Košický festival Prienik IV ponúkne sledovanie perzeidov, koncerty aj workshopy

Sledovanie perzeidov, koncerty či workshopy budú súčasťou ďalšieho ročníka dvojdňového multižánrového festivalu Prienik. Začína na streche Výmenníka Važecká v Košiciach dnes (piatok) o 17. h.

13.08.2021 12:10
Perzeidy Perseidy meteority Foto:
Počas podujatia bude pre návštevníkov k dispozícii hvezdársky teleskop a lektorský výklad.
debata

„Návštevníci sa budú môcť oboznámiť s vesmírom a pozorovať perzeidy. Zároveň sa budú môcť zapojiť do širokého spektra aktivít. Myšlienkou samotného OZ Umčo je šírenie umenia medzi bežnými ľuďmi a ukázať im spôsoby ‚umenia na kolene‘. Tomu je prispôsobený aj program,“ povedala Dominika Nazarejová z OZ Umčo.

Pripomenula, že Prienik IV vznikol na oslavu meteorického roja, ktorý je voľným okom viditeľný približne v polovici augusta, čomu prispôsobujú aj termín konania festivalu. V rámci neho bude k dispozícii aj hvezdársky teleskop, chýbať nebude ani výklad k jednotlivým objektom.

Na festivale bude mať silné zastúpenie aj lokálna umelecká scéna. „Dávame priestor mladým umelcom, no zároveň návštevníkom ponúkame možnosť zúčastniť sa rozličných remeselných workshopov s odbornými lektormi,“ uviedla Nazarejová s tým, že kým je prvý deň programu viac hudobný, sobota 14. augusta je zameraná prevažne na rodiny s deťmi. Pripravený bude napríklad legomat či linotlačiarenský workshop. Popritom sa budú čítať rozprávky pre deti. Záujemcovia sa tiež budú môcť zapojiť do výroby amuletov.

Festival sa začína v piatok o 17. h a pokračuje v sobotu od 15. h. Vstup na podujatie je voľný.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Košice