To najlepšie, čo doma máme? Opäť je tu Nová dráma

Fenomén súčasnej novej drámy, ktorá sa stále mení, je centrom záujmu festivalu Nová dráma. V jej hlavnom programe je desiatka domácich inscenácií, ktorá zabojuje o hlavnú cenu, cenu študentskej poroty aj cenu publika.

15.05.2018 07:00
Emília Vášáryová Elity Foto:
Emília Vášáryová v inscenácii Elity o podstate moci.
debata

„Výhodou festivalu Nová dráma/New drama je skutočnosť, že hlavnou náplňou a centrom jeho záujmu je fenomén súčasnej drámy, ktorá sa neustále mení, čím ani festivalu nedovolí ustrnutie, skostnatenie či stagnáciu. Vďaka tejto skutočnosti je Nová dráma/New Drama každoročne iná, jej programovanie si vyžaduje pozorné načúvanie, sledovanie európskych trendov a ich zlaďovanie s domácimi špecifikami. Jej cieľom je modelovať festival, ktorý vždy niečím prekvapí, ale predovšetkým potvrdí zmysel uvádzania a podpory novej slovenskej drámy,“ charakterizovala festival jeho riaditeľka Vladislava Fekete.

Festival inscenácií z celého Slovenska sa v Bratislave začal v pondelok a potrvá do soboty. Do hlavného programu vybrala dramaturgická rada festivalu ešte začiatkom februára desať inscenácií. Sú medzi nimi hry z repertoáru divadiel z Bratislavy, Nitry a zo Žiliny. Medzi nimi napríklad hra Jiřího Havelku a hereckého kolektívu Elity z dielne SND, Ľudia, miesta a veci Divadla Andreja Bagara v Nitre v réžii Mariána Amslera, kolektívne dielo bratislavského Divadla Stoka Postfaktótum, OEDIPUS REX /Mommie Dearest/ Divadla Petra Mankoveckého v réžii Tomáša Procházku či Neznesiteľne dlhé objatia, ktoré v Mestskom divadle Žilina režíroval Eduard Kudláč.

O hlavnej cene za najlepšiu inscenáciu festivalu Grand Prix Nová dráma/New Drama rozhodne medzinárodná porota. Súčasťou festivalu bude aj sprievodný program s názvom Nájdená budúcnosť, v ktorom diváci uvidia štyri nesúťažné inscenácie od autorov najmladšej generácie. Hlavný program doplnia prezentácie nových kníh Divadelného ústavu, inscenované čítanie finálových textov súťaže pôvodných dramatických textov Dráma 2017 – Trojboj, prednášky a diskusie s tvorcami a dramatikmi, master class nemeckého dramatika Rolanda Schimmelpfenniga – patróna 14. ročníka festivalu a medzinárodná konferencia.

Jej témou je Divadlo v konfliktných zónach a pre Slovensko bude prvým pokusom analyzovať možnosti a vplyvy divadla v bojových oblastiach. Na konferencii budú svoje príspevky prezentovať významní medzinárodní odborníci – ugandská pedagogička, divadelná teoretička a režisérka Jessica Kaahwa, iránsky režisér a spisovateľ Mehrdad Rayani-Makhsous, taliansky režisér a umelecký šéf Astragali Teatro Fabio Tolledi, chorvátsky teatrológ Darko Lukič či sudánsky režisér a herec, ambasádor UNESCO pre konfliktné zóny Ali Mahdi Nouri. Programová sekcia Focus je tento rok venovaná súčasnej dramatickej tvorbe a divadlu Chorvátska.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #divadlo #Nová dráma #Nová dráma/New Drama