Karlovarský festival uvedie aj digitálne reštaurovaný film Drak sa vracia

Slovenská kinematografia bude mať na 57. ročníku medzinárodného filmového festivalu (MFF) Karlove Vary mimoriadne bohaté zastúpenie.

01.07.2023 14:00
Riaditeľ festivalu Jiří Bartoška s manželkou Foto:
Riaditeľ festivalu Jiří Bartoška s manželkou na vlaňajšom otváracom ceremoniáli MFF Karlove Vary.
debata

Festival, ktorý sa v piatok začína, uvedie popri viacerých súčasných dielach slovenských tvorcov aj digitálne reštaurovaný film Eduarda Grečnera Drak sa vracia. Snímku z roku 1967 uvedie režisér osobne, organizátori ju zaradili do sekcie Návraty k prameňom. „V rovnakej sekcii bude mať svetovú premiéru aj nový dokument Pravda je to najdôležitejšie, ktorý o Grečnerovi nakrútil debutujúci režisér Maroš Brázda,“ informovala TASR tlačová tajomníčka Slovenského filmového ústavu (SFÚ) Simona Nôtová.

Pripad Barnabas Kos Čítajte viac Filmové rodinné striebro uvidia diváci na Art Film Feste

Pripomína, že Grečner nakrútil film Drak sa vracia podľa rovnomennej novely Dobroslava Chrobáka, ide o režisérov tretí celovečerný film. Podľa rešpektovaného britského filmového kritika Petra Hamesa, ktorý sa venuje východoeurópskej i stredoeurópskej kinematografii, je Grečnerov film „prienikom moderného umenia a ľudovej kultúry a zároveň večnou baladou o podstate života“. Karlovarský festival snímku uvádza ako „podobenstvo o pudovej ľudskej nenávisti, ktorá si neraz vyberá nevinnú obeť“. „Surovú scénu záchrany dobytka z horiaceho lesa charakterizuje ako ukážku majstrovstva filmového umenia,“ dodáva SFÚ.

V sekcii Návraty k prameňom festival premietne vo svetovej premiére aj dokumentárny film Maroša Brázdu Pravda je to najdôležitejšie. Je portrétom Eduarda Grečnera ako človeka, intelektuála a nadaného filmára s dôsledne definovanými umeleckými zámermi, ktoré sa mu vinou okolností a doby nie vždy podarilo naplniť.

eva holubová Čítajte viac Najlepším hraným filmom 29. ročníka festivalu Art Film Fest je snímka Dalva

Slovensko v Karlových Varoch reprezentuje aj kreatívny dokument Roberta Kirchhoffa Všetci ľudia budú bratia (2023) o Alexandrovi Dubčekovi. Režisér politika predstavuje ako osobnosť, ktorá je v našej spoločnosti stále živá, ale aj nepoznaná. „Dubček podľa Kirchhoffa k sebe ako magnet priťahuje prívržencov, obdivovateľov aj kritikov a vo filme reflektuje spor absolutizmu s relativizmom, elitárstva s ľudovosťou, povojnovej doby s radosťou i socializmu s víziou,“ dodáva SFÚ.

debata chyba
Viac na túto tému: #MFF Karlove Vary