Dobrý festival je hrdý východniar

Nikdy sa nesnažil prekročiť hranice svojho regiónu, práve naopak, lokálny charakter vždy považoval za svoju doménu. Dobrý festival má v rodnom liste mesto Prešov a je na to patrične hrdý.

05.06.2019 07:00
Dobrý festival IMT Smile Foto:
Na Dobrom festivale nebude opäť chýbať prešovská formácia IMT Smile.
debata

Podujatie, ktoré v roku 2017 vo veľkom oslavovalo okrúhle desiate narodeniny, sa po ročnej prestávke vráti v dňoch 14. až 16. júna na mapu slovenských letných multižánrových podujatí – v ešte lepšej forme v prostredí zrekonštruovaného prírodného areálu prírodného kúpaliska Delňa.

Aj keď si Prešovčania museli na festival rok počkať, podľa organizátorov im to vynahradí väčší komfort pre návštevníkov aj účinkujúcich. „Areálu chýbali základné veci. Nemal elektriku, pitná voda sa v rámci desaťhektárového areálu nachádzala iba na jednom mieste, takisto tam chýbala kanalizácia. Splachovaciu toaletu mal takisto len jednu. V prvom kole rekonštrukcie mesto natiahlo inžinierske siete k jednotlivým stageom aj backstageom, čo je veľmi dobrá správa pre festivalových návštevníkov. Budú mať k dispozícii viac splachovacích toaliet, ale aj zdrojov pitnej vody,“ priblížil pre Pravdu organizátor festivalu Miroslav Tásler.

Hlavnými zahraničnými hviezdami 11. ročníka bude austrálsko-britská formácia Pendulum, francúzske dídžejské duo Ofenbach či britskí indie-rockeri Razorlight. Hlavnou motiváciou festivalu je však podpora domácich formácií. „Pomer lokálnych kapiel jednoznačne prevyšuje účinkujúcich zo zahraničia. Charakter festivalu tvoria najmä známe východniarske skupiny, no takisto aj začínajúci amatéri, ktorým dávame príležitosť na zviditeľnenie,“ povedal Tásler, ktorý vraj o výraznom raste festivalu nikdy nepremýšľal. „Neuvažoval som o tom pri jeho vzniku a, pravdupovediac, neuvažujem o tom ani teraz. Stále ide o festival regionálneho charakteru, ktorý nikdy nebude mať ambíciu stať sa veľkým európskym festivalom. Sme predsa len v Prešove, na východe krajiny, kde je situácia úplne iná. Som však rád, že k nám okrem ,domácichʻ pravidelne chodia aj návštevníci z Poľska, Ukrajiny či Maďarska,“ dodal.

Miroslav Tásler sa v rámci festivalu predstaví rovno v trojúlohe. Okrem organizátora je totiž aj manažérom a klávesákom skupiny IMT Smile, ktorá ani tento rok nechýba v programe. Ako sám priznal, tesne pred festivalom na kapelu celkom zabúda. „Vtedy sa zahrám na organizátora. Potom sadnem za klavír, odohrám koncert, skontrolujem, či je všetko vybavené, odľahne mi a ide sa ďalej,“ hovorí Tásler. IMT Smile je v rámci festivalu ako jeden z headlinerov. Prešovskými stálicami sú však aj skupiny Chiki liki tu-a a Heľenine oči, ktoré hrajú na festivale každý rok. Tento rok si kapela IMT Smile pre festival pripravila špeciálny program. Niekoľko piesní odohrá aj s raperom Kalim či českou skupinou Chinaski.

Aj keď je Prešov tretím najväčším mestom na Slovensku s bohatou históriou siahajúcou až do 14. storočia, v čase vzniku Dobrého festivalu kultúrna scéna stagnovala. „Keď som festival začal robiť, prakticky tam neexistoval kultúrny život. Situácia sa však výrazne zmenila. Vzniklo niekoľko nových klubov ako napríklad Stromoradie, Wave či Christiania, kde sa pravidelne organizujú nielen koncerty, ale aj ďalšie kultúrne aktivity. Vznikajú tu aj komunity ľudí okolo konkrétneho hudobného žánru, napríklad drum and bass alebo reggae, to tu predtým nebolo. Festival sa im snaží pomáhať. Tento rok budeme mať napríklad novinku v podobe reggae stageu. Ide o jednu z komunít, ktorá si v Prešove buduje čoraz silnejšiu scénu. Dnes už združuje niekoľko stoviek ľudí. V podstate však stále ide o menšinový žáner a potrebuje pomoc. Ktovie, možno im to v niečom otvorí dvere a vznikne nový reggae festival, prípadne nejaký podnik alebo skupina,“ tvrdí Tásler.

Bremeno navrátiť a revitalizovať kultúrny život v Prešove však podľa jeho slov neleží len na ramenách festivalu. „Všetky kapely, ktoré niečo dosiahli na celoslovenskej úrovni, by sa o to mali usilovať. V Prešove síce vzniklo veľa hudby, no tá, rovnako ako aj muzikanti, starne. Je načase, aby prišla nová. Ak nepríde nová generácia, scéna bude postupne umierať. Podporovať ju musí najmä stará partia. Snažia sa o to okrem IMT Smile aj Chiki liki tu-a, Heľenine oči, ale aj herec Mišo Hudák. Aj keď už nebývajú v Prešove, stále by mali odkazovať na svoj východniarsky pôvod. Len tak mladú generáciu motivujú v tom, že aj ona raz môže dosiahnuť úspech presahujúci hranice regiónu,“ dodáva.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #hudba #Prešov #IMT Smile #Dobrý festival #festivaly #východ Slovenska