Začína sa festival vo Východnej. V programe sa predstaví Štefan Štec aj Gadžo expres

Vo Východnej sa v stredu začína populárny folklórny festival na Slovensku, potrvá do nedele 3. júla a privíta tisícky divákov aj účinkujúcich.

29.06.2022 10:00
FOLKLÓR: Východná 2014 Foto:
Festival vo Východnej je vrcholnou prehliadkou tradičnej ľudovej kultúry.
debata

Už v prvý deň na 67. ročníku festivalu sa divákom v krásnom prostredí skanzenu v Múzeu liptovskej dediny v Pribyline predstavia zahraničné kolektívy zo Srbska, z Bulharska, Česka, Ukrajiny a Maďarska. Lákadiel v tohtoročnom programe bude viac, napríklad Folklórny muzikál Veci, čo sa dejú v podaní Folklórneho súboru Hornád, ktorého autorom je populárny interpret Štefan Štec.

Predstavenie tanečnej skupiny Partia pod názvom Gadžo expres, ktoré búra stereotypy o rómskej tanečnej kultúre. Folklórny súbor Ilosvai príde s programom s názvom 1–2–3 A NON o udalostiach po 2. svetovej vojne. Predstavenie ONY v interpretácii Tanečného súboru Kumšt je popretkávané silnými príbehmi mnohých žien.

Ženský údel?

Čo žena môže a čo nie? Čo sa od nej očakáva? Čo sa u žien zatracuje a čo je ich životné poslanie? Dievčatám sa v minulosti od detstva vštepovali zásady životnej úlohy ženy, manželky a matky v patriarchálnej rodine. Museli čeliť množstvu príkazov a zákazov, ktoré v živote muža neexistovali.

Štefan Štec Čítajte viac Štefan Štec: Kto sa hanbí za pôvod, hanbí sa aj za rodičov

Žena bola vo vidieckej spoločnosti často vnímaná iba ako mužský „doplnok“. Prostredníctvom ľudového tanca a hudby spoznáme ich životy, ich pocity, trápenia aj radosti. Hlavnými hrdinkami celovečerného predstavenia ONY sú ženy a stereotypy, ktoré sa s nimi viazali odnepamäti.

Dnes sa nám postavenie žien v minulosti môže zdať až absurdné, ale je to všetko už len minulosť? Sú dievčatá a ženy iba dcéry, sestry, kamarátky, manželky, milenky či matky? Aj na tieto témy odpovie tanečný program ONY.

Stále tí bačovia!

Ak sa vám zdá, že Slovensko by sa už nemalo spájať s bačovskou kultúrou, najprv je dobre o nej vedieť niečo viac, než len poznať valašku a chuť bryndze. Na festivale vo Východnej bude o pastierskej kultúre a tradičnom ovčiarstve prednášať výskumník Peter Kováč.

Darina Laščiaková Čítajte viac Významné životné jubileum oslavuje speváčka ľudových piesní Darina Laščiaková

„Venujem sa špeciálne témam pastierskej mágie, ovčiarskych a bačovských viacgeneračných rodov, ovčiarskeho tradičného odevu, ovčiarskych obyčají, tanečného a hudobného folklóru,“ povedal Peter Kováč, ktorý pôsobí ako etnológ kurátor v Spišskom múzeu v Levoči a tiež aktívny folklorista.

Symbolom tohtoročného festivalu budú letokruhy, ktoré znamenajú prepojenie viacerých generácií, vychádzajúcich z rovnakých koreňov.

Festival Východná je najstarším a najrozsiahlejším podujatím tradičnej kultúry na Slovensku a za desaťročia svojho fungovania si vyslúžil medzinárodný štatút.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #folklórny festival #Východná #ľudová hudba #Folklórny festival Východná