Do brazílskeho Ria sa po viac než dvoch rokoch vracia slávny karneval

Po viac ako dvojročnej prestávke vynútenej pandémiou COVIDU-19 sa do brazílskeho Ria de Janeiro vracia tradičný karneval, ktorého vrcholom budú v piatok a v sobotu prehliadky 12 škôl. Každá z nich sa bude hudbou a tancom snažiť vyjadriť nejaké posolstvo. Karneval potrvá do 30. apríla, keď bude vyhlásený víťaz súťaže škôl samby.

21.04.2022 08:00
Brazília, Rio de Janeiro, karneval Foto: ,
Krásna Mariana Rios zo školy samby Mocidade Independente.
debata

Témy týchto prehliadok, ktoré hodnotí porota podľa rôznych kritérií od kvality bubeníkov po krásu kostýmov, budú ako tradične i sociálne a politické, tento rok tiež vzhľadom k októbrovým prezidentským voľbám.

Jedna zo škôl sa chystá pripomenúť aj karneval z roku 1919, ktorý bol prvým po vtedajšej najhoršej vlne pandémie španielskej chrípky.

Kvôli pandémii COVIDU-19 bol aj tohtoročný karneval presunutý zo zvyčajného februárového termínu. Minulý rok sa nekonal vôbec a zo sambodromu sa stalo očkovanie miesto. Namiesto veľkolepého zahájenia, keď starosta Ria odovzdáva symbolický kľúč od mesta kráľovi karnevalu Momovi, sa minulý rok konal skromný ceremoniál, pri ktorom starosta v rúške prevzal kľúč od kráľa predchádzajúceho karnevalu a odovzdal ho zdravotníkom v bielych plášťoch.

„Veľmi mi chýbal. Karneval jednoducho milujem,“ citovala agentúra AFP starostu Ria Eduarda Peasa, ktorý je v úrade od minulého februára a predtým viedol mesto v rokoch 2009 až 2016.

„Karneval ukazuje svetu náš ľud, ktorý je veselý, nemá predsudky a zosobňuje rozmanitosť a náboženskú toleranciu,“ dodal Paes.

Jeho predchodca Marcelo Crivella podobné veselosti označoval za necudné a odmietal odovzdať symbolický kľúč od mesta Momovi. Otvárací ceremoniál miesto neho vykonal zástupca radnice. Súčasný krajne pravicový prezident Jair Bolsonaro sa ku karnevalu tiež vyjadruje kriticky.

„Školy samby sú reprezentáciou afro-brazílskej kultúry,“ povedal spisovateľ Luiz Antonio Simas, ktorý sa špecializuje na históriu samby. Za súčasnej vlády má ale slávnosť aj politický rozmer, pretože Bolsonara mnohí obviňujú aj z rasizmu.

Karneval v Riu do tohto 6-miliónového mesta každoročne priláka niekoľko miliónov turistov, ktorí prinesú peniaze miestnym podnikateľom aj do mestskej pokladnice. Po obmedzení cestovania počas pandémie sa očakáva, že miestne hotely by mohli byť zaplnené asi na 85 percent.

debata chyba
Viac na túto tému: #Brazília #Rio de Janeiro #karneval #samba