Nový rok prináša aj novú televíznu zábavu

Prvé dni roka sú ideálnym časom pre nové začiatky - napríklad aj tie televízne. JOJ-ka, Markíza aj RTVS posmelené čerstvým dátumom 2013 na svojich divákov vypúšťajú hneď niekoľko pôvodných aj akvizičných noviniek. Niektoré z nich už si prešli záťažovou skúškou premiéry, na iné ešte len čaká.

06.01.2013 08:00
36-hore tv Jednou z tohtoročných premiérových... Foto:
Jednou z tohtoročných premiérových noviniek je aj seriál Búrlivé víno s Nelou Pociskovou a Jánom Lojom. Uvádza ho Markíza.
debata (13)

Sitkomy, romantické rodinné drámy, zábavné formáty najrôznejších žánrových kombinácií viac či menej odpozerané zo zahraničia, ale aj stopercentne zahraničné seriály s atraktívnym obsadením. Divák, ktorý si v tomto roku po večeroch nájde dosť voľného času na sledovanie televízie, bude mať z čoho vyberať.

Vo viniciach aj v panelákoch <a>Najväčšiu nádej slovenskí vysielatelia iste vkladajú do vlastných seriálových titulov, najmä ak nejde o štúdiové jednoaktovky, ale na produkciu, čas, scenár aj finančný vklad náročnejšie projekty. Medzi tie patrí aj seriál Búrlivé víno, ktorý TV Markíza s plným nasadením propagovala už počas vianočných sviatkov. Hlavnú úlohu v pletenci medziľudských vzťahov na pozadí príťažlivej vinárskej komunity hrá Nela Pocisková, v novinke sa ďalej uplatnili aj Jana Oľhová, Emil Horváth ml., Ján Loj, Monika Hilmerová, Maroš Kramár a ďalší. Seriál, ktorého ústredná zápletka nápadne kopíruje nesmrteľný príbeh zakázanej lásky Rómea a Júlie, mal premiéru na Nový rok, záujem oň vtedy pritiahol k obrazovkám viac ako pol milióna slovenských divákov.

Konkurenčná JOJ-ka má svoju seriálovú jednotku jasnú už piaty rok. Panelák sa v roku 2013 dočká 11. série a pravdepodobne prelomí aj magickú tisícku odvysielaných epizód. Na obrazovky sa vráti už v pondelok 7. januára. Pri tvorbe nových titulov sa TV JOJ zamerala skôr na hybridné žánre na rozhraní reality šou a predpísanej scenárovej drámy. Od februára tak začne vysielať formát Rodinné záležitosti, zdramatizované „skutočné príbehy“ s kriminálnou zápletkou, ktoré zrejme uspokoja najmä fanúšikov Súdnej siene. Aj tá sa pre veľký divácky úspech v novom roku už stihla predstaviť vo vynovenom dizajne aj dramaturgii.

Prifarbená realita neomrzí
Z atraktivity autentickosti JOJ-ka vyťaží aj v prípade pripravovaných šou Noc a Deň, Bučkovci a Experti. Tá prvá sa bude vysielať na Pluske takmer denne od pondelka 7. januára, stretnú sa v nej víťazi kastingov, ktorí budú pred kamerami obývať veľký spoločný apartmán. Bučkovcov, ktorí sa na obrazovky dostanú 14. januára, si iste pamätajú diváci z pokračovania šou Farmár hľadá ženu. Svojské pomery v rodine farmára, ktorý si napokon zo súťažiacich „vybral“ matku svojich detí, skrátka nemohli len tak upadnúť do zabudnutia. O deň skôr budú mať premiéru Experti – rómski podnikavci sústredení okolo hudobníka Ivana Vereša, ktorí budú pravdepodobne fungovať na komediálnej báze.

Obe najsilnejšie komerčné televízie akoby súčasne objavili novú cieľovú skupinu – ženy matky. Uspokojiť ich potreby skúsi Markíza s formátom Pestúnka, v ktorom pôjde o prevýchovu nezvládnuteľných ratolestí, aj JOJ-ka s dennou talkšou Super Mama či so slovenskou verziou americkej cukrárskej súťaže Najlepšie torty.

Nový dych zrejme v roku 2013 chytí aj žáner domácich sitkomov. Už od druhého januárového týždňa bude na verejnoprávnej Jednotke baviť divákov pravidelná polhodinovka pod taktovkou tvorivej štvorky Peter Marcin, Ján Gordulič, Viktor Csudai a Peter Ňunéz Hlavne, že sa máme radi. Konflik troch generácií sľubuje nadväznosť na humoristickú tradíciu z čias niekdajšieho Československa. Markíza taktiež pripravuje situačný štúdiový humor – Sekerovcov, ktorí sa stretnú pod pritesnou spoločnou strechou v malomestskom prostredí, začne vysielať už budúci týždeň.

Nechýba ani nový Dallas
Televízny program okrem pôvodnej tvorby kolísavej kvality aj popularity držia pokope aj tituly, ktoré už otestovali a odobrili diváci v zahraničí. Na tie v novom roku stavila aj RTVS, ktorá ponúkne hneď štyri atraktívne novinky. Svojich divákov si nepochybne nájde moderné spracovanie príbehov najslávnejšieho britského detektíva všetkých čias, ktoré už bodovalo aj v susednom Česku. Hlavné roly v seriáli Sherlock stvárnili Martin Freeman a Benedict Cumberbatch, obaja sa objavili aj v aktuálnom kinohite Hobit (Freeman dokonca v hlavnej role). Prvý diel Jednotka odvysielala už 2. januára.

Aj dobový seriál Zavolajte sestričky, ktorý Jednotka spustí v utorok 8. januára, pochádza z produkcie britskej BBC. Diváka zavedie do prostredia pôrodnice v 50. rokoch minulého storočia. K novým akvizíciám na Jednotke bude patriť aj 8. a posledná séria obľúbeného Dr. Housa či premiéroví Borgiovci, ktorých si dosiaľ slovenský divák musel vyhľadávať na zahraničných kanáloch.

Už 2. januára TV JOJ rozšírila portfólio svojich akčných seriálov o koprodukčného Kuriéra – seriál, ktorý čerpá z úspešnej filmovej série francúzskeho akčného mága Luca Bessona. Charizmatického Jasona Stathama, britského herca, ktorý sa v snímkach preslávil, by ste však v seriáli hľadali márne. V najbližších dňoch bude mať na JOJ-ke premiéru aj sci-fi seriál Terra Nova, v ktorom bojujú o svoje životy vydedenci budúcnosti v nebezpečnom svete prehistorickej minulosti, a tiež pozoruhodný krimiseriál The Killing, na ktorom sa režijne podieľala napríklad aj slávna poľská filmárka Agnieszka Hollandová.

K očakávaným premiéram tohto roka iste patrili aj epizódy seriálu Dallas, ktorý v USA opäť vzkriesili s hviezdnym obsadením vrátane nedávno zosnulého Larryho Hagmana v kultovej role JR Ewinga. Dallas s novou generáciou hercov, ktorí bohužiaľ z aspoň akej-takej charizmy svojich starších predchodcov veľa nezdedili, uviedla v slovenskej premiére Markíza už 2. januára.

© Autorské práva vyhradené

13 debata chyba