Sté výročie vzniku ČSR sa bude oslavovať aj na bytoch

Pri príležitosti 100. výročia vzniku Československa sa uskutoční 2. ročník bytového festivalu Cez prah / Přes práh, ktorý organizujú združenia literarnyklub.sk, Kapitál a Foajé. V nedeľu 28.10.2018 budú mať jeho návštevníci jedinečnú možnosť zaspomínať si na prvorepublikové časy priamo v štyroch bratislavských bytoch v Starom meste.

28.10.2018 12:00
Cez prah Foto:
Počas festivalu Cez prah / Přes práh budú môcť ľudia nazrieť aj do štyroch bratislavských bytov.
debata

„Vlani sme si chceli pripomenúť fenomén undergroundovej bytovej kultúry, ktorá fungovala v opozícii proti ideológiou zaťaženej oficiálnej kultúre v sedemdesiatych a osemdesiatych rokoch minulého storočia. Koncept ,otvoreného' bytu však existuje aj dnes. Keďže sa podujatie minulý rok stretlo s pozitívnou odozvou, rozhodli sme sa zorganizovať ho znovu. Oslovili sme viacero majiteľov domov, ktoré pamätajú prvú Československú republiku a spoločne sme pripravili sériu tematických podujatí. Návštevníci budú môcť prekročiť prahy štyroch bytov a v komornej atmosfére si vypočuť vážnu hudbu či diskusiu s historikmi, pozrieť film, dozvedieť sa o živote za prvej republiky od pamätníkov, ale aj zatancovať si na staré šlágre,” približuje jeden z organizátorov, František Malík.

Celkovo zahŕňa nedeľný program až 12 podujatí v čase od 16:00 do 22:00. Spisovateľ Michal Hvorecký sa pozhovára s historikmi Bohumilou Ferenčuhovou a Matejom Hanulom o vzniku Československa a taktiež s pamätníkmi Evou Mosnákovou a Ottom Šimkom o živote pred nástupom nacizmu. Herečka Ingrid Timková prečíta úryvky z diel prvých slovenských spisovateliek Terézie Vansovej a Hany Gregorovej. Mladé hudobníčky zase zahrajú skladby z medzivojnového obdobia od Bélu Bartóka, Leoša Janáčka, Bohuslava Martinů a Eugena Suchoňa.

O tom, ako sa za posledných 100 rokov zmenil bulvár Štefánikova príde porozprávať spisovateľka Jana Beňová. K videniu bude aj prvý diel zo série České století, v ktorom Martin Huba stvárnil prezidenta Masaryka. Na záver podujatia zahrajú Gramophon Brothers, ktorí sa špecializujú na šelakové platne a energiou nabité swingové a džezové tóny, evokujúce krásu časov minulých.

Podujatie Cez prah / Přes práh je súčasťou série multižánrových podujatí Czecho Mecho, ktoré prepájajú české a slovenské témy, umelcov či kultúrne projekty a miesta. Z verejných zdrojov ho podporil hlavný partner Fond na podporu umenia, ďalšími partnermi projektu sú České centrum, Bratislavský samosprávny kraj a združenie Aspekt.

debata chyba
Viac na túto tému: #Michal Hvorecký #Štefánikova ulica #100 rokov vzniku ČSR #Cez prah