V Novej Cvernovke oslávia Medzinárodný deň viditeľnosti transrodových osôb filmom aj hudbou

International Transgender Day of Visibility iniciovala v roku 2009 aktivistka Rachel Crandall. Tento deň je zameraný na zvyšovanie povedomia o diskriminácii, ktorej čelia transrodoví ľudia na celom svete, ako aj na oslavu ich prínosu pre spoločnosť. V Novej Cvernovke ho oslávia vo štvrtok 31. marca.

29.03.2022 09:00
FEX-FILMY-GABI-01-2 Foto:
Film Gabi od 8 do 13 bude mať počas podujatia v Novej Cvernovke špeciálnu predpremiéru.
debata

Joe Biden minulý rok ako prvý americký prezident oficiálne uznal 31. marec za Deň viditeľnosti transrodových osôb a pri tej príležitosti vyzval všetkých Američanov, aby sa pripojili k boju za úplnú rovnosť pre všetkých transrodových ľudí.

Medzinárodný deň viditeľnosti transgender ľudí je udalosť, ktorú sa rozhodli reflektovať aj v Novej Cvernovke, kultúrnom a kreatívnom centre, ktoré sa boju proti diskriminácii a stereotypom venuje dlhodobo. “Chceme byť otvoreným a bezpečným miestom pre všetkých ľudí, ktorí rešpektujú druhých. Aj preto sme cítili povinnosť uctiť si našich transrodových priateľov a priateľky,” povedal dramaturg Laco Oravec. Nová Cvernovka, v ktorej pôsobí, sa preto v spolupráci s distribučnou spoločnosťou Film Expanded rozhodlo pri tejto príležitosti uviesť tematický snímok švédskej režisérky Engeli Broberg v slovenskej predpremiére.

Časozberný dokument Gabi od 8 do 13 v priebehu piatich formatívnych rokov skladá z intímnych každodenných okamihov citlivý portrét dieťaťa, ktoré opúšťa svet hier a hľadá identitu a prijatie. „Každý si myslí, že sa snažím stať chlapcom, ale nesnažím. Nemôžem. Môžem byť iba Gabi.“ Gabi nezapadá do škatuliek vytvorených spoločnosťou. Medzi chlapcami a dievčatami nevníma veľký rozdiel. Podľa toho sa, rodovým normám napriek, oblieka a vyjadruje. U svojej matky Tracy a nevlastného otca Thomasa nachádza pochopenie a podporu. Po opustení liberálneho Štokholmu a presťahovaní sa do menšieho mesta však zisťuje, že všetci ľudia nie sú rovnako chápaví. S nástupom puberty navyše okrem kolektívu prestáva rozumieť aj vlastnému telu.

Radio_Head Awards Čítajte viac Udelili prvé tohtoročné ocenenia Radio_Head Awards

O hudobné pokračovanie programu sa postarajú slovenské dj-ky Sofia Nøt a wyme, ktoré sa dlhodobo angažujú v oblasti boja proti diskriminácii. „Bratislavská DJka a producentka Sofia Nøt vo svojej tvorbe spája EBM chlad, techno a temnejšiu elektroniku. Spolu s ňou sa za mixom objaví aj wyme, organizátorka futuristických tanečných akcií s názvom Xeno, ktorej sety sú eklektickou zmesou súčasnej elektroniky, bass music a pridružených žánrov. Pôjde rozhodne o dynamickú afterku plnú prekvapení,“ prezradil hudobný dramaturg Novej Cvernovky Matwe Kaščák.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Nová Cvernovka