Festival Atmosféra nie je len pre mladých. Ponúka spojenie prírody, hudby a zážitkov

Lúka pri Hontianskych Nemcoch bude tento rok hostiť už 11. ročník festivalu Atmosféra, ktorý sa uskutoční v dňoch 4. až 6. augusta. Hlavná organizátorka Gretka Pavlovová nám porozprávala o tom, aké boli začiatky festivalu, o myšlienke tohto ročníka, aj o tom, aký bude program.

24.07.2023 06:00
Gretka Pavlovová, Foto: ,
Hlavná organizátorka Festivali Atmosféra Gretka Pavlovová.
debata

Tento rok sa uskutoční už 11. ročník festivalu Atmosféra. Aké boli jeho začiatky?

Začínali sme v kultúrnom dome. Nebolo to v lete, ale v januári. Vtedy to ešte nebol tak úplne festival, skôr podujatie. Potom som navštívila Pohodu a uvedomila som si, že keď to má byť festival, niečo tomu chýba – leto a exteriér. Rozhodli sme sa preto presunúť z kultúrneho domu na asfaltovú plochu, kde bývajú jarmoky. Tam sa uskutočnili dva ročníky Atmosféry.

Po piatom ročníku nám Atmosféra začala rásť a priestor už bol limitujúci, preto sme sa rozhodli presunúť na krásnu lúku medzi vinicami, čo už je mimo centra dediny. Vďaka tomu sa Atmosféra nadýchla a získala slobodný priestor.

Čím sa Atmosféra líši od ostatných letných festivalov?

Koná sa v nádhernom prírodnom prostredí kúsok od Banskej Štiavnice. Okrem toho ide o komorný festival s obmedzenou kapacitou, ktorú sme tento rok rozšírili na 3-tisíc návštevníkov plus deti. Práve toto využívajú naši návštevníci, pretože nás navštevuje veľa rodín s deťmi. Atmosféra je ideálnym priestorom pre ľudí, ktorí chcú na chvíľu vypadnúť z mesta. Náš areál je oplotený a bezpečný, deti tam majú vlastný program a rodičia sa môžu venovať iným veciam.

Festival má rodinný charakter, organizuje ho komunita kamarátov a dobrovoľníkov. Je to tam veľmi cítiť, najmä v detailoch – hráme sa s priestorom, snažíme sa ho prispôsobiť tak, aby sa tam ľudia cítili čo najlepšie. Atmosféra je zložená z mikrozážitkov, ktoré na inom festivale nezažijete.

Festival Atmosféra Foto Dominika Bolgacova 64 Čítajte viac Festival Atmosféra predstavil program. Kto budú hlavné muzikantské hviezdy?

Dejú sa u nás pekné spojenia medzi umelcami, pretože vedia, že si u nás môžu dovoliť urobiť niečo, čo nemajú nacvičené. V sprievodnom programe máme napríklad pozorovanie hviezd, tanečné workshopy, tvorivé dielne a iné. Atmosféra nie je hudobným festivalom, ale spojením ľudí, prírody a malých zážitkov, ktoré vytvárajú jej samotnú esenciu.

Dávate si pozor na to, aby ste pri takom počte ľudí nepoškodili tamojšiu prírodu?

O areál sa staráme aj počas roka, mávame komunitné brigády – kosíme, staráme sa o stromy. Ide o lúku, kde je dub, ktorý je srdcom festivalu – pod ním je umiestnené pódium, ktoré je dnes už populárnejšie ako to hlavné. Kapely tam hrávajú rady, pretože to má komorný charakter.

Tento rok sme zavolali odborníkov, pretože sme videli, že je dub napadnutý nejakým škodcom. Teraz už je v poriadku a krásne rozkošatený. Je pre nás dôležité, aby sme tú lúku zanechali takú, akú sme ju prijali. V rámci festivalu sa tiež venujeme témam ekológie a udržateľnosti.

Zaujalo ma, že máte drevené vstupenky. Ako vznikol tento nápad?

Pred štyrmi rokmi sme si povedali, že vymyslíme špeciálnu edíciu vianočných lístkov. Chceli sme sa od ostatných odlíšiť, a keďže Atmosféra je prírodným festivalom, rozhodli sme sa dať urobiť vstupenky z dreva. Každý rok mali iný dizajn – raz to bolo puzzle, potom sa z toho dala vylúpnuť vianočná ozdoba. Vždy sa to rýchlo predá, pretože ide o pekný darček pod vianočný stromček. Aj vďaka tomu, že je Atmosféra taká malá, nás stále baví hrať sa s detailmi, na ktorých to celé stojí.

Heslom tohtoročného Festivalu Atmosféra je... Foto: Pravda, Ivan Majerský
Gretka Pavlovová, Heslom tohtoročného Festivalu Atmosféra je "Buď láska".

Heslom tohto ročníka je „Buď láska“. Prečo ste sa rozhodli práve preň?

Vždy sa snažíme reagovať na to, čo sa deje v spoločnosti. Každý rok prezentujeme Atmosféru manifestom. Minulý rok to bolo „Buďme spolu“, pretože sme mali prvé pocovidové leto a riešili sme, čo je najdôležitejšie. V tomto prípade to bolo to, že sa ľudia konečne mohli spolu stretnúť na Atmosfére bez obáv, že by sa nakazili.

Tento rok sme si povedali „Buď láska“, pretože za sebou máme ako spoločnosť náročné roky. Jednak covidová kríza, ktorá trvala tri roky, potom prišla vojna na Ukrajine a iné šialenosti ohľadom vlády a iných vecí. Ľudia sú unavení, všetci to cítime. Povedali sme si, že to, čo môžeme s Atmosférou šíriť do sveta, je to, čo tu chýba. Láska je to, čo nás všetkých spája.

V manifeste hovoríme, že keď každý príde na Atmosféru s najlepšou verziou samého seba, tak vytvoríme najkrajšiu atmosféru. Zanecháme totiž všetko to, čo nás štve a frustruje. Vytvoríme si mikrosvet, ktorý bude tri dni fungovať, a môže nám slúžiť ako inšpirácia do života.

Budete mať nejaké diskusie?

Každý rok sa snažíme prispôsobovať line-up a sprievodný program téme festivalu. Máme samostatné pódium, ktoré sa nazýva Duša, potom máme hlavné pódium, ďalej Dub stage, Diskusný les, kde sa konajú diskusie a literárne debaty. Duša bude mať tento rok aj saunu a čajovňu, rozoberáme tam rôzne vnútorné a sebarozvojové témy. Budú tam diskusie o intimite, kedy a či vôbec je dobré mať deti, kreatívne písanie s Milou Haugovou, čo je poetka píšuca o láske. V detskej zóne bude čítanie s rôznymi umelcami.

Katarína Máliková Čítajte viac Katarína Máliková: Na prekonanie tvorivého bloku neexistuje konkrétny recept

Tento rok ponúkate aj speed dating (rýchle randenie). Pôjde o premiéru?

Áno. Dali sme to do programu v piatok večer. Keď sa tam dá niekto s niekým dokopy, môžu si užiť festival spolu.

Na akých interpretov sa môžu tešiť vaši návštevníci?

Máme asi 35 hudobných interpretov. Najviac sa teším na Katarínu Málikovú, ktorá vystúpi spolu s Juhočeskou filharmóniou. Je to slovenská premiéra, predtým vystupovali iba v Česku. Bude to podľa mňa veľmi silné. Viaceré kapely sa k nám vracajú, no máme aj kapely, ktoré u nás vystúpia po prvý raz, ako napríklad Korben Dallas, Zrní, Jana Kirschner či Para. Teším sa, že u nás vystúpi Andrej Šeban, ktorý na festivaly nechodí.

Martin Geišberg bude mať tento rok intímny koncert na pódiu Duša o polnoci. Pred pár rokmi mi povedal, že by chcel mať na Atmosfére koncert, počas ktorého by ľudia spali. Tak sme sa rozhodli, že to tento rok uskutočníme. Veľakrát sa náš program robí sám – Vec, ktorý tento rok vystupuje so Švidraňom, videl, že tam bude Korben Dallas, tak sa im hneď ozval, či si spolu môžu zaspievať.

Kaufland, pr, nepouzivat Čítajte viac Už v nedeľu vás pod Trenčianskym hradom čaká Kali i Paci Pac

Dalo by sa špecifikovať, aký druh ľudí chodí na Atmosféru?

Sú to väčšinou mladé rodiny s deťmi, ktoré žijú v mestách. Často sú to tiež ľudia ako my, ktorí predtým chodievali na veľké festivaly typu Pohoda, ale dnes už hľadajú niečo komornejšie. Nemusí to byť len tým, že majú deti. Hľadajú niečo, čím človek nie je taký „ohučaný“. Chodia k nám teda ľudia okolo tridsiatky. Keď sme sa pýtali návštevníkov, či im neprekáža, že je tam toľko detí, odpovedali, že vôbec nie, pretože to k Atmosfére jednoducho patrí.

Každý rok sa nám navyšuje aj počet seniorov. Snažíme sa búrať bariéry o tom, že festivaly sú len pre mladých ľudí. Rodinný festival u nás znamená to, že keď príde mladá rodina s deťmi, zoberie aj svojich rodičov. Náš hudobný program je nenásilný, kombinácia džezu, popu a indie, čo je príjemné aj pre staršieho návštevníka, Večer sa už nebojíme preklápať do tvrdších vecí ako punk či techno.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #festival #hudba #rozhovor #Festival Atmosféra