Festival Groove Brno predstaví Coryho Henryho, Kennedy Administration či MÖRK

Soul, funk, gospel, ale aj blues alebo jazz. Festival Groove Brno 2023 odtajňuje časť svojho jesenného programu. Na štyroch koncertoch uvedie hviezdy svetového formátu. Začne sa koncertom newyorskej pop-jazzovej senzácie Scott Bradley's Postmodern Jukebox, ktorí vystúpia 6. októbra v Sono Music Clube.

24.04.2023 09:00
Kennedy Administration Foto:
Speváčka Kennedy z mladej kapely Kennedy Administration, ktorá vystúpi 10. novembra.
debata

V Metro Music Bar sa 19. októbra predstaví undergroundový MÖRK a 3. novembra naň nadviaže experimentálny Malted Milk. 10. novembra bude Sono Music Club hostiť jedinečné spojenie soulu z New Yorku Kennedy Administration a brooklynského multiinštrumen­talistu Coryho Henryho. Jesenná časť festivalu zakončí 15. novembra funk popom českých Artsiders.

Žánrovo pestré Groove Brno si za dobu svojej šestnásťročnej existencie môže gratulovať k návšteve bezmála dvadsiatich držiteľov prestížnych cien Grammy a mnohých nominantov. Do moravskej metropoly v minulosti zavítali napríklad Earth, Wind & Fire, Incognito, alebo Candy Dulfer. V minulom roku mali fanúšikovia možnosť počuť trumpetistu Philipa Lassitera aj japonsko-americkú speváčku Judith Hill s brnenským B-Side Bandom. Toto mimoriadne hudobné spojenie sa pre veľký úspech predstaví aj na tohtoročnom ročníku festivalu. Koncert sa uskutoční 20. júla v Sono Music Clube, na ktorého pódiu sa vystriedajú s gitarovým mágom Cory Wongom, hlavnou hviezdou americkej formácie Vulfpeck.

Už ako dvojročný hral na organe a na strednej škole už bol stálicou newyorského klubu Village Underground, kde vystupovali tie najväčšie hviezdy. Jazzman Cory Henry debutoval v roku 2014 a jeho sólová nahrávka ihneď vystrelila medzi päť najlepších jazzových albumov hitparády Billboard. Majster klávesov sa vo svojich piesňach dotýka tém lásky, sociálneho uvedomenia a tiež emocionálneho vyčerpania. Jeho posolstvo však zostáva pozitívne. „Pocit spojenia, lásky a mieru. O tom je muzika,“ hovorí.

Čarodejník z Brooklynu sa v rámci výnimočného dvojkoncertu predstaví vedľa formácie Kennedy Administration. Na čele mladej kapely z New Yorku stojí uhrančivá speváčka Kennedy. Jej charizmatický prejav inšpirovali legendy ako Ella Fitzgerald alebo Anita Baker a výsledkom je tak strhujúci energický prejav. Spolu s českým klávesistom a producentom Ondřejom Pivcom miešajú osobitú zmes jazzu, popu, R&B aj rocku.

Maďarskí MÖRK si cestu k sláve prešliapali cez obývačky, horolezecké haly a čínske čajovne, kde s hraním začínali. Hoci majú v názve temnotu, ich psychedelický soul skôr hladí dušu. Už 3. novembra na nich nadviažu francúzski matadori Malted Milk, ktorí vďaka svojmu chytľavému afroamerickému štýlu oslávili dvadsaťročnú kariéru. Jesennú sezónu festivalu zakončia 15. novembra funk popom českí Artsiders s „poctivými pesničkami zahranými profi muzikantmi“.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Brno #Festival Groove Brno