Do Varov príde nielen Johnny Depp

O tom, že na festival do Karlových Varov pricestuje jeden z najexponovanejších hercov súčasnosti Johnny Depp, Cenu prezidenta odovzdajú jeho kolegovi Ethanovi Hawkeovi a svojou prítomnosťou poctí červený koberec aj anglický elegán Michael Caine, už nejaký ten piatok vieme. Festival v českom kúpeľnom meste je však najmä o filmoch a od 20. do 28. augusta tu v premiére uvedú aj niekoľko sľubných titulov slovenských tvorcov.

20.08.2021 13:15
Láska pod kapotou Foto:
Snímka z filmu režiséra Mira Rema Láska pod kapotou.
debata

Do festivalového života bude v nasledujúcich dňoch uvedených jedenásť snímok, na ktorých sa podieľali slovenskí filmári a štyri z nich súťažia o Krištáľový glóbus. Film režisérky Hajni Kis Iná svokra zastrešuje súťažná sekcia Na Východ od Západu.

Čo má nové Remo a Omerzu

Miro Remo súťaží s dokumentom Láska pod kapotou v hlavnej súťaži a svojich protagonistov – Jaroslava a jeho lásku z detstva Jitku, do ktorej sa opätovne zamiluje ako päťdesiatnik, sledoval tri roky. Jaroslav je bývalý baník, mnohí by povedali, že najlepší čas života má dávno za sebou, no jeho húževnatosť toto tvrdenie vonkoncom nepotvrdzuje. Jeden sen si totiž ešte nesplnil a Remo ho nachádza práve v momente, keď sa rozhodne reštartovať svoj život. Jitka mu padne do rany a po nevydarenom manželstve opäť uverí v lásku. Navyše je najstaršou motokrosovou pretekárkou v Čechách, a jej vášeň zákonite opantá aj jej milenca. Jaroslav pre ňu skladá pretekárske vozidlá z ojazdených áut a svojej družke drží palce pri nebezpečných pretekoch.

Do prítomnosti však presahuje naša minulosť a dobieha aj hrdinov smutno-smiešneho príbehu, ktorý píše život sám. Zručný rozprávač Miro Remo v spolupráci s Jurajom Šlaukom ťažia z vývoja reality nefalšovanú dokumentárnu dramédiu. Lásku pod kapotou uvedú krátko po karlovarskej premiére aj slovenské kiná, do distribúcie by mala vstúpiť 9. septembra.

Čerstvú novinku má aj český filmár Olmo Omerzu. Po trpkej road movie Všechno bude, kde dominovali výkony detských nehercov, zveril hlavnú úlohu vo filme Atlas vtákov ostrieľanému bardovi Miroslavovi Donutilovi, na ktorého filmár myslel už pri písaní ironickej drámy. Stvárnil tu majiteľa firmy Aron – patriarchálneho šéfa, ktorý stojí pred nepríjemným zistením: platby dodávateľom akosi "neprúdia”. Navyše účtovníčka – stvárnila ju Alena Mihulová – ako sa zdá, sa pod zem prepadla. Situácia sa vymkne z pántov, protivníkmi sú všetci a pravda je len abstraktnou túžbou.

Keď si rodič aj tréner

Pozoruhodný dokument, ktorý čoskoro uvidíme aj v našich kinách, nakrútila režisérka Erika Hníková. Má príznačný názov Každá minúta života, pretože filmárka sleduje rodičov štvorročného chlapca, z ktorého celé dni úpenlivo vychovávajú a trénujú budúceho vrcholového športovca a "správneho človeka”. Pri svojom poslaní nezaháľajú ani minútu. Hanuliakovci by zo svojho syna chceli mať špičkového hokejistu. Aplikujú kamevédu – metódu komplexného rozvoja pohybových schopností a intelektu. Každá minúta života tak otvára problematiku výchovy, prehnanej rodičovskej starostlivosti či slobody dieťaťa, ktoré cieľom svojich rodičov ešte nedokáže odporovať.

Na festivale sa predstaví aj dokumentárny film... Foto: Film Expanded
Každá minúta života Na festivale sa predstaví aj dokumentárny film Každá minúta života.

Robia, čo môžu, ich vlastné potreby sú upozadené pred výcvikom a výchovou. Hníková stav vecí nekomentuje, situácie observuje a dáva divákovi priestor vytvoriť si vlastný názor. Film má festivalovú premiéru v sobotu 21. augusta a do slovenských kín príde 16. septembra. Kinofilov určite poteší, že do Varov sa vracia s novinkou aj český filmár Václav Kadrnka. Jeho nekonvenčná filmová balada Křižáček tu pred štyrmi rokmi porazila medzinárodnú konkurenciu v hlavnej súťaži. Jeho dráma Správa o záchrane mŕtveho sa odvíja od neľahkej situácie, akú zažili mnohí.

Matka a syn sa starajú o manžela a otca po tom, čo zostal po porážke v kóme. Situácia je hraničná, prognózy lekárov realistické, no rodina sa nemieni vzdať nádeje. Počas 55. ročníka festivalu v Karlových Varoch je naplánovaných tridsaťdva premiér a novinkou je, že dokumentárne filmy nesúťažia oddelene, ale uchádzajú sa o ceny vo dvoch súťažných sekciách spolu s hranými titulmi.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Johnny Depp #Ethan Hawke #MFF Karlovy Vary #Emil Zátopek