Nech je náboženstvom láska, znelo z trenčianskeho letiska

Preplnené peróny čakajúce na ešte preplnenejšie vlaky smerujúce do Trenčína, húfy ľudí ovešaných batohmi, ktorí neskôr na najväčšom slnku dúfajú, že tentoraz sa im už skutočne podarí zmestiť sa do kyvadlového autobusu. Ešte zvládnuť cestu rozsiahlym areálom, postaviť stan a skontaktovať ostatných kamarátov. „Som napravo od zvukára,“ znie odpoveď v textovej správe. Pre niekoho zhluk zdanlivo nič nehovoriacich hesiel je pre desaťtisíce nadšencov hudby jasným signálom: začala sa Pohoda.

06.07.2018 04:06
Festival Pohoda 2018 Ziggy Marley Foto: ,
Ziggy Marley počas štvrtkového koncertu na Pohode 2018.
debata (95)

Brány 22. ročníka najväčšieho slovenského hudobného festivalu pod holým nebom sa vo štvrtok otvorili o druhej hodine a netrvalo dlho, kým ľudia v hlúčikoch obsadili každý jeden meter štvorcový trenčianskeho letiska. Rovnako rýchlo rástli aj obe hlavné stanové mestečká a aj rady pri bufetoch s občerstvením či stánkoch na pivo, kde sa hneď na úvod odzrkadlila plne obsadená kapacita festivalu. Všetko, na čom organizátori Pohody celý rok pracovali, sa opäť zhmotnilo a dostalo zmysel. Keďže prvý program na hlavnom pódiu začínal až o siedmej hodine večer, na preskúmanie festivalových zákutí bolo dostatok času. Skutočná Pohoda však odštartovala až s úvodnou rečou jej riaditeľa Michala Kaščáka.

Umelecký vedúci Slovenského komorného orchestra... Foto: TASR
Pohoda 2018 Umelecký vedúci Slovenského komorného orchestra Ewald Danel a organizátor festivalu Michal Kaščák počas otvorenia 22. ročníka hudobného multikultúrneho festivalu Pohoda.

„Dúfam, že tu spolu prežijeme krásne tri dni a keď pôjdeme domov, budeme spokojní, šťastní, zdraví a budeme sa tešiť z toho, že sme sa tu stretli,“ zaželal Kaščák divákom, no následne mierne zmenil tón hlasu. Otvárací koncert Pohody bol totiž venovaný Jánovi Kuciakovi a jeho priateľke Martine Kušnírovej. „Nie som rád, že to muselo byť, ale som hrdý, že otvorenie patrí práve im,“ uviedol Kaščák koncert Slovenského komorného orchestra pod vedením Ewalda Danela, počas ktorého sa na hlavnom pódiu stretlo aj viac ako 260 spevákov z celej krajiny.

Riaditeľ festivalu Michal Kaščák počas...
Slovenský komorný orchester počas otváracieho...
+15Diváci počas otváracieho koncertu Slovenského...

„Zistili sme, že Ján a Martina mali radi aj klasiku – Vivaldiho či Mozarta – a podľa toho sa pripravovala aj dramaturgia. To, čo sa im stalo, považujeme za útok na slobodu, a keďže festival je oslavou slobody, z našej strany išlo o prirodzený krok,“ dodal, pričom jeho slová nasledovala jedna z najpopulárnejších slovenských skladieb – Musica slovaca od Ilju Zeljenku. Umocniť moment mali aj diela z výstavy Reakcia, ktorou rôzni umelci komentovali nielen vraždu mladého páru, ale aj súčasnú situáciu v krajine. Premietané projekcie po bokoch pódia však často zobrazovali len výrezy, nie celistvé výtvory a v konečnom dôsledku tak pôsobili mierne rušivo.

Na ľudovú nôtu…

„Lásku, priateľstvo a slobodu na Pohode 2018,“ nadviazal myšlienkovo na prvý koncert aj Branislav Jobus, ktorý „spravuje“ druhú najväčšiu scénu. Tú už tradične otváral vo veľkom štýle – nechýbalo vypustenie holubov či uvoľnenie ventilu, z ktorého na pódiu zasyčala para. Akoby bola Para (tentoraz v pevnom skupenstve ako kapela) stálou súčasťou Pohody, aj keď tam práve neúčinkuje. Potvrdil to aj Tomáš „Lasky“ Šedivý, ktorý sa o chvíľku zjavil na scéne ako hosť skupiny Billy Barman. Pokým úvodný program festivalu sa niesol skôr v pietnej atmosfére, teraz začala skutočná zábava.

Kapela Billy Barman na jar tohto roku absolvovala turné s názvom Potichu, pri ktorom jej robili spoločnosť dievčatá zo SĽUK-u. Spojenie folklóru a kvalitného slovenského popu zafungovalo a na Pohode tak skupina krstila novú živú nahrávku. Ako inak – s názvom Potichu. Bez hlásku však na koncerte nezostala ani jedna strana, či už na pódiu alebo pod ním, kde všetci verne odspievali známe piesne upravené do nových, šarmantných aranžmánov.

Reggae sila

Po koncerte „barmanov“ sa začal veľký presun pred hlavné pódium, kde už všetci nadšene a nedočkavo čakali na prvého headlinera večera, Ziggyho Marleyho. S ním prišli samé úsmevy od ucha k uchu a dobrá nálada. Už prvé tóny roztancovali snáď každého v publiku a energia, ktorá z jamajského hudobníka šla, sa mu začala vracať naspäť obrovským potleskom. Okrem neho si tiež atmosféru užívali aj jeho spoluhráči. Pri reggae verzii piesne All You Need Is Love od The Beatles či jeho vlastnej piesne Love Is My Religion už spevákovi pomohol aj dav a bolo jasné, že na trenčianskom letisku jednoducho nie je priestor pre zamračené tváre.

Keď sa už zdalo, že sa celý koncert nesie v jednom rytme a bez gradačných pasáží, zrazu to prišlo ako na zavolanie. Miestami tak zaznelo aj rockové gitarové sólo či väčší hukot činel. V sólovej tvorbe syna svetoznámeho Boba Marleyho bolo, rovnako ako u jeho otca, cítiť vplyv viacerých žánrov a tiež to, že so sebou nesie a šíri ďalej aj jeho odkaz. „Niektorí ľudia, niektorí politici sa nás snažia rozdeliť. Avšak spolu sme silnejší,“ hlásal k publiku a nemožno mu oponovať. Takmer deväťdesiatminútový koncert bol v skutku pohodovým, príjemným zážitkom s výborným zvukom.

Jeden by povedal, že tohtoročná Pohoda trocha pripomína Uprising. Ziggy Marley, Polemic, Soja, Medial Banana… Tento ročník je naozaj bohatý na reggae a ska hudobníkov. Práve Polemic, slovenská stálica a ďalšia záruka dobrej nálady, akoby dorazila už naštartované publikum, taktiež s takmer deväťdesiatmi­nútovou šou. Miestami si tak roztancované páriky museli dať chvíľu pauzu, aby sa vydýchali, či si šli kúpiť ďalšie pivo, lebo im vyschlo v hrdle. Nechýbali staré známe hity aj nové pesničky.

Pohoda 2018 otvorila brány.
Pohoda 2018 otvorila brány.
+8Prví návštevníci Pohody 2018 prichádzajú na...

Zhruba v polovici setu privítala kapela svojho hosťa, nemeckého hudobníka, ktorý si vraví Dr. Ring Ding. S ním Polemic vystúpil aj minulý rok, na už spomínanom Uprisingu. Po jeho príchode bolo spočiatku z publika cítiť mierny chlad, čo bola trocha škoda, pretože hudobník so sebou priniesol závan pravého, tradičného ska, reggae či rocksteady a trocha popovejší nádych, ktorý kraľoval pred jeho príchodom, zrazu ostal v tieni. Jeho práca s publikom však obstála na výbornú a nakoniec si získal takmer všetkých. Dokonca po slovensky zahlásil: „Neviem dobre po Slovensky, ale Slovensko milujem.“ Hneď na to zahral skvelé sólo na trombóne a zožal veľký potlesk. Trocha schizofrenický koncert však nakoniec fungoval a možno ho považovať za celkom vydarený.

Po takmer trojhodinovom náklade reggae a ska sa ľudia začali zhromažďovať opäť pri hlavnom pódiu, zvedavo čakajúc, tentoraz na ďalšieho headlinera – The Chemical Brothers. Tí mali poslanie ukončiť prvý festivalový deň. A podarilo sa im to naozaj veľkolepo. Tom Rowlands a Ed Simons si so sebou na Pohodu priviezli tri kamióny plné techniky a bolo to aj vidno. Masívna projekcia a svetelná šou v spojení s hudbou vytvárala naozaj unikátny, a pomerne dosť psychedelický zážitok akoby z iného sveta.

Po predošlých koncertoch však bolo na tvárach ľudí tentoraz vidno nechuť, nezáujem či dokonca zdesenie. Publikum dokonca akoby zabudlo tlieskať, čo mohlo spôsobiť aj to, že hudobníci medzi skladbami nič nevraveli, iba prechádzali od jednej k druhej. Iní sa však v skupinkách bavili a užívali si zmenu atmosféry. Epickosť skladieb neustále striedala epickosť projekcie a po vypustení balónov, ktoré si publikum posúvalo a vyhadzovalo, ho konečne trocha prebudilo, a tak to ostalo až do samého záveru. Napriek hudobnej náročnosti nemohol byť prvý deň ukončený lepšie.

© Autorské práva vyhradené

95 debata chyba
Viac na túto tému: #festival #Billy Barman #Chemical Brothers #Ziggy Marley #Pohoda 2018