V Karlových Varoch nakukli do zborovne i pod kapotu

Karlovarský festival sa už prehupol do druhej polovice, priniesol veľa zaujímavých filmov, v diváckej ankete zatiaľ kraľuje mimosúťažný Zátopek, poriadne sa ochladilo, to však na chode festivalu pramálo mení.

25.08.2021 16:30
debata
Snímka z filmu režiséra Mira Rema Láska pod... Foto: Filmtopia
Láska pod kapotou Snímka z filmu režiséra Mira Rema Láska pod kapotou.

Filmy, súťažné i nesúťažné, uvádza umelecký riaditeľ festivalu Karel Och, večerami sprevádza divákov osvedčený Marek Eben. Nechýba ani vynikajúca tlmočníčka z angličtiny do češtiny Helena Koutná, no ani „maskot“ festivalu pán Folprecht, ktorý vždy za búrlivého aplauzu príde uložiť mikrofón. Tradícia je tradícia, a to je dobre.

Morava očami Mira Rema

Druhý slovenský príspevok v súťaži má názov Láska pod kapotou a nakrútil ho slovenský režisér Miro Remo. Študoval réžiu dokumentárneho filmu na VŠMU, počas štúdia nakrútil krátky film Arsy–Versy, za ktorý získal 30 medzinárod­ných cien.

Jeho celovečerným debutom je Comeback, potom nasledovali Cooltúra, Richard Müller: Nepoznaný a ďalšie. Spomínaná súťažná snímka sa ťažko charakterizuje, lebo to nie je to ani čistý dokument, ani hraný film. Najpresnejšie bude asi štylizovaný dokument.

Hlavnými hrdinami sú päťdesiatnici žijúci na juhovýchodnej Morave. Jitka je Slovenka a Jaroslav Čech. Ona je najstaršou autokrosovou pretekárkou, on je jej spolužiak zo základnej školy, stará sa jej o auto. Takisto miluje preteky, ale už sa na to necíti.

Obaja sú členmi motoristického združenia Drakkar a snahou Jitky je získať Karpatský autokrosový pohár. Inak je to detská láska, obaja boli zadaní, dnes obaja rozvedení. Jaroslava sklamali deti, je stále nespokojný, nič už od života neočakáva, Jitka na život nezanevrela a stále sa snaží splniť si nové a nové sny.

Michael Caine Jiri Bartoška Čítajte viac Hviezdou karlovarského festivalu bol Michael Caine

Títo dvaja povahovo úplne rozdielni ľudia sa snažia udržať nad vodou a žiť ako-tak plnohodnotný život. Film sa pokúsi hľadať odpoveď, či je to vôbec možné. Musím priznať, že sa mu to celkom nedarí, divák sa v príbehu dosť často stratí, priveľa si musí domýšľať a často je to i rébus.

Jitka hlava-nehlava rozbije viacero už opravených aut, Jaroslav ich frflajúc dá znovu dohromady a tento kolobeh dopĺňa vrčanie motorov a expresívna, všetko prehlušujúca hudba. Menej by bolo viac. Uvidíme ako dopadne, ale dávam väčšie šance kontroverznej téme filmu Každá minúta života Eriky Hníkovej.

Donutil hľadá účtovníčku

S typicky chorvátskym temperamentom i vervou nakrútila snímku Zborovňa (Zbornica) režisérka Sonja Tarokić. Vedela, že je najsilnejšia a najautentickejšia vtedy, keď ukáže svojich krajanov takých, akí v skutočnosti sú, a tým vyhrala.

Hlavná hrdinka Anamarija, plná ideálov, nastupuje ako výchovná poradkyňa do novej školy. Čím hlbšie však preniká do problémov, tým viac si uvedomuje, že nemôže hrať podľa zaužívaných pravidiel, lebo nič nedosiahne.

Poslaním učiteľov je totiž predovšetkým vzdelávať mladú generáciu a na tejto škole sú aj takí, ktorí to úplne ignorujú a robia všetko, len nie to, čo by mali. Anamarija zo začiatku rebeluje, ale pochopí, že len ľsťou sa niekam dopracuje.

Snímku Zborovňa (Zbornica) nakrútila chorvátska... Foto: Film Servis Festival Karlovy Vary
Zborovňa - film Snímku Zborovňa (Zbornica) nakrútila chorvátska režisérka Sonja Tarokić.

Zborovňa, s vynikajúcim tempom, hereckými výkonmi, „nervnou“ kamerou, podáva plastický a komplexný obraz problémov školskej inštitúcie. Dalo by sa povedať, že je prototypom dnešného školstva trpiaceho rôznymi neduhmi.

S takým istým odsýpajúcim tempom, navyše snímané jednozáberovou kamerou, pracuje anglický režisér Philip Barantini v snímke Bod varu (Boiling Point). Zo Zborovne preskočíme do zákulisia vychýrenej reštaurácie, kde šéfkuchár Andy od prvého momentu nič nestíha.

Je piatok pred Vianocami a rezervácií je priveľa. Zmätok v kuchyni, zmätok medzi hosťami, ale všetci sa tvária, že je všetko v poriadku. Na prvý pohľad by aj bolo, len pod povrchom to vrie. Andy to má komplikované aj v rodine, a navyše ešte fetuje. Zlá kombinácia na vedenie takého komplikovaného podniku.

Snímka odkrýva nielen osudy jednotlivých postáv, ako aj komplikovaný skrytý chod prominentnej reštaurácie. Videli sme už veľa filmov z tohto prostredia, ale pozrieť sa tak podrobne za oponu, čo sa skrýva za vedením takéhoto podniku, môžeme asi po prvý raz.

Český súťažný príspevok Atlas vtákov je dielom rodáka z Ľubľany Olma Omerzu. Vo veľkej technologickej firme sa zrazu stratia peniaze, najprv je to 14 miliónov, neskôr vysvitne, že až 41 miliónov. Trochu priveľa na to, aby to starnúci majiteľ (Miroslav Donutil) nechal len tak, lebo zmizla aj účtovníčka (Alena Mihulová).

Celkom zaujímavo poprepletanú detektívku s prekvapujúcim záverom sa Omerzu snažil ozvláštniť antickým chórom, ktorý skôr rušil, ako príbeh doplňoval. Podstatou možno jeho nie najvydarenejšej snímky je manipulácia a krádež identity.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #filmový festival #film #MFF Karlovy Vary