Animovaný Šarkan si urobí okružný let nad Berlínom

Ako každý rok, aj tento rok sa Berlín čoskoro zaplní množstvom filmových fanúšikov bažiacich po výnimočných a najnovších snímkach z celého sveta. Medzinárodný filmový festival Berlinale otvorí svoje brány už štvrtok 7. februára a potrvá až do nedele 17. februára. Na 69. ročníku bude mať silné zastúpenie aj slovenská kinematografia v oficiálnom aj v sprievodnom programe.

06.02.2019 16:00
Šarkan Martin Smatana Foto:
Vo svetovej premiére predstaví na Berlinale svoj animovaný bábkový film Šarkan absolvent FAMU Martin Smatana.
debata

V sekcii Generation Kplus zloženej z výberu dlhometrážnych či krátkometrážnych hraných i animovaných filmov pre deti a mládež vo svetovej premiére predstaví svoj animovaný bábkový film Šarkan (2019) talentovaný absolvent FAMU Martin Smatana. Ten na festivale nie je nováčikom, keďže pred štyrmi rokmi tam uviedol v rovnakej sekcii aj svoj debut Rosso Papavero. Vo svojom najnovšom filme Smatana rozoberá náročný motív smrti. Česko-slovensko-poľský koprodukčný film rozpráva príbeh malého chlapca, ktorý si spríjemňuje posledné leto pred nástupom do školy tým, že si spolu so starým otcom púšťa šarkana. Táto zábavka ich navždy spojí a vryje sa do chlapcovej pamäti aj napriek tomu, že starý otec čoskoro naveky odíde.

„Keď som tento projekt začal vyvíjať, mnohí sa ma pýtali, či som sa zbláznil. Veľa som vtedy čítal o tom, ako sa má s deťmi baviť o takýchto náročných otázkach, ako im na ne odpovedať, povedať pravdu a nebagatelizovať to. Zároveň sme sa snažili podať tému metaforicky, so symbolikou, ale tak, aby to bolo pre dieťa zrozumiteľné. Film sme vyvíjali veľmi dlho aj preto, lebo bolo pre nás podstatné vložiť do rozprávania o smrti veselosť, perspektívu a nádej,“ povedal o filme Smatana. Okrem Šarkana budú môcť návštevníci jedného z najprestížnejších európskych festivalov vidieť ďalšie štyri slovenské či koprodukčné filmy. Odpremietané budú na berlínskom medzinárodnom filmovom trhu European Film Market.

THE KITE - trailer from BFILM on Vimeo.

Medzi nimi bude aj celovečerný debut Teodora Kuhna Ostrým nožom inšpirovaný vraždou Daniela Tupého z roku 2005. Kuhn sa snaží vo filme poukázať na diery v slovenskej justícii a tiež zúfalstvo otca zavraždeného mladíka, ktorého stvárnil Roman Luknár. Film príde do slovenských kín 21. februára. Vo výbere sa objavila aj česko-slovenská športová dráma Domestik Adama Sedláka, rozprávajúca príbeh cyklistu Romana zotavujúceho sa z nepríjemného zranenia.

Tretím česko-slovenským filmom bude opäť dráma zasadená do obdobia druhej svetovej vojny, Sklenená izba, podľa predlohy Simona Mawera v réžii ambiciózneho Júliusa Ševčíka (Masaryk). Štvoricu uzatvára koprodukčná dobrodružná science fiction Môj dedo spadol z Marsu (2019) režisérskej dvojice Dražen Žarkovič a Marina Andree Škop z dielne produkčnej spoločnosti Marka Škopa a Jána Meliša Artileria a Štúdia dim. Hlavnými hrdinami filmu sú deväťročná Una a robot z inej planéty, s ktorým sa vydáva zachrániť svojho starého otca. Na festivale tiež v tréningovom programe ScripTeast zameranom na konzultácie projektov odprezentujú Tereza Nvotová a Barbora Námerová svoj pripravovaný projekt Svetlonoc.

V hlavnej súťaži Berlinale zabojujú o Zlatého medveďa filmy ako By the Grace of Gold Françoisa Ozona, Mr. Jonson Agnieszky Hollandovej či queer dráma Elisa and Marcela Isabely Coixetovej. Rozhodovať o víťazovi bude aj najnovšia členka poroty, francúzska herečka Juliette Binoche. Veľkým lákadlom mimo súťažnej sekcie bude aj snímka Adama McKaya Vice v hlavnej úlohe s Christianom Baleom nominovaná na Oscara či celovečerný debut herca Wagnera Mouru (Narcos) Marighella. Silné zastúpenie budú mať aj dokumenty. Diváci budú môcť na festivale vidieť štvorhodinový opus Charlesa Fergusona o prezidentovi Richardovi Nixonovi Watergate – Or: How We Learned to Stop an Out of Control President či hudobný dokument Seamusa Murphyho A Dog Called Money o britskej hudobníčke PJ Harvey. Hudobných fanúšikov tiež určite poteší snímka Amazing Grace o Arethe Franklinovej.

TV Pravda: Slovenský film fičí vpred, hovorí Jiří Mádl (vysielané 2. 2. 2019).
Video

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #šarkan #Ostrým nožom #Teodor Kuhn #Vice #Berlinale 2019