Začína sa festival Bienále animácie Bratislava 2020

V televíznom vysielaní RTVS a online sa v pondelok (5. októbra) začína Medzinárodný festival animovaných filmov pre deti a mládež Bienále animácie Bratislava (BAB) 2020. Súťažné aj nesúťažné filmy v poradí už 15. ročníka festivalu, ktorého hlavným organizátorom je aj tento rok medzinárodný dom umenia pre deti BIBIANA, nájdu malí i veľkí diváci do 10. októbra na webstránke www.festivalbab.sk.

05.10.2020 13:50
Bienale animacie Bratislava 2020 Foto:
Bienále animácie Bratislava 2020 bude tohto roku online a na obrazovkách RTVS.
debata

Verejnoprávna Dvojka vysiela filmové pásmo BAB každý deň v blokoch od 14.30 h. V televíznom programe figuruje do 8. októbra 34 animovaných titulov.

Najmenších poteší celosvetovo známa kreslená dvojica Máša a medveď i nové epizódy slovenských animovaných seriálov Drobci a Websterovci. Do vysielania sa dostali tiež počítačovo animovaná nórska rozprávka Vianočný škriatok a líška, emocionálny príbeh sedemročného chlapca pod názvom Zápalky z dielne maďarského režiséra Gézu Tótha nominovaného na Oscara či plastelínová animácia Šach ruského režiséra Alexeya Pochivalova.

V streame na webstránke podujatia, na ktorom sa objavia súťažné aj nesúťažné filmy, nájdu mladší i starší diváci napríklad na Oscara nominovaný bábkový film Dcéra režisérky Darije Kashcheevovej a oceňovaný film Šarkan slovenského režiséra Martina Smatanu. Okrem ôsmich súťažných pásiem budú v online vysielaní aj nesúťažné pásma napríklad animované filmy ruského režiséra Konstantina Bronzita a pásmo filmov režiséra Gézu Tótha.

„Pre tých, ktorí by predsa len chceli zažiť aspoň malý kúsok festivalovej atmosféry, je tu aj jedna verejná projekcia v utorok 6. októbra o 20. h v Novej Cvernovke,“ avizuje PR manažérka festivalu Janka Motyčková projekciu špeciálneho pásma pre dospelých Black Flag (Čierna vlajka), ktoré zostavil jeden z porotcov festivalu, slovenský režisér a animátor Andrej Kolenčík.

Organizátorom sa podarilo získať práva i na uvedenie celovečernej koprodukčnej snímky Loving Vincent (S láskou Vincent), ktorá je kombináciou hraného filmu a animácie olejomalieb. „Online ju bude možné vidieť iba raz – vo štvrtok 8. októbra o 20. h,“ dodala Motyčková.

O víťazoch ôsmich cien udeľovaných na BAB rozhodne medzinárodná porota, ktorú tvoria Carlos Lascano (Argentína), Rebecca Akoun (Francúzsko), Volodymyr Diagilev (Ukrajina), Slovensko zastupujú Andrej Kolenčík a Halka Marčeková.

Kto získa Hlavnú cenu festivalu – Cenu Viktora Kubala za najlepší film, zvláštnu cenu Prix Klingsor, Cenu detského diváka a ďalšie ocenenia sa diváci dozvedia v piatok 9. októbra na slávnostnom vyhlásení, ktoré bude online.

Rozsah sprievodného programu tento rok podmienila aktuálna situácia. Verejnosť si však predsa len môže pozrieť napríklad výstavu z tvorby Gézu Tótha v Maďarskom inštitúte v Bratislave alebo výstavu poľskej knižnej ilustrácie doplnenej animáciami, nazvanej Peekaboo, ktorú organizuje Poľský inštitút v Bratislave.

debata chyba
Viac na túto tému: #Bibiana #Bienále animácie Bratislava #festival animovaného filmu