Kultúrne zariadenia nezaháľajú ani počas karantény

Župné kultúrne zariadenia v Košickom kraji okrem virtuálnych prehliadok pripravili ďalšiu sériu online aktivít. Čas karantény využívajú na nevyhnutné práce, ako napríklad revízia zbierok či údržba umeleckých diel.

13.04.2020 12:28
muzeum michalovce Foto:
Zemplínske múzeum Michalovce.
debata

Zamestnanci kultúrnych zariadení, ktorých zriaďovateľom je Košický samosprávny kraj (KSK), nezaháľajú ani v čase, keď je vstup návštevníkov do ich priestorov zakázaný. Čas karantény využívajú na nevyhnutné práce, ako napríklad revízia zbierok či údržba umeleckých diel. Cestu k verejnosti si hľadajú prostredníctvom virtuálneho sveta a sociálnych sietí. Informovala o tom hovorkyňa predsedu KSK Anna Terezková.

„Len v minulom roku pribudlo do župných múzeí 7 654 nových zbierkových predmetov. Poškodené exponáty za prísnych hygienických opatrení opravujú reštaurátori, preparátori alebo konzervátori. Nezastavila sa ani odborná práca špecialistov na vedecko-výskumných úlohách. Tá do budúcna poslúži ako základ pre vytvorenie nových expozícií,“ uviedol predseda Košického samosprávneho kraja Rastislav Trnka.

V krajských múzeách a galériách pracujú v súčasnosti aj na digitalizácii zbierok. V Galérii umelcov Spiša okrem digitalizácii vykonávajú aj ošetrenie sochárskej expozície v Záhrade umenia, ktorá teší návštevníkov už od roku 2002.

Aj knižnice sa pripravujú na návrat svojich čitateľov po karanténe. V rámci revízie knižničných fondov vyraďujú poškodené, opotrebované a zastarané knihy, prípadne opravujú tie, ktoré v knižnom fonde aj naďalej zostávajú. V minulom roku si mohli čitatelia v regionálnych knižniciach vybrať z takmer 570-tisíc knižných jednotiek. Jednotlivé knižnice v súčasnosti aktualizujú aj online katalógy kníh.

Zákaz konania hromadných podujatí spôsobil, že sa v tomto roku v tradičných termínoch neuskutočnia obľúbené krajské festivaly, ako sú Abovské folklórne slávnosti, Spišské folklórne slávnosti, Tokajský festival a ďalšie. Osvetové a kultúrne centrá pre nich spolu s partnermi hľadajú náhradné časy konania v druhej polovici roka.

„Budeme dúfať, že aj mnoho pripravovaných súťaží pre talentovaných ľudí z nášho kraja z oblasti výtvarnej tvorby, fotografie či filmu, ako sú Cineama, AMFO či Výtvarné spektrum Košického kraja a iné, sa nám podarí dokončiť v náhradných termínoch,“ dodala vedúca Odboru kultúry a cestovného ruchu KSK Jana Knežová.

Čas, keď sa osvetové zariadenia a kultúrne centrá nemôžu pravidelne venovať verejnosti využívajú aj na spracovanie databáz aktívnych a tvorivých ľudí, remeselníkov či folklórnych skupín v Košickom kraji. Svoju ponuku služieb inovujú pre všetky vekové kategórie návštevníkov. Divadlá v Košickom kraji okrem naštudovania nových predstavení využívajú postupne aj online kanály na sprístupnenie svojej tvorby.

Župné kultúrne organizácie okrem virtuálnych prehliadok pripravili pre svojich návštevníkov aj ďalšiu sériu online aktivít, a to prostredníctvom svojich webov, sociálnych sietí či cez Youtube.

debata chyba
Viac na túto tému: #online kultúra