Do Zlína príde Stark z Hry o tróny aj mladý Morricone

Tristo filmov z 55 krajín sveta ponúkne medzinárodný filmový festival v Zlíne, ktorý sa začne o necelý mesiac. Privíta aj viacero medzinárodných hostí, medzi nimi írskeho herca Arta Parkinsona, ktorého preslávila postava mladučkého Rickona Starka v seriáli Hra o tróny.

07.05.2018 07:00
Art Parkinson Foto:
Medzi hosťami festivalu v Zlíne bude aj herec Art Parkinson známy z Hry o tróny.
debata

Zlínsky filmový festival sa tradične orientuje na detského a mládežníckeho diváka. „Tohtoročné súťaže venované deťom a mládeži majú veľmi silné obsadenie a ponúknu mnoho medzinárodných či európskych premiér. Najmä ponuka filmov určených detskému publiku do 12 rokov nám urobila veľkú radosť, pretože sme mohli vyberať z naozaj kvalitných filmov z celého sveta. Tohtoročnou novinkou je povýšenie žánru dokumentárneho filmu do súťažnej roviny,“ povedala umelecká riaditeľka festivalu Markéta Pášmová. Aj dokumentárne snímky sú určené pre mladé publikum.

Časťou programu si zlínsky festival pripomenie storočnicu Československa. „Premietať budeme napríklad kolekciu českých a slovenských detských filmov a rozprávok zostavenú hereckými a filmovými osobnosťami, doplnené ich autentickými spomienkami. Množstvo z nich príde svoj obľúbený film na festival uviesť,“ povedala umelecká riaditeľka festivalu. Z česko-slovenských klasík festival pripomenie snímky ako Traja veteráni, S tebou ma baví svet, Bol raz jeden kráľ, Neberte nám princeznú, Keby som mal pušku či Perinbaba. Spestrením festivalu bude výstava princeznovských šiat z českých rozprávok.

Celkovo má festival šesť súťažných a päť mimosúťažných sekcií, v ktorých sa budú premietať aj krátke a študentské filmy. Jedna zo sekcií sa bude venovať aj českej filmovej hudbe a pripomenie prácu skladateľov ako Karel Svoboda, Petr Hapka či Angelo Michajlov. A slávny, tentoraz zahraničný, hudobný skladateľ bude aj medzi hosťami. Do Zlína príde syn Ennia Morriconeho Andrea. S otcom spolupracoval napríklad na snímke režiséra Giuseppe Tornatoreho Kino Raj (1988), za ktorú spolu získali cenu BAFTA. Na festivale Morricone uvedie film 72 Hours in Bangkok českého režiséra Lubomíra Haltmara. Príbeh dvojročného chlapca, ktorý sa stratí v Bangkoku, bude mať v Zlíne svetovú premiéru. Ešte pred ňou Morricone, ktorý je aj dirigentom, uvedie na koncerte slávne filmové melódie aj z dielne svojho otca.

Zlín tradične privíta aj niekoľko mladých hereckých talentov, vyčnievať medzi nimi bude herec Art Parkinson. Diváci seriálu HBO Hra o tróny ho poznajú ako Rickona Starka. Šestnásťročný Ír začínal s herectvom pred deviatimi rokmi a na konte má aj účinkovanie v snímke San Andreas či hlas hlavného hrdinu v animovanom filme nominovanom na Oscara Kubo a kúzelný meč. V Zlíne uvedie rodinný film z obdobia druhej svetovej vojny Zoo – o záchrane slonieho mláďaťa počas leteckých náletov v Belfaste v roku 1941. Film vznikol podľa skutočných udalostí. Medzinárodný filmový festival v Zlíne sa začne 25. mája a potrvá do 2. júna.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #filmový festival #Ennio Morricone #Hra o tróny #Zlín