Festival Berlinale tento rok otvorí film Také maličkosti s Cillianom Murphym

O slávnostné otvorenie filmového festivalu Berlinale sa tento rok postará svetová premiéra írsko-belgickej snímky Také maličkosti s Cillianom Murphym v hlavnej úlohe.

20.01.2024 09:00
Herec Cillian Murphy prišiel oblečený v značke... Foto: ,
Herec Cillian Murphy.
debata

Film je adaptáciou oceňovanej novely írskej spisovateľky Claire Keeganovej, ktorá sa točí okolo veľmi bolestivej témy nedávnej írskej histórie – zneužívania a týrania slobodných matiek a ich detí v cirkevných inštitúciách.

Vo filme režiséra Tima Mielantsa hrá Murphy úlohu otca početnej rodiny, ktorý sa napriek hroziacej odplate cirkevných hodnostárov rozhodne jednu z týraných chovaniek kláštora zachrániť. Komorný príbeh sa odohráva v 80. rokoch minulého storočia a ako producenti sa na ňom podieľali aj hollywoodski herci Ben Affleck a Matt Damon.

Írsky herec Murphy je jedným z najväčších favoritov tohtoročnej sezóny filmových cien vďaka titulnej úlohe v snímke Christophera Nolana Oppenheimer. Za svoj výkon už získal Zlatý glóbus. V Takých maličkostiach sa objaví spoločne s Emily Watsonovou či Ciaránom Hindsom.

Téma týrania mladých žien a detí v inštitúciách katolíckej cirkvi bola v Írsku dlhé roky tabu. O utrpení detí v internátnych školách a slobodných matkách nútene umiestňovaných v cirkevných domovoch, kde ich mníšky využívali na nútené práce a deti bez ich súhlasu dávali na adopciu, sa začalo hovoriť až v 90. rokoch. O takzvaných Magdaléniných práčovniach, ako sa inštitúciám hovorilo, vzniklo niekoľko kníh a filmov. Podľa správy írskej vlády z roku 2021 v cirkevných domovoch zomrelo najmenej 9000 detí.

Snímka Také maličkosti bude v Berlíne súťažiť o hlavnú cenu – Strieborného medveďa. Zvyšné súťažné filmy plánujú usporiadatelia predstaviť na tlačovej konferencii v pondelok.

debata chyba
Viac na túto tému: #festival #film #Berlinale