Jánošíkove dni chcú osláviť fenomén, ktorý im dal meno

Jánošíkove dni v Terchovej čaká špeciálny „narodeninový“ ročník. Výročie však neslávi jedno z najväčších folklórnych podujatí na Slovensku, ale jeho patrón Juraj Jánošík, ktorý sa narodil pred 330 rokmi. Počas 56. ročníka podujatia, ktoré sa uskutoční od 2. až 5. augusta, však na návštevníkov nečaká len jánošíkovská legenda a jej podoby v slovenskom folklóre. Diváci sa môžu pripraviť na mix rôznorodých programov, počas ktorých sa na šiestich pódiách vystrieda viac ako 1 300 účinkujúcich zo Slovenska, z Česka, Chorvátska, Poľska a Ukrajiny.

26.07.2018 09:00
TERCHOVÁ: Konský vozový sprievod - Jánošíkove dni Foto: ,
Neodmysliteľnou súčasťou festivalu Jánošíkove dni je obľúbený konský vozový sprievod.
debata

Kľúčovým motívom je tento rok podľa organizátorov slovo legenda. Ako pripomínajú, napriek tomu, že historický Jánošík žil 25 rokov a zbíjal iba jeden a pol roka, legendárny Jánošík žije už tri storočia. „Medzi historickým a legendárnym Jánošíkom nechceme robiť veľké rozdiely. Snažíme sa skôr zvýrazniť to, prečo je legenda o ňom taká dôležitá pre slovenské dejiny. Keby to tak nebolo, nerobíme Jánošíkove dni. Festival nie je oslavou nejakého priemerného zbojníka z konkrétneho historického obdobia, ale reflexiou fenoménu, ktorý už viac ako tri storočia zanecháva v slovenskom vedomí hlbokú, dodnes aktuálnu stopu. A práve na tom, čo Jánošík predstavuje pre slovenské umenie, literatúru, folklór, film, divadlo či dokonca muzikál, ilustrujeme, že jeho príbeh nestráca na sile a má vplyv aj na súčasníkov. Neustále inšpiruje aj dnešné generácie tvorcov,“ priblížil šéfdramaturg Jánošíkových dní Peter Cabadaj.

Priniesť súčasný pohľad na osud Juraja Jánošíka sa rozhodli aj tvorcovia nového cirkusu Younak. Predstavenie, ktoré v sebe kombinuje prvky akrobacie, divadla a folklóru, si budú môcť návštevníci festivalu pozrieť vo štvrtok večer v amfiteátri Nad bôrami. Podľa Petra Cabadaja to nie je prvý raz, čo sa jánošíkovská tematika dočkala modernejšieho spracovania: „Aj v minulosti ju mnohí umelci spracúvali moderne, dokonca avantgardne. Nebolo pre nás teda žiadnym prekvapením, že táto téma oslovila aj tvorcov zo Slovenska a zahraničia. S predstavením Younak majú obrovský úspech a my sme takisto veľmi zvedaví, ako mladé generácie umelcov vnímajú Juraja Jánošíka.“

Čo sa týka prinášania odvážnejších produkcií do často ortodoxnej festivalovej základne, Cabadaj sa negatívnej odozvy nebojí: „Aj v minulosti sme veľmi radi experimentovali, a pomerne často. Samozrejme, organizátori nikdy nemajú stopercentnú istotu, že návštevníci program prijmú, lenže Jánošíkove dni sú festivalom, ktorý sa snaží hľadať v oblasti folklóru aj nové cesty. Pevne verím, že nielen Younaka, ale aj iné experimentálnejšie programy Jánošíkových dní prijme publikum pozitívne. Festival má byť predsa nepredvídateľný, rovnako ako bol aj Juraj Jánošík.“ Počas Jánošíkových dní nebudú chýbať ani koncerty world music, výstavy (A veru pošibaj koníčka ve voze…!, pocta Martinovi Benkovi alebo exteriérová výstava obrazov Party v 21. storočí) či divadlo.

V naštudovaní Terchovského národného divadla si budú môcť návštevníci festivalu vo štvrtok večer pozrieť napríklad predstavenie Perinbaba od Ľubomíra Feldeka. Napriek hravej dramaturgii je to však stále folklór, ktorý dominuje festivalu. Nevídaný zážitok sľubuje piatkový terchovský galavečer s názvom Keď sa jánošíci na zboj pobjerali…, v ktorom sa podľa organizátorov predstaví folklórny výkvet Jánošíkovho kraja. Sobotný galaprogram bude patriť účinkujúcim zo Slovenska, z Česka, Chorvátska a Ukrajiny, záverečné slovo si na festivale už tradične vezme Terchovský symfonický orchester. Neodmysliteľnou súčasťou záverečného dňa Jánošíkových dní je aj obľúbený konský vozový sprievod.

Šéfdramaturg festivalu by však rád upozornil ešte na jeden program, ktorý nie je uvedený na žiadnych plagátoch či propagačných materiáloch: „Ide o nápad, ktorý sa zrodil len predvčerom. V stredu 1. augusta, teda v predvečer Jánošíkových dní, chceme symbolicky sprístupniť v rodnej osade Jurka Jánošíka jeho dom, aby sa masy návštevníkov zo Slovenska aj zo sveta konečne dozvedeli, kde sa narodil. V osade Jánošovia vyrastal, odtiaľ odišiel do sveta a opäť sa vrátil do Terchovej ako veľká legenda. Prvýkrát v histórii teda otvoríme festival, aj keď tak trošku neoficiálne, v jeho rodisku.“

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #folklór #Jánošík #Terchová #Jánošíkove dni #Younák #Jánošíkove dni 2018