Berlínska filharmónia v kine Lumière? To tu ešte nebolo!

Aimez-vous Brahms? Máte radi Brahmsa? Na otázku z názvu známeho románu Françoise Saganovej má festival Konvergencie jednoznačnú odpoveď v podobe série koncertov venovaných tomuto skladateľovi. Po Šostakovičovi, Bartókovi, Beethovenovi, Stravinskom, Bachovi a Piazzollovi ponúknu Konvergencie od 21. do 27. marca 2022 slovenskému publiku koncentrovaný pohľad na dielo ďalšieho z velikánov klasickej hudby.

01.02.2022 17:00
Digital Concert Hall studio foto archiv DCH Foto:
Zákulisie štúdia Digital Concert Hall Berlínskej filharmónie pri priamom prenose.
debata

Tvorba Johannesa Brahmsa (1833 – 1897), ktorý strávil väčšiu časť života v neďalekej Viedni, patrí k pilierom komorného repertoáru a na Slovensku zaznieva pre svoje vysoké nároky sporadicky. Brahmsova hudba zaznie už 12. februára počas živého prenosu z koncertu Berlínskej filharmónie v Kine Lumière, ktorý organizuje Goethe-Institut Slovensko.

Digital Concert Hall Berlínskej filharmónie vznikla v roku 2008. V tom čase išlo z technologického hľadiska o vizionársky počin. Online platforma umožňuje sledovanie koncertov jedného z najslávnejších európskych symfonických orchestrov a ponúka aj bohatý archív (vrátane dokumentov a rozhovorov).

Z archívu koncertov Digital Concert Hall Berlínskej filharmónie.

Už 12. februára vo veľkej sále Kina Lumière premietnu živý prenos z koncertu Berlínskej filharmónie pod taktovkou šéfdirigenta Kirilla Petrenka. Na programe je Brahmsov Klavírny koncert č. 2 B dur, op. 83 v podaní svetoznámeho maďarského klaviristu sira Andrása Schiffa. Na koncerte zaznie tiež symfonická báseň Zrání od českého skladateľa Josefa Suka.

Priamy prenos z koncertu Berlínskej filharmónie bude prvým podujatím tohto druhu na Slovensku. Vstup na koncert s obmedzenou kapacitou miest je voľný po zaregistrovaní sa na stránke kina a v režime OP. Pred začiatkom priameho prenosu budú predkoncertné rozhovory o tvorbe a živote Johannesa Brahmsa, Digital Concert Hall Berlínskej filharmónie a klaviristovi sirovi Andrásovi Schiiffovi.

Na programe je Brahmsov Klavírny koncert č. 2 B... Foto: Nadia F. Romanini
Sir Andra s Schiff autorka foto Na programe je Brahmsov Klavírny koncert č. 2 B dur, op. 83 v podaní svetoznámeho maďarského klaviristu sira Andrása Schiffa.

Sir András Schiff patrí medzi najrešpektova­nejších svetových klaviristov. Medzi jeho aktuálne nahrávky patrí aj dvojica Brahmsových klavírnych koncertov, ktoré nahral pre label ECM na klavíri z Brahmsovej doby s orchestrom dobových nástrojov Orchestra of the Age of Enlightenment. V 70. rokoch 20. storočia sa stal laureátom Čajkovského súťaže v Moskve a víťazom súťaže v anglickom Leedse. András Schiff je držiteľom prestížnych hudobných cien, vrátane Grammy a Grammophone Awards.

Johannes Brahms (1833 – 1897) je jánusovským skladateľom dvoch tvárí. Vo svojej tvorbe sa inšpiruje minulosťou, zároveň však hľadí vpred. Využíva klasické formy, no duchom ostáva romantikom. Brahms spojil v pôsobivej syntéze beethovenovskú dramatickosť, schubertovskú lyriku, lásku k nemeckej ľudovej piesni a kontrapunktické majstrovstvo.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #konvergencie festival #Jozef Lupták #Kino Lumiere #Johannes Brahms