Osobnosti vyberali obľúbené filmy. Aké sú ich tipy?

Investigatívny novinár Marek Vagovič, stand-up komik Tomáš Hudák, fotografka a blogerka Marika Beňadik Majorová, výtvarníčka Ivana Šáteková a reper Branislav Kováč alias Vec a herec Lukáš Frlajs vybrali svoje obľúbené filmy a osobne ich uvedú počas 26. ročníka Medzinárodného festivalu filmových klubov Febiofest (20. - 26. 3.).

01.03.2019 12:00
Anton Srholec recenzia Foto:
V Klubovom Jukeboxe diváci uvidia aj dokument Aleny Čermákovej Anton Srholec o výnimočnom človeku a kňazovi.
debata

„Návštevníci si tak budú môcť v sekcii Klubový Jukebox užiť päticu oceňovaných klubových hitov – dokument Anton Srholec, Studená vojna, Hľadanie Vivien Maier, Mladosť a Cestu do fantázie,“ TASR o tom informovala PR manažérka festivalu Zuzana Kizáková. Jeho umelecký riaditeľ Přemysl Martinek si myslí, že filmové kluby formovali nejednu generáciu filmových fanúšikov: „Vybrali sme päť osobností súčasnej slovenskej kultúry, aby sme zistili, ktoré klubové filmy v nich zanechali stopu, ktoré im otvorili nové perspektívy, ktoré sa zapísali do sŕdc. Chceli by sme, aby bolo z tejto sekcie viditeľné, že nielen blockbustery, ale aj klubové filmy svojich divákov chytia a nepustia.“

V Klubovom Jukeboxe diváci uvidia dokument Aleny Čermákovej Anton Srholec o výnimočnom človeku a kňazovi. „Ani na jednu sekundu nemáte pocit, že sa pred vami pokúša niečo tajiť. Neuhýba v odpovediach ako mnohí politici, nekrúti sa ako slizký had. Je to on, v každej jednej chvíli, či je s rodinou, so svojimi bezdomovcami, vo väzení, v ktorom sedel. V každom jednom kúsku tohto filmu cítite jeho autentickosť a prirodzenú človečinu,“ vysvetlil svoj výber Vagovič. Diváci sa môžu tešiť aj na výber Tomáša Hudáka – poľský film Studená vojna režiséra Pawla Pawlikovského, ovenčený piatimi Európskymi filmovými cenami. V období budovania stalinovského Poľska, ale tiež modernej Európy, sa odohráva príbeh veľkej osudovej lásky – speváčky Zuly a skladateľa Wiktora. V kulisách Varšavy, Berlína a Paríža znie džezová a folklórna hudba a oni rozohrávajú nádhernú, ale trpkú baladu, svoju vlastnú studenú vojnu.

Dokument Hľadanie Vivien Maier Johna Maloofa a Charlieho Siskela vybrala režisérka, fotografka a blogerka Marika Beňadik Majorová. Príbeh záhadnej ženy divákov zavedie do ulíc New Yorku a Chicaga, kde Vivian Maier od roku 1950 až do svojej smrti v roku 2009 nafotila vyše 100.000 fotografií vyrážajúcich dych. Žiadnu z nich však za svojho života nikomu neukázala. Zábery strávili desiatky rokov v zaprášených škatuliach a objavili ich čírou náhodou. Umelecká hodnota tohto diela bola však taká, že Vivan Maier je dnes považovaná za jednu z najvýraznejších osobností svetovej fotografie 20. storočia. „V porovnaní s dneškom, keď všetci všetko zverejňujú, často aj nepotrebné veci, toto bola žena, ktorá si svoj príbeh a svoje fotky nechávala absolútne pre seba. Nikdy ich ani nevidela vyvolané, nesprístupnila ich svetu, a to mi príde v našej dobe fascinujúce,“ zdôvodnila svoj výber „Tonbogirl“, ktorú film upútal nielen príbehom, ale aj osobnou láskou k street fotografii.

Snímku talianskeho velikána Paola Sorrentina Mladosť vybrali do programu Febiofestu reper Branislav „Vec“ Kováč a výtvarníčka Ivana Šáteková. Film zavedie publikum do prostredia luxusného alpského kúpeľného hotela, kde dvaja priatelia spomínajú na svoje pestré životy ako hudobného skladateľa a filmového režiséra a uvažujú o živote, starobe, mladosti, kráse kreativite. Päticu filmov uzatvára výber herca a youtubera Lukáša Frlajsa – vrcholné dielo svetového animátora Hajaa Mijazakiho Cesta do fantázie. Dobrodružná snímka rozpráva o desaťročnom dievčatku, ktoré sa ocitne v čarovnom meste duchov, bôžikov a strašidiel. „Často sa v animovanom filme dá zobraziť toho viac ako v hranom filme. A z toho filmu cítim slobodu,“ poznamenal herec.

MFFK Febiofest 2019 prinesie vyše sto snímok v deviatich sekciách. V Bratislave sa odohrá v Kine Lumiére, v Kine Mladosť a Artkine za zrkadlom. Následne poputuje do ďalších 15 miest po Slovensku.

debata chyba
Viac na túto tému: #mladosť #studená vojna #Anton Srholec #Febiofest