Multižánrový festival V novom svetle pripomenie Imra Weinera-Kráľa

Multižánrový festival V novom svetle pripomenie od pondelka 28. júna do nedele 4. júla 120. výročie narodenia maliara, grafika a ilustrátora Imra Weinera-Kráľa.

28.06.2021 15:00
Imro Weiner-Kráľ: Medzi snom a skutočnosťou
Prvý ročník festivalu V novom svetle je venovaný výročiu narodenia umelca Imra Weinera-Kráľa.
debata

Prvý ročník sa uskutoční v priestoroch kultúrneho centra Cooltajner, Domu kultúry v Považskej Bystrici a v jeho okolí.

„Festival V novom svetle je multižánrový umelecký festival, ktorého konceptom je aktívne prepájanie minulosti a prítomnosti, pohybu a priestoru, svetla a zvuku. Podujatie zastrešuje výstavnú časť multimediálnych diel, výstavu fotografií, tanečné predstavenia, nočný videomappingový happening, verejné diskusné formáty aj koncerty experimentálnej hudby,“ uviedol výkonný riaditeľ občianskeho združenia Cooltajner Tomáš Bořuta.

Festivalový týždeň sa začne v pondelok nočnou inštaláciou na motívy tvorby Imra Weinera-Kráľa, ktorá bude dostupná celý týždeň. „Jadro programu je naplánované na štvrtok, piatok a sobotu (1. – 3. júla), keď sa uskutoční väčšina happeningov. Budú sprístupnené priestory domu kultúry, v ktorom si budú môcť diváci pozrieť viacero tradičných i netradičných inštalácií,“ doplnila manažérka festivalu Tereza Rusnáková z Cooltajner.

Na festivale sa podľa nej predstavia umelci z Považskej Bystrice, ale aj slovenské špičky vo svojom žánri. „Sme nesmierne radi, že na pôde kultúrneho centra a domu kultúry budeme môcť privítať naozaj výnimočných performerov. V piatok (2. júla večer odporúčam, aby si diváci nenechali ujsť outdoorovú svetelnú šou v podaní formácie TRAKT, v sobotu zasa vystúpenia intermediálnych performerov Charon a Everywhen,“ dodala Rusnáková.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Považská Bystrica