Kultúru znevýhodnených skupín podporia všetkými zdrojmi z programu

Na podporu projektov kultúry znevýhodnených skupín prerozdelí Ministerstvo kultúry (MK) celú alokáciu v tomto dotačnom programe, teda 980.000 eur. "Je to od roku 2016 prvýkrát, čo sa podarilo prerozdeliť celú plánovanú čiastku," informoval rezort.

29.08.2020 17:00
natalia milanova tasr michal svitok Foto: ,
Ministerka kultúry Natália Milanová hodnotí predložené žiadosti o dotácie ako zmysluplné a kvalitne vypracované.
debata (2)

Odborná komisia posudzovala 288 predložených projektov, navrhla podporiť 188 z nich. Približne dve tretiny z nich sú venované kultúrnym aktivitám pre ľudí so zdravotným znevýhodnením. „Som veľmi rada, že na našu výzvu zareagovali žiadatelia kvalitnými a zmysluplnými projektmi. Verím, že tieto peniaze pomôžu v takom náročnom roku skupinám, ktoré si zaslúžia podporu štátu,“ uviedla ministerka kultúry Natália Milanová (OĽANO).

Dotačný program Kultúra znevýhodnených skupín vznikol v roku 2005 ako jeden z podprogramov dotačného programu Kultúra národnostných menšín. Ako samostatný dotačný program ministerstva existuje od roku 2006. Od roku 2017 je naň každoročne vyčlenených 980.000 eur.

Program je zameraný na kultúrne aktivity zdravotne alebo inak znevýhodnených skupín obyvateľstva, rozvoj ich kultúrnych práv a odstraňovanie bariér. Podporu poskytuje aj projektom pre ľudí ohrozených chudobou a sociálnym vylúčením, ako aj projektom zacieleným na témy rovnosti príležitostí, prevencie a eliminácie všetkých foriem násilia, diskriminácie, rasizmu, xenofóbie a extrémizmu. Určený je aj pre aktivity venované výchove k tolerancii, posilneniu sociálnej a rodinnej súdržnosti a rozvoju medzikultúrneho dialógu.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Ministerstvo kultúry #Natália Milanová