vystúpeniami mimo miest s chránenou vzácnou prírodou. „Chceme širokú aj odbornú verejnosť ubezpečiť, že v spolupráci so všetkými zainteresovanými subjektmi a v súlade s platnou legislatívou boli stanovené prísne podmienky a mantinely realizácie, ktoré sú špecifické pre každé miesto. Aj samotné miesta sú vybrané tam, kam ľudia prirodzene chodia a existuje tam potrebná infraštruktúra, konajú sa tam rôzne podujatia a sú schopné bez negatívnych následkov prijať aj Tatra Flowers,“ uviedol autor a organizátor festivalu František Tököly.

Členovia snemu vo výzve umelcom z pondelka 14. augusta spomínajú nielen stresovanie „vzácneho a citlivého tatranského živočíšstva, ale aj ekologické a environmentálne dôsledky všetkého toho sprievodného komerčného a masového „cirkusu“, ktorému sa podobné podujatie jednoducho nevyhne“. Organizátori však tvrdia, že ich cieľom je symbióza kultúry a Tatier. „Žiaľ, častokrát to tak nie je. Počnúc banalitou, ako je hudba, ktorá hrá z reproduktorov tatranských zariadení, až po množstvo rôznorodých podujatí, ktorým často chýba ucelený koncept,“ uviedol Tököly.

O tom, že nový projekt má zmysel, podľa jeho slov uisťujú svojou účasťou a postojom práve umelci. „Takmer každého z nich zaujímal environmentálny rozmer realizácie. Po vysvetlení a odovzdaní všetkých potrebných informácií nastalo rozhodnutie a často nadšenie na ich strane. U každého sme objavili prekvapujúcu náklonnosť a vzťah k Tatrám,“ dodal. Zároveň pripomenul, že súčasťou festivalu bude aj zážitkovo-edukatívna zóna Tatranského národného parku (TANAP). „Počas celého víkendu budú môcť deti, mládež a celé rodiny spoznať TANAP bližšie a pochopiť dôležitosť zachovania prírody,“ vysvetlil. Práve národnému parku plánujú organizátori spolu s partnerom venovať dar určený na pomoc práci s mládežou.

„Vážime si každú zmysluplnú prácu, ktorá pomáha chrániť našu prírodu. Možno je práve toto cesta, s ktorou by nám mohlo pomôcť aj S-O-S. Využiť potenciál oslovenia verejnosti pozitívne, pre dobrú vec. Sme otvorení každej zmysluplnej spolupráci a synergii,“ uvádza sa v závere stanoviska.

Tatra Flowers je nový festival, ktorý sa bude vo Vysokých Tatrách konať od 1. do 3. septembra, ide o súčasť Tatranského kultúrneho leta. Organizátori sľubujú originálne zážitky umocnené spojením kvalitnej hudobnej produkcie a prírodného prostredia Tatier. Ponúknuť má zmes rôznych žánrov, etno, tradičný folklór, klasickú hudbu, ale aj modernú alternatívnu. Koncerty sa budú konať napríklad na Štrbskom Plese, Skalnatom plese, Popradskom plese, Hrebienku či Téryho chate. Celkovo pôjde o tridsiatku koncertov na ôsmich miestach.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Vysoké Tatry #Tatra Flowers #Téryho chata #František Tököly