Filmová noc na hrade premietne Obchod na korze z kinofilmu. Vystúpi aj Koščová

Premiéry noviniek, ale aj filmovú klasiku, hudobné vystúpenia a ďalší rôznorodý program ponúkne jubilejný 10. ročník mulmultižánrového festivalu Filmová noc na hrade (FNNH), ktorý sa uskutoční na hrade Šariš od štvrtka 14. júla do nedele 17. júla. Na hrade sa bude po prvýkrát v histórii premietať z 35-milimetrového kinofilmu a pre návštevníkov je pripravených aj niekoľko ďalších noviniek.

06.07.2022 17:00
Ida Kamińska, Jozef Kroner, Obchod na korze Foto:
Ida Kamińska a Jozef Kroner v oscarovom filme Obchod na korze. Premietania sa zúčastní aj dcéra Jozefa Kronera, herečka Zuzana Kronerová.
debata

Ako informoval PR manažér podujatie Vladimír Tomek, jednou z noviniek jubilejného ročníka festivalu je Warm up, ktorým celý festival odštartuje v predvečer festivalového víkendu 14. júla pri rybníkoch vo Veľkom Šariši. Pôjde o plážové kino, ktoré premietne rozprávku Zakliata jaskyňa, po ktorej bude nasledovať celoslovenská kinopremiéra v podobe komédie Hádkovci. Film si budú môcť návštevníci vychutnať z plážových ležadiel.

Hlavný festivalový program je pripravený v piatok a v sobotu. Jeho kľúčovou zložkou budú aj tento rok filmy. V piatok 15. júla bude hlavným večerným programom tohtoročná filmová novinka so slovensko – českým hereckým obsadením s názvom Láska hory prenáša. Romantická komédia sa bude premietať za účasti tvorcov. „Zaujímavosťou je tiež to, že na príprave tohto filmu spolupracovali ľudia, ktorí spoluorganizovali predchádzajúce ročníky Filmovej noci na hrade,“ doplnil Tomek.

V sobotu 16. júla bude hlavný festivalový program patriť zlatému filmovému dedičstvu. Tým je film Obchod na korze, ktorý tento rok oslavuje 65. výročie zisku Oscara za najlepší cudzojazyčný film. Premietať sa bude za osobnej účasti Zuzany Kronerovej, dcéry herca Jozefa Kronera, ktorý vo filme stvárnil jednu z hlavných postáv.

Mimoriadna udalost, Ctirad Gotz Čítajte viac Najväčší putovný letný filmový festival cestuje po Slovensku 20 rokov

Špeciálne pre tento film privezú na hrad dva veľké premietacie stroje, ktoré dokážu premietať pomocou filmových cievok z klasického 35-milimetrového filmu. „Ide o technológiu, ktorá sa už v súčasnosti nevyužíva. Návštevníkom však chceme dopriať jedinečný pôžitok a čaro, ktoré sa pri digitálnych filmoch nedajú ničím nahradiť. Premietať budeme z 35mm filmových kópií, čo Hrad Šariš ešte nikdy nezažil,“ avizuje Vlkovič, podľa ktorého film vybrali aj z dôvodu 80. výročia prvého transportu slovenských Židov do vyhladzovacieho tábora v poľskom Osvienčime. „Boli v ňom najmä mladé slobodné ženy a dievčatá prevažne zo Šarišskej župy,“ pripomenul Vlkovič.

Vo filmovej ponuke nebude chýbať ani tradičná sekcia Wurst de la wurst, kde najhorší film vyberú samotní diváci. Premietať sa budú taktiež výbery iných festivalov. Noro Hudec a Braňo Špaček predstavia okrem vlastnej tvorby krátkych klipov a hudobných videoklipov aj dokumentárny projekt Film Express, ktorý mapuje zázemie filmárov a predstavuje filmové profesie.

Hudobná časť festivalu sa sústredí najmä na interpretov z domáceho regiónu s cieľom vyzdvihnúť kvalitu a rozmanitosť hudobnej scény na Šariši. V piatok sa predstaví mladá prešovská kapela Marvik aj skúsení Swing Time For. V sobotu sa na hradné pódium postaví prešovská hudobníčka Katka Koščová, ale aj At Once Duo, ÔK a Chris Ellys. „Zahraničná hudobná scéna bude mať tento rok zastúpenie v podobe poľskej world music skupiny Vechi Acum,“ doplnil Tomek.

Počas trojdňového programu nebudú chýbať ani diskusie, workshopy, hostia a program pre najmenších. Vďaka spolupráci s mestom Veľký Šariš bude mať limitovaný počet miestnych obyvateľov vstup na hlavný festival bezplatný. Festival sa uskutoční aj vďaka podpore Audiovizuálneho fondu a Prešovského samosprávneho kra­ja.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Šarišský hrad #Zakliata jaskyňa #Hádkovci