FOTO: Na Pohode koncertovali Ukrajinka Alina Pash aj britskí Sleaford Mods

Letisko v Trenčíne je počas týchto dní centrom letnej hudobnej scény. Najväčší multižánrový festival Pohoda začal netradične už v stredu (5. 7.), dôvodom je prebiehajúca rekonštrukcia cesty prvej triedy medzi Drietomou a Mníchovou Lehotou, ktorá je hlavnou prístupovou trasou pre autá idúce na festival.

07.07.2023 09:00
pohoda alina pash Foto: ,
Ukrajinská speváčka Alina Pash počas štvrtkového koncertu na Pohode.
debata

Hudobný program na hlavnom pódiu otvorila vo štvrtok podvečer (6. 7.) ukrajinská speváčka, skladateľka a herečka Alina Pash. Jej hudobný štýl obsahuje aj prvky R'n'B a hip-hopu a prelína ich s prvkami karpatských etník. Na svojom konte má tri vydané sólové albumy.

Na snímke vľavo riaditeľ festivalu Pohoda...
Na snímke ukrajinská speváčka Alina Pash na...
+3Ukrajinská speváčka Alina Pash bola jednou z...

V trojdňovom programe sa predstaví viac ako 130 interpretov, skupín a umelcov. Organizátori Pohody otváracím koncertom ukrajinskej umelkyne prejavujú úctu a podporu v boji ukrajinského ľudu za slobodu. Rovnaký zámer s otvorením festivalu mali organizátori aj minulý rok, program na hlavnom pódiu mala otvoriť ukrajinská skupina DakhaBrakha. Kvarteto hudobníkov aj do Trenčína pricestovalo, pre pozitívny test na COVID-19 však muselo ostať v hoteli.

Alinu Pash striedala post-punková formácia z anglického Nottinghamu Sleaford Mods. Jej protagonistami sú Jason Williamson a Andrew Fearn, na scéne sú od roku 2007, vydali tucet albumov, najnovším a zároveň aj najúspešnejším je dvanásty UK Grim z marca 2023, ktorý sa v hitparáde dostal na tretiu pozíciu.

Najväčšie hviezdy Pohody 2023

Títo umelci a umelkyne vystúpia na hlavnom pódiu aktuálneho ročníka festivalu Pohoda.

Fotogaléria
Ben Howard
Kariéru britského hudobníka...
Caroline Polachek
Americká interpretka a...
+3Central Cee
Súčasná rapová hviezda, ktorá si...

Od polnoci patrilo hlavné pódium headlinerovi prvého dňa Londýnčanovi menom Jamie xx, ktorý odohral svoj hudobný set. Pokiaľ meno tohto dídžeja a producenta bolo mnohým fanúšikom trocha známe, mali pravdu, pretože je členom indie popovej formácie The xx, ktorá koncertovala na Pohode v roku 2010.

michal kaščák Čítajte viac Michal Kaščák: Pohoda je v prvom rade hudobný festival, ale chce byť oslavou slobody

Piatkový festivalový deň bude hlavné pódium patriť hlavne ženám, predstaví sa Jana Kirschner, jedna z najúspešnejších slovenských speváčok, ktorá prichádza na Pohodu po piatich rokoch, americká superhviezda Suzanne Vega, jedna z najvýraznejších svetových osobností folkovej scény či Caroline Polachek, americká interpretka electropopu so slovenskými koreňmi.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Pohoda #Michal Kaščák