Konský vozový sprievod v Terchovej oslavuje 50 rokov

Pred päťdesiatimi rokmi, v nedeľu 18. augusta 1968, sa v rámci šiesteho pokračovania Jánošíkových dní konal prvý konský vozový sprievod z Terchovej do Vrátnej. Súčasťou dvojdňovej akcie bolo aj večerné pásmo Zbojnícke balady pri vatre, zostavené z poézie, hudby a spevu a vystúpenie Lúčnice.

03.08.2018 12:00
Janošíkove dni Foto:
Obľúbený konský vozový sprievod na festivale Jánošíkove dni.
debata

Nadšených divákov, ktorých sa vo Vrátnej zišlo asi deväťtisíc, vraj neodradili ani hrôzostrašné mračná visiace nad ich hlavami. „Akoby išlo o predzvesť čohosi tragického, osudového. Nikto z prítomných milovníkov folklóru vtedy v Terchovej nemohol tušiť, že už o tri dni vtrhne na územie našej vlasti päť spojeneckých armád Varšavskej zmluvy. Táto brutálna invázia definitívne ukončila demokratizačný proces, respektíve pochovala sen Alexandra Dubčeka a reformných komunistov o socializme s ľudskou tvárou,“ pripomína Peter Cabadaj, šéfdramaturg festivalu. Následné čistky a zákazy činnosti neobišli ani organizátorov sprievodu v Terchovej.

Prvý konský vozový sprievod na festivale... Foto: Miro Križo
Jánošíkove dni Prvý konský vozový sprievod na festivale Jánošíkove dni.

Korene slávneho vozového sprievodu treba hľadať v terchovskej tradícii, starej minimálne od polovice 19. storočia. Terchovské svadby sa vyznačovali tým, že nevestu, ženícha a svadobných hostí vozili gazdovia so svojimi koňmi na drevených rebriniakoch, vyzdobených pestrofarebnými stužkami a inými dekoráciami. A pri všetkých svadobných sprievodoch nechýbala terchovská muzika, pred piatimi rokmi zapísaná do Reprezentatívneho zoznamu nehmotného kultúrneho dedičstva ľudstva UNESCO. „Parádne vyzdobené tátoše a vozy, ich majitelia – hrdí krojovaní furmani – a hrajúci muzikanti vo vozoch, to je unikátny jav, ktorý preslávil Terchovú a Jánošíkov kraj doma i vo svete,“ vyhlasuje Peter Cabadaj.

Za ideou predstaviť konský vozový sprievod v rámci folklórneho podujatia stojí dnes už nebohý všestranný učiteľ a obetavý kultúrny organizátor Miro Križo. Ako vášnivý a dôsledný amatérsky fotograf prvé sprievody a iné spoločenské udalosti v obci aj dokumentoval. Históriu vozového sprievodu v Terchovej počas tohtoročných Jánošíkových dní pripomína výstava A veru pošibaj koníčka ve voze, otvorená v Makovického dome v Žiline, a kniha Rok koňa, ktorú slávnostne pokrstia v piatok 3. augusta o 13. hodine pred relaxačno informačným centrom Terchovec. Konský voz ešte v šesťdesiatych rokoch minulého storočia spájal okolité osady s centrom Terchovej. Ľuďom slúžil na presun do kostola, k lekárovi, na doplnenie zásob potravín… Obyvateľov tak sprevádzal celý život, od narodenia až po poslednú cestu a rozlúčku na cintoríne. Skutočná majestátnosť konského voza sa naplno prejavila počas svadieb.

Z minulých ročníkov festivalu Jánošíkove dni.
Obľúbený konský vozový sprievod na festivale...
+11Obľúbený konský vozový sprievod na festivale...

„Od útleho detstva som sprievod vnímal ako jedinečnú súčasť svojej rodnej obce, ako niečo originálne, na čo sme prirodzene hrdí a čo nám nikto nemôže vziať – aj s ohľadom na Jurka Jánošíka. Istotne k tomu všetkému prispela magická trasa vedúca cez Tiesňavy, ktoré sú pre mnohých Terchovčanov najkrajším kúskom zeme na našej planéte,“ vyznáva sa Peter Cabadaj. Sám obdivoval furmanov a muzikantov, ktorí v rebriniakoch prirodzeným spôsobom vystavovali na obdiv vlastný majestát. A postupom času si začal uvedomovať, aký konkrétny obsah sa skrýva za slovami „odkaz otcovizne“ či „kultúrne dedičstvo“. „Asi to tak muselo byť, že prešli roky a bolo mi umožnené participovať na tejto kráse so všetkým, čo k nezameniteľnému pôvabu konského vozového sprievodu patrí,“ dodáva dlhoročný šéfdramaturg festivalu.

Jubilujúci konský vozový sprievod mal počas svojej existencie viacero názvov, ale vždy vyrazí v nedeľu o desiatej, v posledných rokoch po svätej omši za nositeľov ľudových tradícií, bez ktorých by sa ani tento sprievod nekonal. Jednotliví furmani sa s muzikantmi, ktorí tvorili „posádku“ vozov, nakoniec spoločne predstavia na pódiu v areáli pod sochou Juraja Jánošíka. V auguste 1968 to bolo posledné veľké verejné podujatie v celom Československu pred inváziou spojeneckých vojsk.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Jánošík #Terchová #Jánošíkove dni 2018