Indickí cenzori pustili do kín film podľa knihy Salmana Rushdieho

Indickí cenzori pustili do kín bez akýchkoľvek škrtov film Deti polnoci nakrútený podľa rovnomenného románu spisovateľa Salmana Rushdieho. Režisérka filmu Deepa Mehtaová o tom informovala prostredníctvom sociálnej siete Twitter.

18.12.2012 05:00
39 deti polnoci 4x Film Deti polnoci zatiaľ... Foto:
Film Deti polnoci zatiaľ nemá určený dátum slovenskej premiéry.
debata

„V Indii sme prešli bez zásahov! Skvelá správa … Deti polnoci prešli cez cenzorov bez jediného vystrihnutého záberu. Salman Rushdie i ja sme nadšení,“ napísala Mehtaová, ktorú citoval spravodajský server BBC News.

Film opisujúci históriu Indie pred a po získaní nezávislosti od Británie v roku 1947 má mať v Indii premiéru začiatkom budúceho roka. Tento rok v septembri sa už premietal na filmovom festivale v Toronte a objavil sa aj na filmovom plátne v Indii počas úvodného dňa Medzinárodného filmového festivalu v štáte Kérala.

Panovali obavy, že film, ktorý v Indii narodená Mehtaová točila na Srí Lanke, indickí cenzori do kín nepustia, pretože román Salmana Rushdieho je kritický voči bývalej indickej premiérke Indire Gándhíovej. Okrem toho Mehtaová aj Rushdie sú v Indii považovaní za kontroverzné postavy.

V Indii je stále zakázaná Rushdieho kniha z roku 1988 Satanské verše, za ktorú na neho v roku 1989 iránsky duchovný vodca ajatolláh Chomejní uvalil fatvu (náboženský rozsudok smrti). Podľa množstva moslimov je kniha ohováračská, urážlivá a rúhačská.

Hnev a nevôľu hinduistov, naopak, vyvolal Methaovej film Fire z roku 1996, ktorý sa zaoberá lesbickou láskou. A nakrúcanie ďalšej snímky Voda v roku 2005 skomplikovali protestujúci v severovýchodnej Indii, ktorí spálili kulisy a hrozili, že znásilnia všetky ženy v natáčacom štábe. Voda sa nakoniec točila rovnako ako Deti polnoci na Srí Lanke.

V roku 1997 chcela na Srí Lanke adaptáciu románu natáčať britská BBC, ale vláda Srí Lanky jej to nedovolila.

Román Deti polnoci patrí medzi najznámejšie Rushdieho knihy a získal prestížnu Bookerovu cenu. Dokonca až trikrát. Najskôr v roku 1981, potom o 12 rokov neskôr, keď sa rozhodovalo o najlepšej knihe v 25-ročnej histórii cien, a do tretice to bolo v roku 2008, keď vyhlasovali najlepšiu knihu v 40-ročnej histórii Booker Prize.

debata chyba