Pohoda s mýtickým Sugar Manom aj komornou Janou Kirschner

Ziggy Marley či Chemical Brothers boli najočakávanejšími hviezdami prvého dňa festivalu Pohoda, ktorý sa začal včera na trenčianskom letisku. Ponúkame vám niekoľko tipov z toho, čo Pohoda ponúka počas ďalších dvoch dní.

06.07.2018 12:49
festival pohoda 2018 Foto: ,
Hudobná dodávka patrí k tradičnému koloritu festivalu Pohoda. Nechýba ani tento rok.
debata (26)

Piatok

  • Yasmine Hamdan (LB)
  • Nay Tanečný dom, 00.00
Moderná tvár arabskej hudby. Aj takým prívlastkom zvyknú novinári častovať libanonskú speváčku Yasmine Hamdan, ktorá vo svojej tvorbe kombinuje rodnú arabčinu a orientálne prvky s experimentálnymi elektro-popovými vplyvmi západného sveta. Hudobníčka a herečka pochádzajúca z Bejrútu žije momentálne v Paríži, na konte má tri štúdiové albumy a množstvo spoluprác – okrem iných s americkou skupinou CocoRosie či producentom Mirwaisom (známym vďaka spolupráci s Madonou). Hamdan očarila aj známeho amerického filmára Jima Jarmuscha, ktorý ju obsadil do svojej snímky Prežijú len milenci (2013).
Riaditeľ festivalu Michal Kaščák počas...
Slovenský komorný orchester počas otváracieho...
+15Diváci počas otváracieho koncertu Slovenského...
  • Coals (PL)
  • Pohoda Klub, 16.00

Z Poľska na Pohodu zavíta duo Katarzyna Kowalczyk a multiinštrumen­talista Łukasz Rozmysłowski známe ako Coals. Aj keď ide o nováčikov, za sebou už majú živé vystúpenie v americkom rádiu KEXP (z festivalov OFF a Iceland Airwaves) a pochvalné ohlasy kritiky na ich debutový album Tamagotchi. Nostalgia, zasnený éterický pop križovaný ambietnom, shoegazeové vplyvy pretavené do elektroniky, na to všetko sa môžu tešiť návštevníci experimentálnej scény Pohoda Klub.

  • Ride
  • Budiš stage, 21.00

Anglická formácia Ride patrí k najväčším hviezdam žánru shoegaze. Ich debutový album Nowhere vznikol takmer pred tridsiatimi rokmi a patrí nielen ku kľúčovým dielam žánru, ale portál Pitchfork ho zaradil aj do rebríčka stovky najlepších albumov 90. rokov. Nasledovala platňa Going Blank Again, takisto radená k žánrovým klasikám. Autorsky sa pod skladby podpísal tandem Andy Bell a Mark Gardener, ktorí skupinu tvoria spolu s bubeníkom Laurencom Colbertom a basgitaristom Stevom Queraltom. Skupina sa v roku 1996 rozpadla. Andy Bell sa neskôr stal basgitaristom skupiny Oasis a pôsobil aj vo formácii Liama Gallaghera Beady Eye. Skupina Ride sa na scénu vrátila v roku 2014 a vlani po 21-ročnej prestávke vydala nový album, ku ktorému tento rok pribudlo takisto pozitívne hodnotené EP Tomorrow's Shore.

  • VENI ensemble (SK)
  • Mazagrande stage, 01.00

VENI ensemble oslavuje okrúhle jubileum a v rámci turné VENI 30 neobíde ani festival Pohoda. Ako na adresu súboru poznamenal brniansky skladateľ a hudobník Jaroslav Šťastný, v oblasti súčasnej hudby patrí bezpochyby k slovenskej interpretačnej špičke a počas svojej existencie sa vyprofiloval na hudobné teleso s jasnou dramaturgickou líniou a hráčskou kvalitou. V neformálnej atmosfére, bez oblekov a akademickej strojenosti, odohrajú hudobníci koncert s názvom Jesus' Blood Never Failed Me Yet – Believe it, or not!

Pohoda 2018 otvorila brány.
Pohoda 2018 otvorila brány.
+8Prví návštevníci Pohody 2018 prichádzajú na...

Sobota

  • Dybbuk (CZ)
  • Budiš stage, 17.00

Čím dokážu na pódiu zaujať zrelé paničky s extravagantnými doplnkami, ktoré sa neberú až tak vážne? Napríklad vtipnými textami zbavenými sentimentu, úderným ženským punkom a príchuťou undergroundu, ktorý inšpiroval aj nasledujúce generácie. Formácia Dybbuk patrila v 80. rokoch k najväčším zjavom českej alternatívnej scény a aj keď v súčasnosti vystupujú pod názvom Zuby Nechty, na Pohode urobia výnimku a oprášia aj staršiu tvorbu.

  • Dälek (USA)
  • Aréna Slovenskej sporiteľne, 20.00

Keď na scénu prichádza skupina Dälek, hip-hop sa razom odieva do temnejších farieb. Hudba inšpirovaná industriálnymi formáciami ako Einstürzende Neubauten či vrstveným zvukom My Bloody Valentine, to všetko v prítomnosti MC-ho, DJ-a a producenta, ktorí sa na pódiu postarajú o pravú príchuť klubového "oldschoolu“. Aj to sľubuje koncert amerických experimentátorov.

  • Zeal & Ardor (CH/USA)
  • Budiš stage, 01.00

Soundtrack k hororu z prostredia karibských pláží či brazílskych favel. Aj takto netradične opisujú organizátori Pohody hudbu avantgardnej formácie Zeal & Ardor, ktorá v sebe kombinuje zdanlivo nezlučiteľné prvky black metalu a gospelu. Kto za démonickým konceptom dokáže rozpoznať prepracovanú hudobnú víziu s presahmi do iných žánrov či spoločenských tém, koncert švajčiarsko-americkej skupiny by nemal vynechať.

  • The Wilderness
  • Európa stage, 00.00
Skupina, ktorá sa na domácej scéne pohybuje od roku 2011, je dôkazom, že punk stále žije. A ešte ako! Hoci sa sami považujú za „najpreceňovanejšiu slovenskú kapelu“, táto DIY HC/punková formácia na čele so spevákom, gitaristom a „ničiteľom gitár“ Denisom Bangom vás presvedčí svojou energiou.
  • Rodriguez (US)
  • Urpiner stage, 21.00
Americký pesničkár Sixto Rodriguez sa v 70. rokoch minulého storočia pokúšal o rozbeh hudobnej kariéry. Vydal dva albumy a pripravoval tretí, ktorý však nestihol vyjsť, lebo vydavateľstvo s ním kvôli neúspechu predchádzajúcich dvoch platní zrušilo spoluprácu. A tak sa Rodriguez pretĺkal, ako vedel. Medzitým sa stal slávnym v Austrálii aj Juhoafrickej republike, kde kolovali mýty o jeho smrti. On o tom nič netušil. Rodriguezov príbeh zachytáva oscarový dokument Pátranie po Sugar Manovi, ktorý ho preslávil na celom svete.
  • Re-TROS (CN)
  • Európa stage, 22.00

Predskakovali Depeche Mode aj The xx a na debutovom EP spolupracovali s Brianom Enom. Reč je o čínskej formácii Re-TROS, ktorá sa od svojho vzniku v roku 2004 prepracovala od post-punku viac k elektronike. Organizátori Pohody pripomínajú, že Gigwise túto skupinu označil za prvú čínsku kapelu, ktorá sa stane globálnou, a jej zvuk opisujú ako "guľometové bicie, metalová gitara a vesmírne klávesy“.

  • Jana Kirschner
  • Mazagrande stage, 23.00
Speváčka Jana Kirschner. Foto: Ples v opere
Speváčka Jana Kirschner. Speváčka Jana Kirschner.

Ako znejú hity Na čiernom koni, Modrá či Líška so sláčikovým kvartetom? Koncert Jany Kirschner na Pohode má podtitul komorný a speváčka tu predstaví prierez svojou tvorbou sprevádzaná sláčikovým Spectrum Quartett pod vedením Jána Kružliaka. Nový koncertný program je podľa speváčky aj o túžbe ustavične objavovať nové cesty, ale najmä o tom, že hudba je len jedna.

© Autorské práva vyhradené

26 debata chyba
Viac na túto tému: #Jana Kirschner #Rodriguez #Pohoda 2018 #Re-TROS