Taliansku poéziu predstaví na Ars Poetice Claudio Pozzani

Festival Ars Poetica opäť prinesie do Bratislavy kontakt s najvýraznejšou svetovou i slovenskou poéziou.

03.11.2019 07:00
ars poetica Foto:
Jeden z headlinerov festivalu Ars Poetica, Taliansky autor Claudio Pozzani vystúpi vo štvrtok 7. novembra v bratislavskej Café Berlinka.
debata

Stretnutia s medzinárodnými básnikmi a umelcami môžu priaznivci poézie absolvovať od 7. do 17. novembra.

Festival bude prebiehať v Café Berlinka, Galérii Nedbalka, v Modrom salóne SND a ďalších miestach. „Jeho súčasťou budú aj rôzne multižánrové spojenia, kde poézia v symbióze s hudbou, vizuálnym umením, divadlom a inými prejavmi, dostáva celkom novú tvár a vytvára jedinečné zážitky,“ uviedla manažérka festivalu Diana Mašlejová.

Slovenskému publiku sa predstaví napríklad palestínsko-sýrsko-švédsky básnik a perfomer Ghayath Almadhoun. „Jeho hlas je hlasom osamelého proroka na púšti, hlasom básnika najlepších mystikov Blízkeho východu, ako aj hlasom človeka žijúceho v exile, ktorý však stále zostáva súčasťou svojej kultúry a osudov ľudí na pravom brehu Jordánu,“ priblížila.

Festival privíta aj jedného z najzaujímavejších performerov zvukovej poézie na svete Jaapa Blonka. Z medzinárodne uznávaných poetiek dávajú organizátori do pozornosti návštevníkom vystúpenie Susanne Ringell jednej z hviezdnych autoriek severskej poézie a literatúry.

V programe festivalu figuruje aj večer americkej autorky Carolyn Forché, ktorá je básnickým zosobnením toho, čomu sa hovorí hlas svedomia a jej tvorba vychádza v najvýznamnejších vydavateľstvách v USA.

Jedným z headlinerov 17. ročníka festivalu je Claudio Pozzani z Talianska, ktorému bola prednedávnom udelená prestížna Montaleho cena. Do Bratislavy zavítajú aj ďalší sugestívni performeri – Ian Ketek z Toronta, Dean Bowen z Rotterdamu či Eduard Escoffet z Barcelony.

„Ars Poetica je najväčším prekladovým projektom zahraničnej poézie na Slovensku. Festival je otvorený všetkým, ktorí chcú dať šancu poézii. Aby ich oslovila možno celkom nečakane, len tak mimochodom niečím, čo azda ani nevedeli, že sa im môže stať. Ide o zážitok krásy z čohosi, čo na prvý pohľad pôsobí len ako slovo. Nie sú to však len slová, je to poézia,“ pozýva na festival jeho riaditeľ, básnik a prekladateľ Martin Solotruk.

Festival aj tento rok ponúka okrem literatúry aj koncerty. S programom Poézia v hudbe/Hudba v poézii sa predstavia Robert Pospiš & Martin Sillay & the Band. Do hudobnej časti programu prispeje aj americká umelkyňa a autorka Shannon Sullivan & The Band.

Dramaturgiu festivalu dopĺňajú v podobe sprievodných podujatí programy pre deti, tanečné a kreatívne workshopy a špeciálny Ars Poetica Film v dramaturgii Martina Palúcha. „Ide o prehliadku filmových lahôdok istým spôsobom spojených s poéziou, na ktorú sa diváci môžu tešiť od 11. do 15. novembra v Kine Lumiére,“ uzavrela Mašlejová.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #festival #literatúra #Ars Poetica