Cinematik láka na hviezdy maľované podľa van Gogha

Súťažnú prehliadku mimoriadnych diel z európskej produkcie, profilovú sekciu venovanú oceňovaným filmárom bratom Dardennovcom aj film namaľovaný olejovými farbami prinesie do Piešťan v poradí už dvanásty ročník festivalu Cinematik. Začne sa o necelý mesiac 12. septembra a potrvá šesť dní.

18.08.2017 14:00
S láskou Vincent Foto:
Film S láskou Vincent je jedinečný v tom, že vznikol animovaním olejomalieb.
debata

Festival otvorí predpremiéra snímky S láskou Vincent. Film v réžii Doroty Kobiela a Hugha Welchmana skúma komplikovaný život a predčasnú smrť Vincenta van Gogha. Príbeh jedného z najslávnejších maliarov sveta už filmári spracovali niekoľkokrát, film S láskou Vincent je však jedinečný v tom, že vznikol animovaním olejomalieb.

„Rozhodla som sa, že chcem skĺbiť dve moje vášne – maľovanie a film – a spraviť maľovaný film. Keď prišiel nápad na S láskou Vincent, mala som 30 rokov, rovnako ako Vincent, keď začal maľovať. Viac ako jeho maľby, ktoré milujem, ma inšpiroval príklad toho, ako Vincent žil. S depresiou bojujem celý svoj život a inšpirovalo ma, aký silný Vincent bol, keď prekonal podobne strašné životné prekážky ako dvadsiatnik a prostredníctvom umenia našiel spôsob, ako priniesť na svet krásu. Jeho listy mi pomohli, keď som bola na dne, a inšpirovali ma k tomu, aby som nakrútila tento film,“ povedala režisérka snímky, ktorá kvôli nej prečítala desiatky kníh o van Goghovi a navštívila 19 múzeí a galérií vo viacerých krajinách.

Namaľovali 65-tisíc políčok

Vytvorenie sekundy tohto maľovaného filmu trvalo 10 dní. Ak by to robil jeden človek, trvalo by mu to 144 rokov čistého času. Preto na projekte spolupracovalo 125 výtvarníkov, ktorí museli počas šiestich rokov namaľovať obrazy pre 65-tisíc filmových políčok. Hlasy jednotlivým postavám požičali hviezdy ako Douglas Booth, Saoirse Ronanová či Jerome Flynn známy z Hry o tróny. A nielen to. S láskou Vincent totiž vznikal najskôr ako hraný film. Herci vystupovali buď v dekoráciách špeciálne skonštruovaných tak, aby vyzerali ako maľby van Gogha, v iných scénach zase svoje party stvárňovali pred zeleným pozadím a maľba sa do nich dorobila digitálne. Film je však ručne maľovaný, spomínaných 125 výtvarníkov následne nakrútené zábery políčko po políčku premaľovalo olejovými farbami tak, aby všetko vyzeralo ako od van Gogha, ktorého vo filme stvárňuje Robert Gulaczyk.

Belgicko pod lupou

Bratia Dardennovci patria k miláčikom filmového festivalu v Cannes, na ktorom získali dve Zlaté palmy a niekoľko ďalších cien. Cinematik ponúkne svojim návštevníkom ucelenejší pohľad na ich tvorbu. Okrem snímok z posledných rokov ako Dva dni, jedna noc, Neznáme dievča či Chlapec na bicykli uvedie festival aj ich menej známe diela, ktoré v kine len tak neuvidíte. Ide napríklad o ich dokumenty zo začiatku 80. rokov minulého storočia. Práve dokumentárna skúsenosť predznamenala ich štýl, keď sa neskôr rozhodli venovať hranej tvorbe, v ktorej patria k popredným predstaviteľom sociálne angažovanej realistickej drámy.

Festival predstaví aj menej známy hraný debut Dardennovcov – vojnovú drámu Falsch (1987) – alebo ich druhý hraný celovečerný film Sľub (1996), ktorý im získal medzinárodné uznanie. Vo vyhľadávanej polnočnej sekcii Za hranicou kultu uvedie festival miniprofil ďalšieho belgického tvorcu Fabricea du Welza a belgickú kinematografiu predstaví desiatkou snímok sekcia Belgicko pod lupou.

Brutalita aj reštaurovaný Spielberg

Súťažná sekcia Meeting Point Europe patrí na Cinematiku tradične tomu najlepšiemu z európskej kinematografie, čo sa počas roka na plátnach objavilo. Diváci v Piešťanoch tak uvidia napríklad mimoriadne priaznivo hodnotený, ale zároveň kontroverzný triler Elle Paula Verhoevena. Isabelle Huppertová vo filme stvárnila šéfku úspešnej firmy, ktorú doma napadne neznámy muž a ona sa rozhodne ho vypátrať. Je pri tom ochotná ísť aj „cez mŕtvoly“. Za túto úlohu získala Huppertová oscarovú nomináciu (sošku si nakoniec odniesla Emma Stoneová za La La Land), napriek tomu sa však Verhoevenov film do našej distribúcie nedostal.

Brutalitou, tentoraz detskou, sa zaoberá celovečerný debut poľského režiséra Bartosza M. Kowalského Detské ihrisko. Príbeh, ktorého hrdinami je trojica šiestakov, je inšpirovaný skutočným prípadom a odohráva na konci školského roka. Kladie si otázku, čím možno vysvetliť zločiny detí. Snímka mala premiéru na festivale v San Sebastiane.

K navštevovaným sekciám festivalu patrí aj Zvláštne uvedenie. Tento rok ponúkne napríklad chorvátsku komédiu Ministerstvo lásky, v ktorej vláda vytvorí Ministerstvo lásky. To má kontrolovať, či vdovy po padlých vojakoch neporušujú zákon a nenadviazali nový vzťah. Festival uvedie aj Manifesto, v ktorom Cate Blanchettová stvárnila hneď trinásť postáv, a v reštaurovanej verzii premietnu film Blízke stretnutie tretieho druhu Stevena Spielberga, ktorý vznikol pred štyridsiatimi rok­mi.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Cinematik #Piešťany #Vincent van Gogh #Elle #S láskou Vincent