Parov Stelar, Dizzee Rascal a ďalšie hviezdy lákajú na Uprising

Od svojho vzniku v roku 2008 sa Uprising rozrástol na najväčší stredoeurópsky festival zameraný na reggae, zaradil sa medzi top 40 európskych festivalov. Počas dvoch augustových dní však ponúka aj mnohé ďalšie žánre ako dancehall, ska, latino, hip-hop či dub a punk. Tento rok je hlavným esom rakúsky hudobník Parov Stelar. Rasťo Pružinec nám porozprával, akých zaujímavých účinkujúcich vrátane slovenských kapiel Para, Medial Banana či Slobodná Európa ešte 25 a 26. augusta uvidíme na Zlatých pieskoch v Bratislave.

09.07.2023 06:00
Parov Stelar Foto:
Headlinerom festivalu Uprising je Parov Stelar.
debata

Prečo by si priaznivci reggae nemali tento rok nechať ujsť festival Uprising?

Festival Uprising by si v prvom rade nemal nechať ujsť žiadny priaznivec vynikajúcej hudby, festivalov a zábavy. Návštevníci festivalu budú môcť zažiť na siedmich hudobných pódiách takmer 100 vynikajúcich koncertných vystúpení kapiel z celého sveta. Uprising prinesie eklektickú zmes žánrov od reggae a jazzu cez soul, balkán, hip hop až po elektronickú hudbu či world music. Konkrétne pre priaznivcov reggae po celej Európe je však Uprising jeden z najvýznamnejších festivalov. Prináša totiž najzásadnejšie svetové mená reggae a príbuzných žánrov, je kvalitne zorganizovaný, má unikátnu atmosféru a nachádza v atraktívnom prostredí Zlatých pieskov v Bratislave.

Rasťo Pružinec priblížil program obľúbeného... Foto: Archív Rasťa Pružinca
rasťo pružinec Rasťo Pružinec priblížil program obľúbeného festivalu Uprising.

Čím budú tento rok dva dni na konci augusta výnimočné?

Pre návštevníkov Uprisingu to budú dva dni plné pozitívnych zážitkov a času, keď môžu zabudnúť na svoje problémy, stretnúť svojich priateľov a dobiť sa poriadnou dávkou skvelej hudby. Na festivale Uprising je výnimočné, že ľudia môžu kombinovať koncerty s kúpaním či s vodnými športmi. Tento rok na festivale pribudne nový hudobný stage (pódium) priamo na pláži, kde bude aj U-rampa, graffiti, streetart a healing area s profesionálnymi lektormi, ktorí predstavia všetky formy jogy.

Headliner Uprising festivalu Parov Stelar...
Jeden zo svetovo najobľúbenejších Drum and Bass...
+4Jeden z nazásadnejších spevákov jamajskej...

Sľubujete jeden z najsilnejších ročníkov festivalu, čo to konkrétne znamená?

Podarilo sa nám vyskladať atraktívny program s množstvom zahraničných hudobných hviezd ako Parov Stelar, Dizzee Rascal, Steel Pulse, Barrington Levy, Anthony B, Asian Dub Foundation, Camo&Krooked, Jeru the Damaja. Zároveň ponúkame aj kvalitný program z domácej scény ako kapely Para, Slobodná Európa, Medial Banana, A.M.O. Gleb, Smack-One, 58G, Idea, Porsche Boy či B-complex, Malalata alebo Nobodylisten. Ide nám hlavne o kvalitu hudobného programu. Návštevníkov však čakajú aj viaceré novinky ako Skate-cup, stage na pláži, vodné športy či stand up comedy.

Prídu si na svoje aj ľudia, ktorí toho o reggae veľa nevedia?

Jeden z headlinerov Parov Stelar je hviezda elektro swingu a ďalší headliner Dizzee Rascal je jedno z najväčších svetových mien grime music (žáner elektronickej tanečnej hudby). Máme výborne zastúpenú elektroscénu, svetovú a domácu hiphopovú scénu a množstvo ďalších hudobných žánrov. Zo sveta reggae však ponúkame skutočné legendy a velikánov, ktorí vždy v minulosti presvedčili návštevníkov festivalu Uprising, že práve oni nášmu festivalu prinášajú tú skvelú a unikátnu energiu a atmosféru. Často si tu návštevníci nájdu svoje nové obľúbené skupiny, ktoré im prinesú zážitok, aký na inom slovenskom festivale nezažijú. Niektoré z reggae mien, ktoré sme priniesli, sú aj veľmi populárne, ako Sean Paul, Shaggy, Jimmy Cliff či rodina Boba Marleyho, ktoré určite poznajú aj laici.

Čím sa odlišujete od iných konkurenčných festivalov?

Oproti iným slovenským festivalom sa Uprising odlišuje hlavne svojou hudobnou dramaturgiou, ale aj svojou unikátnou atmosférou. Uprising je považovaný za jedno z najzaujímavejších hudobných podujatí strednej Európy. Na Slovensko priláka percentuálne najväčšie počet zahraničných návštevníkov zo všetkých slovenských festivalov. Minulý rok bol nominovaný v European Festival Awards v kategórii Najlepší stredne veľký festival a v UK Festival Awards v kategórii Najlepší zámorský festival. Okrem vysokého štandardu samotných koncertov, ktoré sa začínajú načas a sú výborne ozvučené, je prednosťou festivalu Uprising jeho lokalita a vizuálna stránka. Uprising má jazero, množstvo stromov a prirodzeného tieňa. Do areálu prinášame aj palmy a iné tropické rastliny, ktorými vyzdobujeme pódiá. V noci žiari po celom areáli bohatá svetelná výzdoba, ktorá dopĺňa celkovú magickú atmosféru.

Spoločný set na Uprisingu zahrajú aj legendy... Foto: Jimmy Mould
Ed-Rush-and-Optical- Spoločný set na Uprisingu zahrajú aj legendy žánru Drum and Bass Ed Rush a DJ Optical a Audio.

Ako si rozumie reggae s ďalšími žánrami, ktorých zástupcov u vás možno počuť, ako je z dancehall, ska, latino či hip hop až po dub, dubstep, ragga-jungle a dnb?

Reggae sa považuje za kolísku žánrov ako hip hop, R&B, dancehall, dub či jungle, dnb, ale aj punk. Väčšina žánrov, ktoré na festivale prezentujeme, silno ovplyvnila kultúra reggae. Preto medzi žánrami, ktoré sú u nás prezentované, existuje veľmi silná chémia. Nebojíme sa občas experimentovať a zavolať aj skupiny, ktoré by možno u nás nik nečakal. Naším hlavným meradlom je totiž kvalita hudby.

Vznikajú na festivale nejaké zaujímavé hudobné kombinácie?

Stáva sa, že zahraničné hviezdy, ktoré máme v programe, sa náhodne stretnú na Uprisingu a dohodnú si, že si budú hosťovať na niektorých skladbách. Napríklad Shaggy si u nás počas svojho koncertu pozval na pódium jamajskú reggae hviezdu Chronixx, s ktorým mali spoločnú skladbu. Takto na Uprisingu vzniklo ich oficiálne video k tejto skladbe, ktorá má aktuálne vyše 16 miliónov pozretí. Minulý rok si zas hiphopová skupina De La Soul nečakane priviedla aj hosťa, hiphopovú legendu Mos Def. My sami sme o tom vôbec nevedeli. Na Uprisingu vzniklo aj spojenie skupín Medial Banana s Polemikom, ktorí si špeciálne pre Uprising pripravili spoločnú šou. Za zmienku stojí aj spoločné vystúpenie Tiny s kapelou Moja Reč.

Ako sa vám tento rok podarilo získať medzinárodne najúspešnejšieho rakúskeho umelca Parova Stelara? Na Slovensku už v minulosti zaplnil NTC či športovú halu Pasienky.

Medzinárodné hviezdy bývajú zastúpené veľkými bookingovými agentúrami. S väčšinou sme už v minulosti spolupracovali a máme u nich aj dobré renomé. V prvom rade teda pri bookingu zisťujeme, kto daného interpreta zastupuje a či je na náš termín voľný. Ak je, dohaduje sa honorár a technické požiadavky. Pokiaľ to vieme splniť, podpíše sa zmluva. Inak tomu nebolo ani v prípade Parova Stelara. Vystúpenie Parova Stelara, čiže Rakúšana Marcusa Füredera, na Uprisingu bude určite jedným z highlightov tohto ročníka. Prichádza s 25-člennou skupinou. Jeho koncerty sú vždy obrovským audiovizuálnym zážitkom.

Parov Stelar však nie je vaše jediné eso, z ktorých mien v programe sa teraz najviac tešíte a prečo?

Ďalším headlinerom tohto ročníka je ikona z Anglicka a krstný otec grime music ocenený Mercury Prize – Dizzee Rascal. Za svoju tvorbu bol nominovaný na Rad britského impéria. Spolupracoval s menami ako Shakira, Robbie Williams, Calvin Harris a mnohými ďalšími. Populárny zástupca slovenského grime music Gleb o ňom hovorí ako o svojom najobľúbenejšom interpretovi. Okrem Gleba sme si tento rok na Uprising pozvali aj najúspešnejšieho zástupcu grime music z Čiech – rapera Jakuba Janečka čiže Smack One. Ďalším významným menom, ktoré budeme mať tento rok česť hostiť, bude Barrington Levy, ktorý je jedným z najzásadnejších spevákov jamajskej histórie, či skupina The Cimarons, to je prvá reggae kapela, ktorá v roku 1967 vznikla v Spojenom kráľovstve.

Avizujete, že príde aj rastaman Macka B, ktorý odštartoval prvý ročník Uprisingu v roku 2008. Ako si naňho spomínate? A vysvetlite fanúšikom iných hudobných žánrov, prečo mu hovoríte najväčší advokát ovocia a zeleniny v hudobnom svete?

Macka B je veľmi charizmatický interpret z Anglicka, ktorý si získal srdcia fanúšikov festivalu Uprising. Za 16 rokov u nás vystupoval už viackrát a máme s ním priateľský vzťah. Je to pravý rastaman, ktorý je vegetarián, a pozitívne účinky ovocia a zeleniny obhajuje a propaguje aj vo svojej hudobnej tvorbe.

Na Zlatých pieskoch premiérovo uvidíme aj kapelu Steel Pulse, ktorá ako prvá kapela získala cenu Grammy za najlepší reggae album, alebo anglické hviezdy Asian Dub Foundation. Keď im zmienite Uprising, tušia, o čo ide?

Legendárna kapela Steel Pulse patrí medzi to najlepšie zo sveta reggae. Sme veľmi radi, že sa nám ju konečne podarilo získať na Uprising. Asian Dub Foundation sme privítali v roku 2012 a odvtedy nás viackrát kontaktovali, že by sa radi na Uprising vrátili.

Lákajú vašich návštevníkov viac účinkujúci z Jamajky, Brooklynu, Británie či skôr domáci muzikanti?

Veríme, že Uprising je založený hlavne na zahraničných hviezdach a vďaka nim máme na festivale aj návštevníkov zo všetkých okolitých krajín. To odlišuje Uprising od väčšiny slovenských festivalov, ktoré dookola recyklujú domácich interpretov. Tešíme sa však, že aj u nás sa nájde mnoho kvalitných interpretov, ktorí dotvárajú náš celkový program.

Po šiestich rokoch u vás znova vystúpi Para, ale punková legenda Slobodná Európa sa na Uprisingu predstaví po prvý raz… Akých máte ešte ďalších zaujímavých účinkujúcich?

Za zmienku stojí určite hiphopová formácia A.M.O., ktorá tento rok oslavuje 20 rokov, a pri tejto príležitosti sa dala dokopy pôvodná zostava v zložení Opak, Moe a DJ Viktor Hazarad, či mladá krv slovenského hip hopu – Porsche Boy. Samozrejme, nebude chýbať ani stálica nášho festivalu skupina Medial Banana.

Na webstránke festivalu si možno účinkujúcich vyhľadať aj podľa abecedy – už ste obsadili skoro všetky písmená. Kto je váš osobný favorit?

Asi skupina Steel Pulse a francúzska úderka L’Entourloop.

UPRISING 2019 Lauryn Hill Čítajte viac Festival Uprising v lete oslávi 15 rokov opäť v plnej kapacite

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Para #reggae #Parov Stelar #Medial Banana #Uprising Festival