Rozprávky v Sade Janka Kráľa každú nedeľu

Festival Kultúrne leto je v hlavnom meste v plnom prúde a pestrý program ponúka aj v auguste. Pre rodiny s deťmi sú pripravené rozprávkové nedele s bábkovými divadlami v Divadle P. O. Hviezdoslava a v Sade Janka Kráľa, aj čarovné prechádzky mestom.

31.07.2021 08:00
Kulturne leto Divadlo Bolka Pilivky Foto:
O týždeň 8. augusta vystúpi brnianske Divadlo Bolka Polívky s hrou Aby se děti divili.
debata (1)

Rozprávkové nedele

Celý august až do 5. septembra bude každú nedeľu na programe nová rozprávka. Dopoludnia o 11. hodine v Divadle P. O. Hviezdoslava a popoludní o 15. h v Sade Janka Kráľa, na predstavenia je bezplatný vstup. Nová festivalová scéna v Sade Janka Kráľa sa nachádza v priestore amfiteátra v blízkosti Mosta SNP.

Medzinárodný festival malých bábkových a alternatívnych divadiel privedie do Bratislavy aj zahraničných účinkujúcich. Najbližšie v nedeľu 1. augusta o 11. a o 15. hodine maďarské Divadlo Mikropódium (Budapešť) uvedie predstavenie Stop, s ktorým precestovali Európu, Ameriku aj Áziu. Predstavenie prináša nevšedný zážitok z jemnej poetiky, ktorá vzniká animáciou miniatúrnych, technicky dokonalých bábok.

O týždeň 8. augusta v rovnakom čase a rovnako na dvoch miestach vystúpi brnianske Divadlo Bolka Polívky s hrou Aby se děti divili. V tejto inscenácii sa nehovorí iba slovami, ale aj mimikou, gestami, hudbou a znakovým jazykom nepočujúcich. Hra je inšpirovaná textami a divokými a zároveň nežnými obrázkami brnianskeho spisovateľa a výtvarníka Aloisa Mikulku.

V nedeľu 15. augusta deťom zahrá domáce bratislavské Divadlo TUŠ, dej sa však odohráva v Banskej Štiavnici a hlavnou hrdinkou je Líza, mačka z Trojice. Meno Líza je pre mačky dosť obvyklé. Ale jeho nositeľka, stará mačacia dáma, ktorá sa rozhodne bývať v starom dome priamo v historickom centre Banskej Štiavnice, je neobyčajná a na úžasnom mieste zažíva úžasné dobrodružstvá. Inscenácia vznikla na motívy rovnomennej knihy Jána Uličianskeho, bábky boli vyrobené podľa ilustrácií Vlada Krála.

Deti poteší aj klaun a jeho Kouzelná kulička (22. augusta). Vojta Vrtek je okrem toho aj artista, muzikant, bábkoherec a žonglér a jeho predstavenie s názvom Kabinet létajících úžasností spája všetky tieto talenty. Pretože, ako sa dozvieme, guľôčka pomáha hlavne pracovitým, vytrvalým a tvorivým ľuďom.

Na konci mesiaca, 29. augusta, Divadlo Piki z Pezinka zmení scénu na rozprávkový les, v ktorom svorne žijú tri prasiatka, tri kozliatka a tri teliatka. V ich Rozprávke sa dozviete, kto pomohol prasiatkam postaviť domček aj kto ich zachránil, a vyplníte si tak v pamäti veľa rozprávkových medzier.

Kultúrne leto pre deti uzatvorí hravá a veselá Větrná pohádka z Divadla Pavla Šmída z Českej republiky (Hosín), netradične vo štvrtok 5. septembra. Táto rozprávka s pesničkami je o deťoch z veterného mlyna, ktoré sa vydajú hľadať kráľa vetra, pretože odrazu prestalo fúkať a mlyn nemelie.

Rozprávka bude aj na Bratislavskom hrade. Organizátor Letných shakespearovských slávnosti pripravil v sobotu 31. júla príbeh Na zemi dobre mi, v ktorom vesmírna loď z ďalekej planéty havaruje v lese. Teda vlastne na skládke, kde bol kedysi les. Podarí sa vesmírnym kamošom pomôcť zvieratkám v lese a opraviť loď na svoj návrat domov?

Andrea Bučková, speváčka Čítajte viac Koncerty v Sade Janka Kráľa

Rande s mestom, kvízy a koncerty

<A>Rodiny s deťmi si každú augustovú nedeľu môžu dať aj Rande s mestom, čarovná vychádzka so sprievodcom je určená špeciálne rodinám s deťmi vo veku 4 až 12 rokov. Spoznajú Bratislavu prostredníctvom príbehov z dávnych čias a na potulkách v uličkách Starého Mesta objavia novú tvár mesta. Najbližšiu nedeľu, 1. augusta, sprievodkyňa Iveta Šimove priblíži „Mokrú Bratislavu“, porozpráva historky známych bratislavských studní a fontán a povie, prečo už Bratislavou neplávajú „dunajské veľryby“. Ako výborne sa darilo Bratislave za čias Márie Terézie a aká bola v tom čase čarovná, sa dozviete na Rande s mestom 15. augusta a tajomstvá Židovskej Bratislavy objavíte na záver prázdnin 29. augusta. Vychádzky sa začínajú vždy o 10. hodine, treba sa vopred registrovať.

Festivalovú scénu pre 46. ročník Kultúrneho leta v Sade Janka Kráľa daroval mestu organizátor Letných shakespearovských slávností, je z predstavenia Othello. Pre dospelých ponúka v utorky a piatky obľúbené kvízy a koncerty, v stredu vždy o 20.30 premieta Cestovateľské kino, štvrtky sú vyhradené pre inšpiratívne ženské diskusie, v sobotu sa scéna premení na chill out zónu, ktorú spríjemnia matiné koncerty talentovaných speváčok. Dnes o 11. hodine vystúpi Abdrea Bučko, po nej vždy po týždni Sisa Fehér, Adriena Bartošová, Lucia Piussi, Laura Jasková, Valentína Vlková a Katarína Máliková.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Kultúrne leto