BRaK ovládne melanchólia. A bude to zábava

Upadnúť do melanchólie nemusí automaticky znamenať ocitnúť sa v obkľúčení negatívnych pocitov. Hľadať v trudnomyseľnosti nielen krásu a zdroj inšpirácie, ale aj spoločného menovateľa literárneho stredoeurópskeho priestoru sa pokúsi šiesty ročník multižánrového knižného festivalu BRaK, ktorý sa tento rok okrem hlavnej témy po prvý raz vyprofiluje aj geograficky.

15.05.2019 12:00
debata
zväčšiť Výstava v rámci festivalu BRaK predstaví aj... Foto: Jaromír 99
Festival BRaK Výstava v rámci festivalu BRaK predstaví aj ilustrácie Jaromíra Švejdíka alias Jaromíra 99 z diel Zátopek, Zámok (na snímke) či Alois Nebel.

Podujatie, ktoré sa v Bratislave začne už vo štvrtok 16. mája, svojou dramaturgiou zaostrí na susedné Maďarsko. BRaK vstupuje do druhej polovice festivalovej dekády a pre jeho organizátorov to bola príležitosť na mierne „osvieženie“. „Po piatich rokoch sme cítili, že niektoré veci si vyžadujú zmenu. Máme radi výzvy, a preto sme chceli vyskúšať nové priestory aj dátum,“ uviedla za festival Martina Kotláriková. „Festival otvárame už v máji koncertom českej skupiny Kafka Band a dvoma výstavami o komikse. Budú sa konať v bratislavskom Starom Meste, čím odkazujeme na pôvodný termín aj miesto. Výstavy potrvajú celý mesiac a v dňoch 14. až 16. júna BRaK vyvrcholí hlavným festivalovým dianím v Novej Cvernovke. Uvidíme, či dokážeme ľudí vytiahnuť aj mimo centra, napokon, BRaK mal vždy putovný charakter,“ dopĺňa Kotláriková.

Rudo je späť v hre

Medzitým na inom mieste, tak sa volá výstava, ktorá na pôde Univerzitnej knižnice v Bratislave predstaví genézu komiksových dejín Československa. Okrem diel Josefa Ladu, Ondřeja Sekoru či Káju Saudka sa bude venovať aj slovenským autorom, ktorí pôsobili na českej scéne – Brankovi Jelinkovi, Mikulášovi Podprockému alebo Jánovi Lastomírskemu. Druhá výstava zacieli na tvorbu Jaromíra Švejdíka alias Jaromíra 99, ktorý sa 16. mája predstaví nielen prostredníctvom svojich prác – ilustrácií z diel Zátopek, Zámok (Franz Kafka) či Alois Nebel – ale aj slov a hudby. So spisovateľom Jaroslavom Rudišom si totiž z večernej diskusie v CO kryte pod Mestským divadlom P. O. Hviezdoslava odskočia rovno na javisko divadla, kde spoločne vystúpia ako Kafka Band.

Čo sa týka slovenského komiksu, BRaK už svojho jasného favorita má. „Osobne vnímam ako hlavného predstaviteľa slovenskej scény Daniela Majlinga, ktorý zaznamenal veľký úspech s komiksom Rudo. Pôvodne vyšiel v českom jazyku, no vydavateľstvo BRaK ho plánuje vydať aj v slovenčine, navyše obohatený o nové príbehy. Rudo je späť v hre a je v tej najlepšej forme,“ láka Martina Kotláriková na jeho festivalovú prezentáciu v Novej Cvernovke.

Melancholická V4

Aj keď je hlavnou témou festivalu melanchólia, cieľom organizátorov nie je návštevníkov rozplakať. „Ide o festival, nechceme nikoho zarmútiť. Zaujíma nás, ako s melanchóliou pracujú umelci, či už v próze, poézii, alebo všeobecne. Zároveň ide o aktuálnu tému spoločenského, kultúrneho aj literárneho milieu Vyšehradskej štvorky, o ktorej budeme diskutovať s rôznymi literátmi a intelektuálmi všetkých krajín V4,“ priblížila Kotláriková. Sama melanchóliu nikdy nevnímala ako niečo negatívne. „Ide o fenomén, ktorý tak trochu ovplyvňuje životy nás všetkých. Niekto si to pripustí viac, iný menej,“ dodáva.

Ako súvisí melanchólia s Maďarskom? Podľa organizátorky sa prepojenie zrodilo prirodzene. „Táto téma vstúpila do našich životov a do BRaK-u najmä v súvislosti s maďarskými autormi Lászlóom Foldényim a Lászlóom Krasznahorkaiom, ktorí ju spracúvajú naozaj do hĺbky. Vo vydavateľstve BRaK vyjde aj kniha Lászlóa Krasznahorkaia Melanchólia vzdoru,“ uviedla. Priaznivé slovensko-maďarské literárne vzťahy príde názorne predviesť spisovateľ Ferencz Czinki. Práve návšteva festivalu v minulosti ho mala totiž inšpirovať k vzniku novely Bratislavské metro.

BRaK 15. júna ponúkne aj svoju vlastnú verziu skladby Szomorú vasárnap (Nešťastná nedeľa) od maďarského skladateľa Rezsőho Seressa. Tá sa všeobecne považuje za jednu z najmelancho­lickejších na svete. Jej úpravy sa tentoraz ujala slovenská hudobníčka Katarína Máliková, ktorá ju v prebásnených slovách Vlada Jančeka a v sprievode Mucha Quartetu uvedie exkluzívne pre festival. Sériou špeciálnych výtlačkov pripravovanej zbierky s názvom melanchólia neviem zase poteší návštevníkov festivalu básnik Erik Jakub Groch.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #festival #výstava #umenie #BRak