Jazznica predstaví slovenské retro aj české etno

Piatykrát sa Banská Štiavnica počas prvého júlového víkendu premení na Jazznicu. Festival má vďaka komorným koncertom v Kostole sv. Kataríny takmer rodinný charakter. Jubilejný ročník Jazznice sa začína už v piatok 1. júla.

01.07.2011 05:00
Jazznica 2011 Foto:
Jazznica 2011
debata

Prvý večer odštartuje koncert cimbalistky a speváčky Zuzany Lapčíkovej, ktorá sa v džezovom svete blysla na albume Morava po boku svetoznámeho kontrabasistu Georgea Mraza. Folklórnymi vplyvmi je pretkaná aj hudba jej kvinteta s virtuóznym klaviristom Ondrejom Krajňákom. Gitarista Miloš Železňák sa predstaví s „najswingujúcejším domácim rytmickým tandemom“ – Róbertom Raganom na base a Petrom Solárikom za bicími. Vrcholom večera má byť vystúpenie Martina Valihoru s Oskarom Rózsom a Eugenom Vizvárym, ktorí v aktuálnom projekte RetroACT EXperience tentoraz spracovali funkové a soulové inšpirácie 70. rokov.

Ruských džezmenov počuť na Slovensku výnimočne. Výnimkou preto bude rusko-litovský projekt JazzEmotion z Kaliningradu, ktorého členovia dokážu predstaviť úžasnú energiu na pódiu pri hraní svojich pôvodných piesní i klasických skladieb, ktoré dostali od skupiny nový šat. Netradičným nástrojom bude aj barytónová gitara lídra maďarského Tria Viktora Hársa. V poľsko-fínskom Mulasta Triu zase exceluje huslista Tomasz Mucha. Po sérii úspešných vystúpení na zahraničných festivaloch sa trio premiérovo predstaví aj na Slovensku.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba