Jesenným džezákom požehnajú aj funkoví apoštoli

Elitársky, neprístupný a nezrozumiteľný... Nedá sa naň napojiť. Aj takto zvyknú ľudia častovať džez – hudobný žáner, ktorému sa nevedia alebo nechcú otvoriť. Na tieto večné, a treba povedať, že nespravodlivé výčitky, existuje na tunajšej scéne jeden presvedčivý argument – Bratislavské jazzové dni.

03.10.2017 16:00
debata
Pianista Cory Henry sa na Bratislavské jazzové... Foto: archív BJD
Cory Henry Pianista Cory Henry sa na Bratislavské jazzové dni vráti so svojou kapelou The Funk Apostles.

Festival cibrí hudobný vkus svojich návštevníkov už 43 rokov a výnimkou nebude ani program jeho jesennej edície. V bratislavskej Inchebe sa od 20. do 22. októbra vystrieda svetová hudobná špička – okrem kapely Blood, Sweat & Tears to bude napríklad trubkár Roy Hargrove či pianista Cory Henry. V rámci samostatného koncertu sa predstaví aj Marcus Miller, multiinštrumen­talista a producent, ktorý spolupracoval aj s legendou džezu – Milesom Davisom.

Spokojnosť s tohtoročným programom neskrýva ani organizátor festivalu, slovenský džezmen Peter Lipa: „Mám z toho veľmi dobrý pocit. Medzi headlinerov patria aj Roy Hargrove a Marcus Miller. Obaja sú súčasťou svetovej scény, no ako hudobníci sú odlišní. Pokým Hargrove bol vždy inštrumentalista par excellence – jeden z prvoligových svetových trubkárov, Miller sa okrem hrania na basgitaru preslávil aj ako producent. Je to človek, ktorému Miles Davis zveril prácu na skladbách a mal vplyv na to, ako v konečnom dôsledku vyzerali.“ Nositeľ dvoch cien Grammy Roy Hargrove sa na pódiu jesenných „džezákov“ predstaví so svojím kvintetom už v piatok večer, Marcus Miller, takisto dvojnásobný držiteľ Grammy, odohrá koncert 29. októbra v bratislavskom klube Ateliér Babylon.

„Cíťte sa slobodne, robte čokoľvek,“ takto pred rokom a pol nabádal ľudí na akciu hráč na hammondoch a spoluzakladateľ slávnej formácie Snarky Puppy Cory Henry. Po jeho koncerte, ktorý bol suverénnym vrcholom jarnej edície Bratislavských jazzových dní, nadšenému publiku prisľúbil, že sa čoskoro vráti. Svoj sľub dodržal a tentoraz sa vracia v plnej sile. Na festival v nedeľu zavíta v sprievode svojich funkových apoštolov – The Funk Apostles. „Všetci, ktorí trošku sledujú hru na klávesy, a špeciálne na hammond, vedia, že Cory Henry je od svojich piatich rokov úplný zázrak,“ upozorňuje na nadaného pianistu Lipa.

Pre Petra Lipu však bude súkromným sviatkom aj koncert sobotňajšieho headlinera – americkej skupiny Blood, Sweat & Tears: „Mám pocit, ako keby som mal doma v sejfe niečo veľmi cenné a teraz to vytiahnem. Uvidím niečo, čo na mňa veľmi zapôsobilo. Tvrdím, že to, čo v hudbe zažijeme medzi 15. až 25. rokom života, je pre nás signifikantné. A ja som ich zažil práve vtedy. Mix žánrov, umenia, jednoducho všetkého, čo hudba dovtedy priniesla, a toho, ako sa s touto náročnou, no perfektne zahranou a zaranžovanou hudbou dá dosiahnuť svetová sláva, sú pri nich udivujúce.“

Počas troch dní sa na festivale vystriedajú aj ďalšie zvučné mená ako napríklad britská štvorica Portico Quartet, ale aj domáci hudobníci ako Eugen Vizváry či víťaz minuloročného Pódia mladých talentov – formácia Ľudové mladistvá. Tá sa tento rok ocitne na skutočne veľkom pódiu. Hlavný program festivalu sa totiž tento rok presúva do väčšej „céčkovej“ haly Incheby. Čo sa týka mladých talentov, tie sa návštevníkom opäť predstavia na osobitnej scéne.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #džez #Peter Lipa #Cory Henry #Bratislavské džezové dni #Marcus Miller