Na Fest Anči sa deti naučia aj animovať a objavia autorské animované filmy

Obľúbený festival animácie, ktorý sa bude konať od 29. júna do 2. júla ani tentoraz nezabúda na tých najmenších. Oslávi spolu s deťmi zavŕšenie školského roka a začiatok letných prázdnin. Špeciálne festivalová nedeľa sa bude niesť v znamení detského programu v Mestskom divadle Žilina. Deti a ich rodičia si však na svoje prídu počas trvania celej Fest Anče.

19.06.2023 13:00
Pond Foto:
Švajčiarsky krátky film Jazierko predstaví nepoznaný svet obyvateľov jedného (ne)obyčajného rybníka.
debata

V medzinárodnej súťaži krátkych animovaných filmov pre deti festival uvedie až osem originálnych titulov, ktoré ich tvorcovia vytvorili v priebehu posledných dvoch rokov. Jedným z filmov, ktoré by ste rozhodne nemali premeškať, je vtipný príbeh T-Rex nemeckej režisérky Julie Ocker o dinosaurovi, ktorý nevie hrať basketbal. Švajčiarsky krátky film Jazierko zas predstaví nepoznaný svet obyvateľov jedného (ne)obyčajného rybníka. Výnimočný je aj estónsky film Repka, ktorý prerozpráva známu slovanskú rozprávku o ťahaní repky, tentoraz však z opačnej perspektívy.

Divoká planéta Čítajte viac Fest Anča sa tento rok ponorí do utópií. Uvedie aj kultovú Divokú planétu

Filmy pre deti sa premietnu aj pár dní pred festivalom, v utorok a stredu. Do tohto programu sa zapoja triedy 1. stupňa základných škôl zo Žiliny a okolia. Filmy sprevádzajú svieže lektorské úvody a workshopy. Žiaci a žiačky následne hlasovaním určia víťaza ocenenia Anča Award v kategórii Najlepší detský krátky animovaný film.

Na deti čakajú aj dve sekcie nesúťažných filmov, ktoré sa len o chlp nezmestili do hlavnej súťaže. V prvej z nich uvidia humornú snímku o huňatej bielej mačke, ktorá zo všetkého najviac túži po tom, aby našla to najpohodlnejšie miesto na oddych v celom vesmíre. V druhej nesúťažnej sekcii sa môžu tešiť na malý svet pod našimi nohami a deťom sa predstavia aj ich noví kamaráti – dopravné značky.

Fest Anča premietne aj blok slovenských animovaných filmov študentov a študentiek Vysokej školy múzických umení v Bratislave pri príležitosti 30. výročia vzniku Ateliéru animovanej tvorby. Deti uvidia snové cirkusové predstavenie, lesné zvieratká, školskú návštevu múzea, ale aj netradičný príbeh o Červenej čiapočke.

Trailer filmu Kvík

Fest Anča zaradila do programu aj celovečerné filmy, ktoré komunikujú s tohtoročnou témou Utópie. V stredu večer je naplánované premietanie oceňovaného rodinného filmu Kvik na Mariánskom námestí. Hlavnou postavou filmu je 9-ročná Babs, ktorá dostane od svojho starého otca ako darček prasiatko menom Kvik a presvedčí svojich rodičov, aby si ho nechali pod podmienkou, že Kvika vycvičí rovnako ako šteniatko. Vstup na film je zdarma.

V piatok predpoludním festival prinesie detským divákom v rámci premietania k vysvedčeniu belgický film Yuku a himalájsky kvet, ktorý prináša originálny príbeh malej myšky Yuku. Tá so svojou rodinou žije v podzemných útrobách starého hradu a voľný čas väčšinou trávi u starej mamy, ktorá jej rozpráva rôzne legendy a tajuplné príbehy.

Za zmienku tiež stojí výnimočný film Preč všestranného lotyšského umelca Gintsa Zilbalodisa, ktorý môže byť dobrodružným príbehom pre deti od 10 rokov, ale aj existenčnou drámou, ktorú ocenia skôr dospelí diváci.

Slovenských filmárov a filmušky bude zastupovať divácky mimoriadne úspešný celovečerný film Kataríny Kerekesovej Websterovci vo filme. Humorné aj láskavé príbehy sú tu prepletené s nečakanými dobrodružstvami, ktoré sa venujú každodenným detským radostiam i trápeniu a ukazujú, že najpevnejšou sieťou je rodina.

V žilinskej knižnici sa budú premietať krátke animované filmy pre deti z výberu Fest Anče, prebehne tam výstava o súčasnej slovenskej animácii aj workshop z dielne BAB-u.

Na Fest Anči sa predstaví aj skupinka storytelleriek s názvom Príbehom na stope, ktorá pripravuje kurzy rozprávačstva pre malých aj veľkých a vymýšľa aktivity od výmyslu sveta. V nedeľu bude v priestoroch Mestského divadla Žilina workshop s názvom Tvory z utópie, na ktorom sa zvedaví chlapci aj dievčatá budú môcť priučiť základom stop motion animácie. Výsledkom budú krátke animované klipy o živých tvoroch a zvieratkách v utopickom svete.

Celý program nájdete na oficiálnej stránke festivalu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Fest Anča #Websterovci