Revolúciu lásky na festivale Sziget odštartuje Ed Sheeran

Sedem dní, deväť headlinerov. To je nepochybne lichotivá bilancia 27. ročníka festivalu Sziget, ktorý od 7. do 13. augusta láka na budapeštiansky ostrov Óbudai menami ako Ed Sheeran, Foo Fighters, Post Malone, Florence and the Machine, The 1975, Franz Ferdinand, James Blake a mnohými ďalšími. Letná festivalová konkurencia je však veľká a dopriať svojim návštevníkom prvotriednu kvalitu je z roka na rok náročnejšie. Siahnuť hlbšie do vrecka preto muselo aj jedno z najväčších hudobných podujatí v Európe, ktorého rozpočet sa tento rok vyšplhá na rekordných 31 miliónov eur.

02.05.2019 09:05
debata
Hviezdou otváracieho dňa festivalu Sziget bude... Foto: Mark Surridge
Ed Sheeran Hviezdou otváracieho dňa festivalu Sziget bude britský spevák Ed Sheeran.

„Vyzerá to tak, že Sziget tento rok bude,“ cituje maďarský portál HVG.hu nedávne vyjadrenie riaditeľa festivalu Tamása Kadára. Za vtipom, ktorého cieľom bolo odľahčiť tlačovú besedu k blížiacemu sa podujatiu, sa však skrýva trpká príchuť. Ako Kadár priznal, každý rok festival súperí so šiestimi či siedmimi veľkými európskymi podujatiami, ktoré sa snažia z aktuálnej ponuky interpretov vytiahnuť tie najväčšie esá. Šance zvyšuje umiestnenie headlinera mimo najzaťaženejších víkendov, no rozhodujú aj honoráre, ktoré sa podľa jeho slov stále zvyšujú.

Ako Kadár poznamenal pre magazín Pollstar ešte v roku 2017, za najväčší problém pokladá ustavičný nárast honorárov pre umelcov, ktorý sa dá len ťažko dobehnúť zvyšovaním cien lístkov. „Tých málo ozajstných headlinerov, ktorí sú pre medzinárodný festival ako Sziget vhodní, je čoraz drahších. Stáva sa preto ozajstnou výzvou udržať si kvalitný program a zároveň uspokojiť očakávania európskeho publika,“ dodal Kadár. Ďalší ročník, ktorý o pár mesiacov zmení "ostrov slobody“ na utopistickú krajinu Szigeťanov, však svedčí o tom, že napriek nepriaznivým okolnostiam festival neplánuje stanovenú latku podliezať. Svoj minuloročný rozpočet (27,7 milióna eur) však musel navŕšiť o viac ako tri milióny eur.

Na rock a pop sa dá spoľahnúť

Akousi pomyselnou výkladnou skriňou býva úvodný festivalový deň. Organizátori v tomto prípade nenechali nič na náhodu. Stredajší program na hlavnom pódiu uzatvorí miláčik publika, britský hudobník Ed Sheeran, ktorý aktuálne ukončil ázijskú časť svojho svetového turné k albumu ÷ (Divide). Aj keď nahrávka vyšla ešte v marci 2017, ošiaľ okolo nej doteraz neutícha. Prepísať históriu populárnej hudby sa snaží najmä hit Shape of You, ktorý sa stal najstreamovanejšou piesňou v histórii služby Spotify. Kto si však bude chcieť obľúbeného hudobníka vychutnať na samostatnom koncerte, tiež bude mať možnosť. V rámci turné odohrá dva koncerty aj 7. a 8. júla v Prahe. Kto však váha, môže obísť naprázdno, prvý koncert je už vypredaný.

Sziget neopomína ani silnú hiphopovú scénu, podľa Tamása Kadára sú však v tomto smere skôr opatrní. „Hiphop je populárny a jeho popularita bude v ďalších rokoch iba narastať. Ide o zaujímavú a rýchlo sa meniacu scénu s niekoľkými skvelými výkonmi. Interpreti so svojimi technicky náročnými produkciami sú však tiež komplikované osobnosti. Čo sa týka živých vystúpení, rockové a popové produkcie sú oveľa profesionálnejšie. Očakávam, že hiphop si z nich zoberie príklad,“ posťažoval sa šéf Szigetu portálu Festileaks.com. Svoje výčitky však zrejme smeroval na veľmi konkrétnu osobu, amerického rapera Kendricka Lamara, ktorý minulý rok meškal na koncert viac ako 40 minút. Možnosť napraviť povesť hiphopovej scény tento rok dostane raper a hudobník Post Malone, ktorý bude hviezdou nedeľňajšieho programu.

Oslava rozmanitosti

Ambíciou obrovského multižánrového podujatia však nie je potešiť návštevníkov len hudbou, ale aj celkovou atmosférou. V čase, keď v Amerike zrušili koncert Woodstock 50 pri príležitosti 50. výročia pôvodného podujatia, si maďarský Sziget už druhý rok osvojuje heslo: Love Revolution (revolúcia lásky). „Každý sme iný. Pochádzame z rôznych kútov sveta, hovoríme rozdielnymi rečami, máme odlišnú vieru, farbu pleti, záujmy, vkus aj priority. Keď sa však všetci stretneme, spája nás sila rozmanitosti, pomocou ktorej môžeme meniť náš svet,“ stojí v manifeste kampane, ktorá reaguje na aktuálne spoločensko-politické nálady vo svete.

Sziget sa však snaží byť zodpovedný nielen k ľuďom, ale aj k planéte. Už minulý rok prešiel na vratné poháre, čo sa pri podujatí, ktoré každý rok navštívi asi pol milióna ľudí, výrazne podpíše na ekologickej stope festivalu. Stále však má čo doháňať. Pozitívnym príkladom mu v tomto smere môže byť najmä slovenský festival Pohoda, ktorý v roku 2018 získal na European Festival Awards cenu za najekologickejší festival v Európe.

Každý rok má možnosť predstaviť sa na jednom z pódií aj zástupca slovenskej hudobnej scény. Do Budapešti tentoraz vycestuje speváčka Celeste Buckingham, ktorá tak prezvala štafetu po raperovi Strapovi. Sziget však nie je len o hudbe, ale aj o cirkuse, divadle, filmoch, športových aktivitách, ale aj tematických prednáškach. Rečniť o závažných témach sa po prvý raz bude aj medzi koncertmi na hlavnom pódiu. Pozvanie prijali napríklad Jane Goodallová, britská biologička zaoberajúca sa výskumom šimpanzov, či poetka a aktivistka Emtithal Mahmoudová.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Budapešť #Sziget #Ed Sheeran #Foo Fighters #Post Malone