Benátky možno napovedia, kto zaboduje na Oscaroch

Benátsky filmový festival v stredu slávnostne odštartoval svoj 74. ročník. O Zlatého leva súťaží dovedna 21 filmov, v hre sú novinky Darrena Aronofského Mother!, Guillerma Del Tora The shape of Water, Abdellatifa Kechicheho Mektoub, My Love: Canto Uno či snímka herca a režiséra Georgea Clooneyho Suburbicon podľa scenára bratov Coenovcov. Otváracím filmom festivalu bola fantasy dráma Downsizing. Režisér Alexander Payne obsadil Matta Damona a Kristen Wiigovú. Ako filmový manželský pár podstúpia netradičný experiment, pri ktorom sa nechajú zmenšiť.

31.08.2017 09:00
Matt Damon Benátky Foto: ,
Benátsky festival otvoril fantasy film režiséra Alexandra Paynea Downsizing v hlavnej úlohe s Mattom Damonom (na snímke).
debata

Britský režisér a scenárista filmov V Bruggách či Sedem psychopatov Martin McDonagh súťaží v Benátkach s novinkou Three Billboards Outside Ebbing, Missouri. Už predošlými snímkami ukázal, že má skvele vyvinutý „čuch“ na bizarné postavy, ktoré preveruje v divných situáciách poriadne krutými príbehovými zvratmi. Divákov, ktorým sa snímkou V Bruggách zavďačil, podľa filmárových slov nesklame ani jeho tretí celovečerný film.

V drsnej komediálnej dráme V Bruggách ukryl zabijakov v ohrození do belgického kamenného mestečka, kde ich pod náporom zvrátených okolností poriadne vyzvŕtal. V malebných Bruggách sa počiatočná bezstarostnosť a unudenosť menia na fatálnu „ponorku“ zo vzájomnej prítomnosti hrdinov.

McDonaghov scenár bol nominovaný na Oscara, Colin Farell získal za stvárnenie nájomného vraha Raya Zlatý glóbus a herecky za ním nezaostal ani Brendan Gleeson. McDonaghov film Three Billboards Outside Ebbing, Missouri je príbehom ženy, ktorej zavraždia dcéru a pozornosť miestneho šerifa upúta tromi bilbordmi s kontroverzným odkazom. Tiež sa nesie v duchu čiernej komédie a Martin McDonagh zveril hlavné úlohy skvelej Frances McDormandovej, Woodymu Harrelsonovi a Samovi Rockwellovi.

Paul Schrader nie je v kinematografickom svete žiadnym nováčikom, ako filmový teoretik sa pustil najprv do písania scenárov, na konte má napríklad Scorseseho Taxikára, Zúriaceho býka či Posledné umučenie Krista. Režisér a scenárista predstaví v Benátkach svoju novinku First Reformed s Ethanom Hawkeom a Amandou Seyfriedovou v hlavných úlohách. Schrader mal príbeh spirituálnej drámy rozpracovaný neuveriteľných 50 rokov a v konečnej fáze písal scenár priamo na telo Ethanovi Hawkeovi. Hrdinom Schraderovho filmu je kňaz v opustenom kostole, ktorý prišiel vo vojne o syna. Jeho osud nadobudne nový rozmer, keď si nesúrodý mladý manželský pár v životnej kríze príde vyžiadať radu.

Ikonická Nico aj ako matka

Sekciu Horizonty v stredu otvorila životopisná dráma Nico, 1988 talianskej režisérky Susanny Nicchiarelliovej. Filmová roadmovie rozpráva príbeh múzy Andyho Warhola, modelky a speváčky kultovej newyorskej kapely The Velvet Underground, Nico.

Matt Damon a jeho manželka Luciana Barroso...
Matt Damon a jeho manželka  Luciana Barroso...
+9Modelka  Izabel Goulart prichádza na premiéru...

Nicchiarelliová sa zamerala na hudobníčkino posledné európske turné s kapelou The Velvet Underground v 80. rokoch, počas ktorého zahrali spolu s jej frontmanom Lou Reedom okrem Paríža, Manchestru či Norimbergu aj v Prahe. Nico, 1988 je príbeh o znovuzrodení umelkyne, ktorá sa od skupiny odklonila k sólo tvorbe a temným výrazom ovplyvnila celú generáciu hudobníkov. Filmárka odhaľuje jednu z najväčších hudobných a módnych ikon minulého storočia aj ako matku, ktorá po dlhom odlúčení nadviaže kontakt so svojím synom.

Benátsky festival je považovaný za predzvesť oscarových nominantov, po minulé roky tu mali premiéru akademikmi ocenené snímky La la land, Birdman či Gravitácia. Tento rok odpremiéruje dokopy 73 filmov a mnohé z nich sú zastúpené aj v programe torontského festivalu, ktorý sa začína o týždeň neskôr. V Kanade bude mať na rozdiel od Benátok zastúpenie aj slovenská kinematografia. Filmová oslava na ostrove Lido potrvá do 9. septembra.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Darren Aronofsky #Medzinárodný filmový festival v Benátkach