Aké je milovať niečo, čo strácame? Snímka Banditi pre baladu so zmámymi hercami ide do kín

Celovečerná hraná báseň Vladimíra Morávka, režiséra filmu Nuda v Brne, Banditi pre baladu, prichádza do slovenských kín. Film tematizuje legendárnu divadelnú inscenáciu Balada pre banditu, ktorú v 70. rokoch 20. storočia uvádzalo s veľkým úspechom brnianske Divadlo Husa na provázku.

14.03.2023 16:11
Banditi pre baladu plagat A1 screen SK Foto:
Banditi pre baladu, filmový plagát
debata

Vo filme, v ktorom je náročné rozpoznať, čo je realita a čo inscenovaná realita, ide podľa režiséra aj o to, aké je milovať niečo, čo strácame. Štvrtková festivalová premiéra na Febiofeste – 16. marca 2023 – je zároveň distribučnou premiérou; česko-slovenský film prináša do slovenských kín spoločnosť Filmtopia.

Nový film Banditi pre baladu s Hubom či Donutilom

Prečo robiť stále filmy v próze, keď sa môžeme pozerať na poéziu? Pozrite si snímky z nového filmu na motívy Balady pre banditu, v ktorom sa však nič nevydarí podľa plánu.

Fotogaléria
Vo filme Banditi pre baladu sa vyhorená skupina...
Prečo robiť stále filmy v próze, keď sa môžeme...
+4V snímke Banditi pre baladu je náročné...

„Som veľmi rád, že prekrásne literárno-hudobné filmové dielo opäť našlo svoje spracovanie a rovnako ako diváci som zvedavý na jeho novú filmovú verziu,“ povedal herec Martin Huba. Jubilejný 30. ročník Febiofestu uvedie snímku vo štvrtok 16. marca 2023 o 18.30 hod. v Kine Mladosť, v rovnaký deň vstupuje novinka do slovenských kín. Okrem Martina Hubu sa na jeho vzniku podieľalo viacero slovenských tvorcov, ide o česko-slovenskú koprodukciu pričom slovenským koproducentom je spoločnosť MPhilms.

Banditi pre Baladu, SK trailer

Filmový príbeh Banditi pre baladu je celovečerná hraná báseň na tému slávnej divadelnej inscenácie. Vyhorená skupina brnianskych intelektuálov sa rozhodne odísť do Koločavy na Ukrajine a odohrať tam predstavenie, no nepodarí sa im takmer nič. Prídu neskoro, Ukrajinci očakávajú niečo iné a Juhočeská filharmónia sa stratí niekde na Podkarpatskej Rusi. Film si diváka podmaní čírou energiou striedania obrazov a motívov. Prečo robiť stále filmy v próze, keď sa môžeme pozerať na poéziu?

Prečo robiť stále filmy v próze, keď sa môžeme... Foto: MPHILMS
Banditi pre baladu Prečo robiť stále filmy v próze, keď sa môžeme pozerať na poéziu? Nová snímka českého režiséra Vladimíra Morávka je celovečerná hraná báseň. Balada pre banditu je lyrickou adaptáciou románu Ivana Olbrachta Nikola Šuhaj lúpežník.

Ako uviedol režisér, pri tvorbe filmu vychádzal z vlastného zážitku cesty s Juhočeskou filharmóniou do ukrajinskej Koločavy, kde mali zahrať slávny koncert z Balady pre banditu. Stalo sa pritom nemálo malých katastrof a Vladimír Morávek si ich zapisoval. Vo filme zrkadlí tento reálny zážitok, ktorý bol podľa neho vtipný, dojemný a katarzný.

Vo filme Banditi pre baladu sa vyhorená skupina... Foto: MPHILMS
Banditi pre baladu film martin huba Vo filme Banditi pre baladu sa vyhorená skupina brnianskych intelektuálov sa rozhodne odísť do Koločavy na Ukrajine a odohrať tam predstavenie. TAkmer nič sa nepodarí podľa plánu. Na snímke Martin Huba.

Balada pre banditu je lyrickou adaptáciou románu Ivana Olbrachta Nikola Šuhaj lúpežník. Šuhaj bol skutočnou postavou, zahynul v roku 1921. Látku viackrát spracovali filmári aj divadelníci.

Najslávnejšia je inscenácia dramatika Milana Uhdeho a hudobného skladateľa Miloša Štědroňa brnianskom Divadle Husa na provázku zo 70. rokov 20. storočia, hlavné postavy hrali Miroslav Donutil a Iva Bittová. Film je voľnou variáciou inscenácie. Inscenácia sa vrátila na javisko v roku 2005, kedy sa Vladimír Morávek stal umeleckým šéfom divadla.

Film sa nakrúcal v Brne a na Zakarpatskej Ukrajine, ktorá bola kedysi súčasťou Československa. Práve tam bol lúpežník Nikola Šuhaj slávnym mužom a podľa režiséra, je obdiv k osudu zakarpatských Ukrajincov hlavným motívom filmu.

Banditi pre baladu/ČR/réžia Vladimír Morávek/producenti Petr Minařík, Pavel Řehořík, Zora Jaurová, Mátyás Prikler/kamera Petr Příkaský, Noro Hudec/strih Jiří Mikula/zvuk Tobiáš Potočný/hudba Miloš Štědroň/hrajú: Jan Zadražil, Tereza Marečková, Martin Huba, Norbert Lichý, Eva Vrbková, Attila Mokos, Boleslav Polívka, Dominik Teleky, Peter Oszlík, Anna Čonková, Miroslav Donutil.

Vladimír Morávek (* 1965) je český divadelný a filmový režisér. Vedľa dnes už kultovej komédie Nuda v Brne (2003) nakrútil tiež množstvo hlavne televíznych dokumentov, a to aj dva o Ukrajine – KOLOČAVA: Sedm dnů ve stejné řece (2019) a príspevok do Ukrajinské čítanky (2015).

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #filmové novinka