Festival Serial Killer uvedie nový slovenský seriál Víťaz a ocení Petra Badača

Šiesty ročník medzinárodného festivalu Serial Killer privedie na konci septembra do Česka na tri desiatky fínskych tvorcov a tvorkýň, ale aj všetky kľúčové osobnosti tunajšieho televízneho trhu. Diváci sa môžu tešiť aj na seriálové premiéry a projekcie 40 titulov. Chýbať nebude ani súťaž seriálov zo strednej a východnej Európy. O cenu pre najlepší seriál z tejto časti sveta, ktorú rozhoduje medzinárodná porota televíznych profesionálov, sa bude tento rok prvýkrát uchádzať aj titul zo Slovenska – komédia Víťaz režírovaná Jánom Hřebejkom z distribúcie SkyShowtime.

11.09.2023 12:00
víťaz Foto:
Ady Hajdu v sérii Víťaz v réžii Jana Hřebejka.
debata

Svoje prvenstvo bude mať na festivale aj televízia Prima. Ich nový komediálny seriál Banáni o náleze debny koksu v jednom českom supermarkete celý festival zaháji.

Do programu tohto ročníka zaradili organizátori aj ďalšie podarené české premiéry. Festival exkluzívne uvedie napríklad adaptáciu úspešného belgického komediálneho seriálu Českej televízie Zmysel pre tumor, svojich prvých divákov tu bude mať aj nová miniséria od Voyo mapujúca zločiny, chytenie a usvedčenie vrahov normalizačného Československa s názvom Metóda Markovič: Hojer.

Záber zo seriálu Bojovníci z úradu práce. Foto: Serial Killer
bojovníci z uradu prace Záber zo seriálu Bojovníci z úradu práce.

Tohtoročný festivalový hľadáčik zameraný na kvalitnú fínsku televíznu tvorbu divákom napríklad priblíži život zamestnancov jedného fínskeho pracovného úradu v satirickom horore Bojovníci z úradu práce alebo svet začínajúcich raperov a raperiek z obyčajného helsinského sídliska v komédii Savela. Adaptáciu románu o mocnom rodinnom klane z Laponska uvedú tvorcovia seriálu Sobia mafia. V spolupráci s festivalom Film a architektúra uvedie Serial Killer aj temne vtipnú dystopiu komentujúcu bytovú krízu, nerovnosť i osamelosť s názvom Architekti. „Domnievam sa, že české publikum s tým fínskym spája prekvapivo veľa, ale v prvom rade je to zmysel pre čierny humor,“ dodáva riaditeľka a zakladateľka festivalu Kamila Zlatušková.

Záber zo seriálu Nordland 99. Foto: Serial Killer
nordland Záber zo seriálu Nordland 99.

Aj do šiesteho ročníka festivalového programu zaradili organizátori sekciu reflektujúcu jeden z aktuálne najsilnejších seriálových trendov – popularitu seriálov pre mladých, ktorých nadšenými divákmi sú všetky generácie. „Všetci chcú objaviť novú Eufóriu alebo Sex Education, my sme pre vás objavili 5 nových európskych seriálov, z ktorých niektoré sú instantne ikonické ako dánsky Nordland 99 alebo nórske Kids In Crime. Ich tvorcovia, ktorí vyrástli v 90. rokoch, sa v nich vracia do mladosti a rozprávajú ho dnešnými očami. Výsledkom je neskutočne zábavná jazda – hutné vrstvy popkultúrnych inšpirácií tu pomohli vytvoriť nové svety, ktoré pohltia násťročných aj tých, ktorí už v deväťdesiatkach dávno mali občianku,“ hovorí dramaturgička programu Táňa Zabloudilová o line-upe festivalovej sekcie s názvom Mladí a nepokojní.

PHOTOPHOBIA Čítajte viac Cinematik ponúkne divákom počas šiestich dní takmer sto filmov z 26 krajín sveta

Držiteľom ceny Progressive Killer pre významnú televíznu osobnosť zo strednej a východnej Európy sa tento rok stane producent a škandálne odvolaný riaditeľ slovenského audiovizuálneho fondu Peter Badač. Po Tomášovi Hrubom, Viktorovi Taušovi, Teréze Polachovej a Michalovi Reitlerovi bude tak v poradí už piatym držiteľom tejto ceny. „Je mi veľkou cťou, že sa stanem laureátom tohto ocenenia a zaradím sa tak do výnimočnej spoločnosti ľudí, ktorých si vážim a obdivujem ich za ich pracovné výsledky. Som rád, že festival sa nezameriava len na oceňovanie tvorcov, ale dáva tiež priestor kreatívnym producentom alebo predstaviteľom inštitúcií, ktorí sú pre audiovizuálne prostredie tiež dôležití,“ hovorí Badač.

trier exodus kingdom Čítajte viac Serial Killer premietne sériu Kráľovstvo Exodus Larsa von Triera

Festival tradične ponúkne aj bohatý sprievodný program v uliciach mesta Brna. Na Moravskom námestí sa môžu návštevníci od stredy tešiť vďaka spolupráci s TIC Brno na verejne prístupné večerné projekcie, diskusie či hudobný program. Tam sa v piatok av sobotu so svojím programom predstaví Česká televízia. V rovnaké dni na Jakubskom námestí prebehne sprievodný program v réžii televízie Nova a Voyo. V sobotu uzavrie šiesty ročník festivalu koncert kapely Tata Bojs v klube Prvé poschodie.

Festival sa tento rok bude konať v priestoroch Divadla na Orlí, klube Prvé poschodie, kine CIT, Tržnici na Kapustovom trhu, Cabaretu des Péchés alebo v nových priestoroch práve rekonštruovaného priestoru Televízneho inštitútu, ktorý je v spolupráci so všetkými významnými vysielateľmi novou organickou súčasťou festivalu Serial Killer a vzdelávacou platformou pre nové aj existujúce televízne talenty.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Jan Hřebejk #Serial Killer