V Cannes premenovali otvárací film festivalu zo Z na Strih

Francúzsky režisér Michel Hazanavicius zmenil názov svojho filmu, ktorý má 17. mája zahájiť 75. ročník medzinárodného filmového festivalu v Cannes. Snímka sa totiž v origináli volá Z (Comme Z) a toto písmeno je mnohými považované za symbol ruskej invázie na Ukrajinu. Režisér reagoval na žiadosť ukrajinského kultúrneho inštitútu, ktorí k zmene názvu snímky vyzvali jeho aj usporiadateľa festivalu. Informovala o tom agentúra AFP.

25.04.2022 14:29
final-cut Foto:
Francúzsky názov filmu odkazoval na béčkový zombie žáner. V Angličtine bude uvádzaný ako Final Cut (Strih).
debata

„Vzhľadom k symbolickému významu, ktorý nesie písmeno Z od začiatku vojny na Ukrajine, a na žiadosť ukrajinských filmárov som sa rozhodol zmeniť názov svojho filmu,“ napísal režisér Hazanavicius v tlačovej správe.

„Tento názov bol možno smiešny, keď sme film robili, ale teraz už nie je vôbec vtipný… Môj film bol natočený tak, aby prinášal radosť a v žiadnom prípade by som nechcel, aby bol spájaný priamo či nepriamo s touto vojnou,“ uviedol Hazanavicius.

Tom Cruise Čítajte viac Festival v Cannes premietne pokračovanie filmu Top Gun, uvedie ho Tom Cruise

Otváracia snímka bola v katalógu festivalu uvedená pod francúzskym názvom, pre zahraničnú distribúciu má anglický názov Final Cut. Teraz ho režisér premenoval na Coupez! (Strih).

„Zmena názvu otváracej snímky festivalu v Cannes by podľa nás bola gestom proti barbarstvu, násiliu a teroru ruskej armády,“ píše sa v liste ukrajinského inštitútu, z ktorého v piatok citoval časopis Variety a ktorý podpísal riaditeľ ukrajinského kultúrneho inštitútu Volodymyr Šejko.

Natalija Movšovyčová, ktorá má v inštitúte na starosti film, časopisu povedala, že chápe, že ide len o nešťastnú zhodu. „Avšak ruské médiá to už využívajú, publikujú články, ktoré by sa dali zhrnúť slovami ‚Vidíte? Oni nás tiež podporujú‘,“ uviedla. „Žiadame preto (riaditeľa festivalu) Thierryho Frémauxa a Michela Hazanaviciusa, aby názov zmenili kvôli obetiam z kyjevského regiónu, Mariupolu či Charkova,“ dodala.

Trailer filmu Strih (Final Cut).

„Pomenoval som vo Francúzsku svoj film Z (comme Z), pretože je to zombie komédia a je inšpirovaná tým, čomu vo Francúzsku hovoríme séria Z a v Amerike to nazývajú béčkové filmy,“ povedal Hazanavicius časopisu Variety. „Som smutný z toho, že názov pôsobí ukrajinskému ľudu úzkosť, pretože je to to posledné, čo by som chcel,“ dodal s tým, že už je neskoro meniť francúzsky názov. „Názov je už všade v propagačných materiáloch,“ povedal. Uistil ale, že v Cannes budú všeobecne používať názov Final Cut. Hazanavicius tiež povedal, že strávil niekoľko rokov natáčaním snímky Hľadanie, v ktorom zobrazil barbarské správanie ruskej armády vo vojne v Čečensku.

Písmenom Z je pomaľovaná vojenská technika ruskej armády, ktorá 24. februára začala inváziu na Ukrajine. V Rusku aj inde na proruských demonštrácií ho niektorí používajú ako symbol podpory ruským vojakom v tejto vojne. Písmeno mali na dresoch aj niektorí ruskí športovci na medzinárodných súťažiach. Ukrajinská vláda v marci vyzvala na všeobecný zákaz politického používania tohto znaku a napríklad litovský parlament už schválil zákaz jeho zobrazovania s politickým podtextom, hroziť za to má pokuta.

Ukrajinský kultúrny inštitút kritizoval aj usporiadateľov festivalu v Cannes za to, že chcú uviesť snímku ruského režiséra Kirilla Serebrennikova. Ten sa síce v minulosti kriticky vyjadroval k ruskému režimu a rastúcej cenzúre v Rusku a niekoľko rokov nesmel vycestovať z vlasti, podľa ukrajinského inštitútu mu ale jeho posledný film financoval oligarcha Roman Abramovič.

Snímka sa v Cannes zúčastňuje hlavnej súťaže pod názvom Tchaikovsky's Wife (Čajkovského žena). „Západné krajiny zaviedli všetky tieto sankcie a teraz v Cannes budú premietať film natočený vďaka oligarchovi,“ povedal ukrajinský producent Denis Ivanov, ktorý spolupracuje aj s ukrajinským režisérom Olehom Sencovom. Ivanov v marci inicioval otvorený list vyzývajúci na bojkot ruského filmu. „Nie je správny čas na to, aby na červenom koberci chodili naši drahí ruskí kolegovia,“ myslí si Ivanov.

debata chyba
Viac na túto tému: #Cannes