Oscarová režisérka Jane Campionová má 70. Svetovú kinematografiu obohatila o snímky Piano alebo Sila psa

Novozélandská režisérka a scenáristka Jane Campionová, ktorá 30. apríla oslávi sedemdesiatku, zožala prvýkrát veľký úspech filmom Piano z roku 1993, ktorý dostal zdieľanú Zlatú palmu na filmovom festivale Cannes a Oscara za scenár pre Campionovú a ďalšie pozlátené sošky pre hlavnú a vedľajšiu ženskú úlohu.

30.04.2024 08:00
Jane Campion Foto:
Jane Campionová.
debata

Ďalší celosvetový úspech zaznamenala filmárka, ktorá teraz žije v Austrálii, v roku 2021 psychologickým westernom Sila psa, za ktorý získala Oscara za najlepšiu réžiu. Campionová je priekopníčkou medzi filmárkami. Je jedinou ženou, ktorá bola dvakrát nominovaná na Oscara za najlepšiu réžiu (raz vyhrala so Silou psa), a prvou filmárkou, ktorá získala Zlatú palmu na festivale v Cannes (za Piano).

thequint-2021-12-a612aa07-ee0e-4f2d-aa5e-0d04006d8f47-hfr46567 Čítajte viac Recenzia: Sila psa je najpreceňovanejší film roka

Držiteľka Radu za zásluhy Nového Zélandu sa narodila 30. apríla 1954 vo Wellingtone. Vyštudovala antropológiu a maliarstvo a na festivale v Cannes už v roku 1986 získala hlavnú cenu za svoj debutový krátky film Cvičenie disciplíny – Kôra. Za jej prvý celovečerný film je pokladaná snímka Sweetie (1989).

Po obrovskom úspechu snímky Piano, ktoré v roku 1993 zdieľalo Zlatú palmu s čínskym filmom Zbohom, moja konkubína, nakrútila Campionová napríklad filmy Portrét dámy (1996), Ako dym (1999) alebo Piková trojka (2003). V roku 2014 bola v Cannes predsedníčkou poroty.

Snímka Piano s Holly Hunterovou a Harveym Keitelom v hlavných úlohách rozpráva príbeh nemej ženy zo Škótska, ktorá cestuje do vzdialenej časti Nového Zélandu so svojou dcérou za novým mužom. Príbeh je inšpirovaný dobovými fotografiami a zámerne spomína na tvorbu spisovateľiek Emily Brontëovej a Emily Dickinsonovej. Zaujme tiež pozoruhodným hudobným motívom od Michaela Nymana.

Jej posledná snímka, psychologický western Sila psa z roku 2021, získala Oscara za najlepšiu réžiu. Campionová tak premenila svoju druhú nomináciu v tejto kategórii a stala sa rovnako iba treťou ženou, ktorá dostala najvyššie hollywoodske ocenenie za réžiu. Film bol nominovaný v 12 kategóriách, v kategórii najlepší herec bol nominovaný Benedict Cumberbatch, v kategórii najlepší herec vo vedľajšej úlohe Jesse Plemons a Kodi Smit-McPhee a v kategórii najlepšia herečka vo vedľajšej úlohe Kirsten Dunstová.

Pre Silu psa, hlavné želiezko v ohni spoločnosti Netflix, bol síce oscarový večer so ziskom jednej sošky sklamaním, predtým ale získala tri ceny Zlatý glóbus (najlepší film – dráma, najlepší herec vo vedľajšej úlohe – Kodi Smit-McPhee a najlepšia réžia) a rad ďalších prestížnych cien.

Campionová bola raz vydatá. S austrálskym režisérom Colinom Englertom mali syna, ktorý však zomrel krátko po narodení. Ich dcéra Alice Englertová je herečkou.

debata chyba
Viac na túto tému: #film #Oscar #režisérka #Zlatá palma #Jane Campion #Piano #Sila psa