Z učiteľky v škôlke rapová hviezda. Na Pohodu sa vráti Ukrajinka Alyona Alyona

Milan Lasica bol pravidelným hosťom festivalu Pohoda a vlani zosnulého umelca a kultúrnu ikonu na trenčianskom letisku pripomenú špeciálnym koncertom aj na aktuálnom ročníku. Pohoda 2022 sa uskutoční od 7. do 9. júla a bude - ako za predpandemických čias - v plnej kapacite.

09.05.2022 06:00
alyona alyona Foto: ,
Hviezda ukrajinskej hiphopovej scény Alyona Alyona počas koncertu na Pohode v roku 2019.
debata

Lasica a Žbirka spájajú

Ešte v roku 2020 otváral herec, textár, komik a hudobník Milan Lasica pandemickú verziu festivalu Pohoda in the Air spoločným koncertom s Dorotou Nvotovou. Predtým vystúpil s orchestrom Bratislava Hot Serenaders, ale na letisku spieval aj v rámci koncertného projektu venovanému rovnomennému albumu Bolo nás jedenásť. Na Pohode zaznel prvýkrát v roku 2017. Už na začiatku 80. rokov sa hudobne debutujúci Lasica, Július Satinský a Jaro Filip albumom Bolo nás jedenásť navždy zakliesnili do histórie slovenskej populárnej hudby.

Pre Pohodu sa spoja hudobníci z Bratislava Hot Serenades so zoskupením Bolo nás jedenásť, aby pripomenuli Lasicu ako znamenitého textára a hudobníka, lebo práve ním bol tento všestranný umelec predovšetkým.

Slovenskú populárnu hudbu posledných troch dekád definoval aj ďalší významný hudobník, ktorý minulý rok na jeseň nečakane umrel. Na nesmrteľnú pamiatku Miroslava Žbirku zaznie na festivale jeho album z roku 1984 Nemoderný chalan, kde sa mieša stále módny synthpop s citovým rozčarovaním mladého Žbirku.

Možno tiež patríte medzi tých, ktorí nedajú dopustiť na melancholické Mesto spí a jednu z najlepších slovenských tanečných skladieb z 80. rokov Do člna. Samozrejme, v Žbirkovom predvedení sú neopakovateľné, vďaka Pohode však vznikne nemenej zaujímavé spojenie. Nemoderný chalan zaznie v podaní Laca Lučeniča a Midi lidi, českej kapely s nezameniteľným zmyslom pre humor. Charizmatické spojenie kvalitných hudobníkov už teraz sľubuje silný koncert.

Počuť Ukrajinu

Pohoda reaguje na súčasný stav vecí a v programe venuje dostatočný priestor aj ukrajinským umelcom a umelkyniam. Festival vo štvrtok 7. júla otvorí koncert ukrajinského world music kvarteta DakhaBrakha z Kyjeva, ktorého vznik inicioval v roku 2004 avantgardný divadelný režisér Vladyslav Troitskyi. Jeho divadelná prax sa podpisuje aj na javiskových vystúpeniach skupiny, obohatených o scénické prvky.

Ukrajinská skupina „etnického chaosu“ DakhaBrakha, ako o sebe píšu jej členovia, odráža zvuky duše a vytvára svet neočakávanej novej hudby. Ukrajinskú ľudovú hudbu usúvsťažňuje s tradíciou ďalších krajín. V jej tvorbe sa tak miešajú prvky indickej, arabskej, africkej, ruskej a austrálskej tradičnej hudby. Experimentovaním a spájaním tak vzniká nadnárodný zvuk a so sviežou interpretáciou folklóru zbližujú aj mladú generáciu.

Sigrid Čítajte viac Do line-upu Pohody 2022 pribudli ďalšie mená

V sobotu napoludnie otvorí hlavné pódium Luhanská filharmónia (Academic Symphony Orchestra of the Lugansk Regional Philharmonic), ktorej členovia ušli z Luhanska pred ruskou vojenskou agresiou a momentálne pôsobia vo Ľvove. Pohoda bude hostiť aj elektro-folkový fenomén GO_A. Vznikol v roku 2012, už v roku 2015 získal cenu pre najlepšiu ukrajinskú skladbu roka za pieseň „Vesnianka“ a dnes koncertuje po celej Európe.

Energická sprcha rapu

Na Pohodu sa po vydarenom koncerte v roku 2019 vráti živelná raperka Alyona Alyona. Momentálne sa zapája do pomoci v ukrajinskom meste Baryshevka, kam po vypuknutí vojny odišla za rodičmi. Dobrovoľnícku prácu vykonáva v ich lekárni, ale jej kolegovia vrátane DJ-a Nikolaya zostávajú v hlavnom meste Ukrajiny.

Bohatú fanúšikovskú základňu na sociálnych sieťach a miliónový okruh sledovateľov využíva na organizovanie humanitárnej pomoci a boj proti hoaxom Putinovej propagandy. Alyona Alyona v tvorbe vychádza z auntetického prostredia a nevynecháva pri tom ani rodné mestečko. Od roku 2014 rapuje len po ukrajinsky a dotýka sa sociálnych problémov vrátane chudoby. Kritizuje nánosy sovietskej reality, z ktorej chce, ako väčšina mladých ľudí jej generácie, konečne vykročiť.

Do programu Pohody pribudne ešte niekoľko desiatok mien, celá divadelná, tanečná, literárna a diskusná sekcia. Headlinerom 25. ročníka sú okrem iných Nick Cave & The Bad Seeds. Nick Cave a jeho superkapela sú podľa mnohých najkvalitnejší hudobní tvorcovia súčasnosti a na Pohodu sa vrátia po desiatich rokoch. Kto ich zažil na pódiu, už má zrejme lístok na tohtoročnú Pohodu dávno v kapse.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Pohoda #Milan Lasica #Miroslav Žbirka #Pohoda in the Air