Festival letectva sa po vynútenej prestávke opäť uskutoční

Súčasťou Festivalu letectva na letisku v Piešťanoch začiatkom mája bude aj pripomenutie jednej z najvýznamnejších osobností našej histórie generála Milana Rastislava Štefánika, a výročia skončenia druhej svetovej vojny a víťazstva nad fašizmom. Festival letectva sa po prestávke vynútenej pandémiou bude konať 6. až 8. mája.

15.04.2022 15:00
SR Piešťany štefánik letectvo festival... Foto: ,
Na snímke parašutista s nadrozmernou vlajkou s portrétom generála Milana Rastislava Štefánika počas Festivalu letectva v Piešťanoch v roku 2019.
debata

Na Festivale letectva bude podľa jeho hovorkyne Ivony Kaprálikovej možné vidieť okrem bohatého leteckého programu aj malý kus opláštenia lietadla Caproni, v ktorom generál Štefánik tragicky zahynul po pristávacom manévri nad vajnorským letiskom. Artefakt pochádza s najväčšou pravdepodobnosťou zo zadnej časti lietadla, pretože jeho predná časť po páde zhorela.

Vojenské historické múzeum v Piešťanoch pripravilo pri príležitosti 103. výročia úmrtia M. R. Štefánika, jedného zo zakladateľov spoločného štátu Čechov a Slovákov, prehliadku svojich exponátov.

SR Piešťany stefanik100 letectvo festival spomienka lietadlo Čítajte viac Festival letectva je pre počasie zrušený, vstupenky platia pre Sliač

Počas leteckého festivalu budú môcť návštevníci v rámci vonkajšej expozície obdivovať leteckú techniku, techniku protivzdušnej obrany, ženijnú techniku, raketovú a delostreleckú techniku, ktorá patrí do múzejného fondu Vojenského historického múzea.

Premiérový ročník Festivalu letectva sa uskutočnil na letisku v Piešťanoch v máji 2019, venovaný bol od začiatku prioritne spomienke na generála Štefánika. Druhý ročník v roku 2020 krátko pred jeho konaním zrušili, dôvodom bola vtedajšia pandemická situácia. Rovnaký osud postihol Festival letectva aj vlani. Organizátori však ubezpečili, že kúpené vstupenky platia aj na tento rok.

debata chyba
Viac na túto tému: #festival #letectvo #lietadlá #Festival letectva