Rušia sa všetky predstavenia SND aj festival Febiofest

Hrozba koronavírusu už zasiahla oblasť kultúry. Krízový štáb SR pre koronavírus zakázal všetky spoločenské podujatia najbližších 14 dní. Zákaz organizovania podujatí je plošný a nebude rozlišovať, či je organizátorom samospráva, alebo ide o súkromnú akciu.

09.03.2020 17:41
budova SNM Foto: ,
Zatvorené je aj Slovenské narodné múzeum na Vajanského nábreží v Bratislave.
debata (1)

Všetky plánované predstavenia už preventívne pár hodín pred oznámením premiéra Petra Pellegrinioho zrušilo Slovenské národné divadlo aj ďalšie kultúrne stánky, zatvárajú sa múzeá, knižnice aj galérie a presúvajú sa filmové premiéry. Mnohí súkromní organizátori kultúrnych poduajtí však ešte čakali, kým verejné podujatia oficiálne zakáže vláda, resp. Úrad verejného zdravotníctva.

Slovenské národné múzeum zatvára pre návštevníkov s okamžitou platnosťou všetky svoje objekty na celom Slovensku. Opatrenie sa vzťahuje nielen na expozície a výstavy, ale aj na knižnice a badateľne vo všetkých špecializovaných múzeách SNM na Slovensku.

V pôvodnom termíne sa neuskutoční napríklad ani Medzinárodný filmový festival Febiofest v Bratislave ani v ďalších mestách, organizátori ho ešate pred rozhodnutím krízového štábu presunuli na neskôr. „Plne si uvedomujeme zodpovednosť voči návštevníkom kín, v ktorých by festival prebiehal, rovnako ako aj voči zahraničným a domácim hosťom. Aj keď je momentálne na Slovensku potvrdený malý počet prípadov, je zrejmé, že práve preventívne opatrenia sú v tomto období kľúčové a môžu zabrániť ďalšiemu šíreniu nebezpečného ochorenia," uviedli organizátori.

Zatvorené ostanú aj priestory Slovenskej národnej galérie a rušia sa i všetky plánované verejné podujatia v galérii. "Dočasné uzatvorenie sa týka aj mimobratislavských priestorov Schaubmarovho mlyna v Pezinku, Galérie Ľ. Fullu v Ružomberku, Zvolenského zámku vo Zvolene i kaštieľa Strážky, informovala Klára Hudáková z oddelenia marketingu SNG.

Slovenské národné divadlo bude pre divákov zatvorené na dobu neurčitú. Návštevníci, ktorí majú zakúpené vstupenky na predstavenia na nasledujúcich 14 dní, môžu požiadať o vrátenie vstupného e-mailom na adrese rezervacie@snd.sk.

Mestské divadlo P. O. Hviezdoslava v Bratislave tiež ruší predstavenia, vstupné vrátia divákom na bankový účet alebo priamo v pokladnici divadla. Predstavenia presúva aj Radošinské naivné divadlo.

Do odvolania bude zatvorená aj Galéria mesta Bratislavy, oba paláce, Mirbachov a Pálfiho, a tiež aktuálne výstavy. Od pondelka je zatvorená aj Mestská knižnica v Bratislave a všetky jej pobočky, ale aj iné knižnice, napríklad Knižnica Ružinov. Aj pre knižnce paltí, že na 14 dní sú zakázané všetky spoločneské podujatia.

Mesto Košice zakázalo vlastné podujatia s vyššou koncentráciou ľudí už vopred, všetky hromadné kultúrne podujatia zrušila aj Žilina, Oravské kultúrne stredisko v Dolnom Kubíne aj Liptovská galéria P. M. Bohúňa.

Kultúrne podujatia postupne zrušili viaceré samosprávy a podobné odporúčania prišli zo strany autorít aj vo vzťahu k súkromným organizáciám. K tým, ktorí ešte pred nariadením Krízového štábu podujatie zrušili, patria aj organizátori slovenského turné Lola Marsh. Naopak, koncert francúzskej šansoniérky Mireille Mathieu, naplánovaný na dnes v AXA aréne NTC, zastavilo až rozhodnutie úradov. "Madame Mathieu zatiaľ nemá v pláne žiadny zo svojich koncertov rušiť. Takže koncert sa uskutoční,“ uviedla pre Pravdu Zuzana Benediktová za JVS Group len pár hodín pred rozhodnutím Krízového štábu. V rámci opatrení plánovali upratovanie a dezinfekciu haly pred koncertom.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #festival #galéria #vírus #zatvorenie